Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Csacsiveszély volt Kisteleken

Két napig ünnepeltek a kistelekiek: lovas hintón utaztak, veteránjárműveket tapogattak, koncerten mulattak, traktoros ügyességi versenyen szórakoztak.
Van fogat egylovas, van kétlovas és van szamaras Fotó: Gyenes Kálmán
Amíg a szemfülesek már kora délelőtt elfoglalták a köztéri padokat Kisteleken, és a várakozás perceit olvasással töltötték, addig a többiek kénytelenek voltak álldogálni. A kistelekiek az ünnepi felvonulást csodálni gyűltek össze, amely tegnap dél körül járta körbe a várost. A szekerek és lovasok a vásártérről indultak, mi is itt kapcsolódtunk be rövid időre a kétnapos ünneplésbe.

– Csodálatos járművek ezek, ilyenem még nekem is volt – mutatott a téren kiállított veteránmotorok közül egyre egy idősebb látogató. De 1939-es német katonai motorja biztosan nem volt, ezért azt is alaposan megnézte minden oldalról. Tulajdonosa, Szanka Péter a balástyai Veterán Motorosok Baráti Körének tagja. Elmondta, a faluban egymást fertőzték meg a motorok szeretetével, majd mind többen csatlakoztak a társasághoz.

– Akárhol vonulunk fel ezekkel a motorokkal, megáll az élet, és megcsodálnak minket. Élvezet velük menni, és élvezet az is, hogy egyáltalán mennek – viccelődött Szanka Péter, aki szerint a legnagyobb munka az eredeti kiegészítőket megtalálni a járművekhez. Őt most a
Szántóverseny

A szombaton rendezett szántóversenyen, amely országos elődöntő volt, két- illetve háromfejes kategóriában első lett Ifj. Ördög János Balástyáról, második Muhel Sándor Kistelekről, harmadik Varga Attila Kistelekről. A bírák pontozták többek között a nyitó- és záróbarázda minőségét, hogy a barázdaszeletek mennyire maradnak egyben, valamint a kezdés és a zárás egyenességét. A két legjobb eredményt elért versenyző szeptember 3-án Jászkiséren folytatja a versenyt. Lófogatos kategóriában Kasza Zsolt, Vakulya József és Guba János vett részt a versenyen.  
katonai motorok érdeklik legjobban, azzal érkezett Kistelekre is. A gépen eredeti, 1939-es a kenyereszsák, a gázálarcdoboz és a kanna is.

Egy másik, szintén katonai gép kormányán bukósisak függött, abban két doboz sör – ez már nem eredeti kellék, de ünnep lévén elnéztük a lazítást.

A motorok mögött közben már sorakoztak a szekerek, nyerítettek a lovak, énekeltek a lovasok – volt, aki nyereg nélkül, mezítláb ülte meg az állatot, és úgy nótázott.

A lovakra a bátrabb gyerekek is fölülhettek, de a kis Ákost hiába pakolták fel egy kék, piros, sárga bojtokkal ékesített állat hátára, és szülei hiába kérlelték fényképezőgéppel a kezükben a kisfiút, hogy mosolyogjon: ő lefelé görbülő szájjal vallotta be, hogy fél. A fehér pónik azonban már jobban tetszettek neki. A mi tetszésünket pedig a „Vigyázz! Három csacsi!" figyelmeztető tábla nyerte el egy kocsi hátulján, amelyet három, nemzeti színű szalaggal díszített szamár húzott.

A mulatozók csak az időjárástól féltek. Az egyik asszony azt kérte, ne is említsük az esőt, mert elég csak kimondani, vagy a felhőkre nézni és máris szakadni kezd, pedig még hátravan a nemzetközi néptáncfesztivál, a menettánc, a traktoros ügyességi verseny és az esti Megasztár-koncert is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vége a Kossuth nyomdának

Hiába ígérte a Szegedi Kossuth Nyomda Kft. vezetése, hogy megpróbál megoldást találni a gazdálkodási… Tovább olvasom