Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Civilek Turkutól Toledóig

Szeged - Szeged nemzetközi kapcsolatrendszerének formálásában a gazdasági kamarák, az egyetem és más intézmények mellett civil szerveztek is részt vesznek. Akad olyan egyesület a városban, amely több mint 25 éve alakult.
– Szeged 1971-től ápol testvérvárosi kapcsolatot Turkuval, amelynek elsősorban a közös gyökerek, a nyelvrokonság az alapja. Fontosnak tartjuk a finn kultúra, a társadalom és a gazdaság megismertetését. Mi magunk is segítünk a finn delegációk fogadásában, illetve idén nyáron második alkalommal segítettük népművészek és zenészek kiutazását a turkui magyar hétre – árulta el a nyolcvanas évek elejétől létező Finn–Magyar Baráti Kör elnöke, Alexi János.

Szegeden jó néhány olyan civil szervezet, egyesület működik, amelyek nemzetközi kapcsolatokat ápolnak, általában Szeged egy-egy testvérvárosával. Az önkormányzat az irodáik kedvezményes bérleti jogával segíti az egyesületeket vagy a testvérvárosokba való kijutáshoz biztosít forrást.

– A civil szervezetek cserében segítenek a városnak a testvérvárosokkal közös programok szervezésében és lebonyolí tásában. Szeged jó hírét viszik a világba – beszélt az együttműködésről Papp Tibor, az önkormányzat külkapcsolati munkatársa.

Halászok, hallgatók

A cambridge-iek többféle módon támogatták a várost: 2000 nyarán gyűjtést rendeztek a tiszai ciánszennyezés sújtotta szegedi halászok támogatására, illetve segítségükkel több bölcsészhallgató is kiutazhatott az angol egyetemi városba.

A Toledói és Lucas megyei Barátok Egyesülete tíz éve alakult, korábban baráti társaság volt. A földrajzi távolság ellenére intenzív kapcsolatot ápolnak az egyesült államokbeli testvérvárossal. – 40-50 magánszemély és civil szervezet tagja az egyesületünknek. A Napsugaras Népművészeti Egyesület, a Sándorfalvi Citerazenekar és a Molnár Dixieland Band is megfordult már Toledóban, akárcsak a Szegedi Nemzeti Színház néhány művésze.

Segítettük hallgatók és az oktatók cseréjét a felsőoktatásban, illetve közreműködtünk a szegedi egyetem amerikai jogi specializációjának bevezetésében – sorolta tevékenységük eredményét az egyesület elnöke, Tóth Károly önkormányzati képviselő. Karácsonykor száz szegedi gyermek és néhány nagycsalád számára gyűjtenek ajándékcsomagot, amelyeket a tengerentúli testvérváros lakói állítanak össze és küldenek el repülőgépen hazánkba.

A Szeged–Cambridge Egyesület 1999-ben alakult, tagjai között számos egyetemi tanár volt. Az angolok egy évvel később pályázatot nyújtottak be az Európai Unió testvérvárosok kapcsolatépítését támogató alapjához, amelyet megnyerve harmincfős delegáció – tanárok, diákok, vállalkozók, művészek – utazhattak Cambridge-be. A szegediek két évvel később viszonozták a meghívást. Az egyesület idén februárban megszűnt, miután megfogytak a tagjai és a jogszabályok szerint nem működhetett tovább.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit rejt a Miki-csomag?

Szeged - Mikulás-csomag-nézőben voltunk a szegedi élelmiszer-áruházakban: mennyibe kerülnek és mit… Tovább olvasom