Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 13°C | 23°C Még több cikk.

Civilizálódik a ''régi'' Holt-Maros

Földdel töltik fel a „régi" Holt-Maros Traktor utcához közel eső szakaszát Szegeden. Jogerős engedély alapján dolgoznak, a feltöltés a környezetvédelmi hatóság szerint is indokolt.
– Most, a Holt-Marosnak ezzel a részével az a helyzet, hogy „körbelakott", beépített rész övezi a mocsaras területet, tehát az emberi érdek a meghatározóbb – mondta lapunknak Kardos Sándor, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (Atikövife) igazgatója. A zöldhatóságot azért kerestük meg, mert többen telefonáltak szerkesztőségünkbe: aggódnak az élővilágért.

Ha ez a holtágszakasz nem beépített területen lenne, hanem például mezőgazdasági művelés alatt álló földek vennék körbe, akkor a környezetvédelmi hatóság minden bizonnyal ellenkező véleményt alakított volna ki.

A Holt-Maros Traktor utcai területének elmocsarasodása már olyannyira előrehaladt, hogy rehabilitációja – a holtág más szakaszaitól eltérően, ahol azt korábban végre is hajtották – már nem lehetséges. Inkább veszélyforrás, mint megőrzendő élőhely; ha például egy kannányi fáradt olajtól itt szabadulna meg egy felelőtlen személy, az egész holtágszakaszon talajcserét kellene végrehajtani, óriási pénzekért. Ilyen vagy hasonló, könnyen bekövetkezhető környezeti katasztrófa megelőzésnek is tekinthető a feltöltés. A Szegedi Vízközmű Működtető és Fejlesztő Rt. egyébként egy csatornanyomvonal helyén kitermelt földet helyez el itt. Teljes értékű termőtalajról van szó, így későbbi hasznosítása is szóba jöhet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott a Móra igazgatója

Két évvel mandátumának lejárta előtt lemondott igazgatói tisztségéről Miklós Mátyásné. A Móra Ferenc… Tovább olvasom