Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Civilek a városi politikában

Szegeden eddig négy civil szervezet jelezte, hogy képviselőket illetve polgármestert jelöl az őszi önkormányzati választásra. A szervezetek vezetői úgy látják, a választópolgárok szimpatizálnak a civilekkel, ám mivel esélytelennek gondolják őket, inkább a pártok jelöltjeire voksolnak.
A Szegedért Egyesület (SZE), amelyet 1994-ben háromszáz tag alapított, pártoktól függetlennek mondja magát. Hírlevelekben, időszaki kiadványokba számtalanszor a tiszta szegedi közéletért szállt síkra.

Választók bizalma és voksa

Csapó Balázs, a SZE általános alelnöke szerint a választók bizalommal vannak a civilek iránt, a legtöbben mégis pártra szavaznak, mivel az egyesületek jelöltjeit esélytelennek tartják. Az SZE, mint 1994 óta mindig, az idei önkormányzati választásokon is indít képviselőjelölteket, polgármester-jelölésről egyelőre nem döntöttek.

Egyik párttal sem lépnek szövetségre, de más civilekkel még tárgyalnak. Az egyesületnek 12 év alatt 1200 tagja volt, mindig is nagy volt a mozgás. Csapó a vérveszteségekről annyit említett: 1998–2002 között két tagjuk „átült a Fidesz-frakcióba", másik kettő pedig a mostani választáson jobboldaliként indul. Idén júliusban Görög Judit mondott le elnöki posztjáról, ezzel egy időben képviselői mandátumáról. A választási bizottság döntése szerint az egyesület így megüresedett mandátumát a közgyűlésben Ökrös Tamás tölti be. Képviselői jogkörét egyelőre nem gyakorolhatja, ugyanis még nem tette le az esküt.
Realitás

A Szegedért Egyesületből négy éve kivált tagok új szervezetet alapítottak Szerette Városunk Egyesület, majd Független Civil Fórum néven. Elnökük, Dobos Dezső szerint nincs értelme, hogy minden civil külön induljon a választáson, így ők is szövetségre lépnek – azt azonban még titok, hogy kikkel. A pártoktól magát egyelő távolságra helyező egyesületnek a közgyűlésben nincs képviselője, szakértőként viszont több bizottság munkájában részt vesznek. A bal- és jobboldali gondolkodásúakat egyaránt tömörítő szervezet mindegyik körzetben állít jelölteket. Polgármestert nem indítanak, mert – Dobos szerint – „a realitásoktól nem szabad nagyon elrugaszkodnunk". Szerinte a szavazók főleg a két nagy párt közül választanak, a civilekkel az a probléma, hogy nem egységesek, szétaprózódnak.  

„Nem fő tevékenység a politika"

Az Együtt Szegedért Egyesületet 2002 nyarán jegyezték be, az akkori választáson polgármester- és képviselőjelölteket is állítottak. A 12 taggal létrejött, ma már száz tagot számláló civil szervezet elnöke, Bakai Csaba azt mondta: nem volt szoros összefüggésben a közelgő választás és az egyesület megalapítása. A politikában való részvétel sem akkor, sem azóta nem fő tevékenységük. A Nemzeti Civil Alapprogram regionális elnöki feladatait is betöltő Bakai azzal indokolta az MDF-fel kötött szövetséget, hogy a Fórum „az egyetlen olyan párt, amelyik teljesen nyitott, és elfogadja a civilek önállóságát". 5-6 leendő képviselővel számolnak. Saját polgármesterjelöltjük nincs – Bakai visszalépett, a MDF-es Ványai Évát támogatja az egyesület.

„Kívánják a társadalmi békét"

A civilek palettáján a legifjabb az idén januárban alapított, 60 tagot számláló Független Városi Szövetség–Magyar Egyesület (FVSZME). Az őszi választásra polgármestert is jelöl, Dlusztus Imre személyében. Az elnök, Apró Juhász János önkormányzati képviselő egykor a MIÉP-ben politizált. – Nemzeti összefogást szeretnének felmutatni – Nálunk nem pártideológia alapján vannak az emberek, hanem mert a város és a nemzet sorsáról hasonlóan gondolkodnak – mondta. Tagadta, hogy kifejezetten a választásokra alapították volna a szervezetet, bár az egyesület tagjai elégedetlenek a város fejlődésével. Az FVSZME minden szegedi körzetben indítana jelölteket, őket most választják ki, az elnök szavaival: „megfelelő belső értékrend szerint, olyanokat, akik egyetértenek céljainkkal, és kívánják a társadalmi békét". Nem zárják ki, hogy választási szövetséget kössenek másokkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötven- és ötszázforintos 1956 tiszteletére

Újabb évfordulós emlékpénz kiadását jelentette be a Magyar Nemzeti Bank. Érméből hárommal,… Tovább olvasom