Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Csak 2015-ben újul meg a bajai út

Szeged - A Csongrád megyei főutak többsége szinte járhatatlan, a legsiralmasabb állapotban az 55-ös, Bajai út van, amelynek tovább csúszik a felújítása. Megy a „cigánytapasztás": ahol nagy a baj, ott gyorsan lemarják a nyomvályút, és betömik a kátyút.
– Magyarországon vagy autópályát építenek, vagy semmit – állítják név nélkül szakemberek. – Csongrád megye főútjai nyomvályúsak, kátyúsak, esős időben életveszélyesek. Ha megújul egy szakasz, az pár év múlva tönkremegy, és jön a cigánytapasztás: tüzet oltanak, ahelyett, hogy megelőznék a bajt. Pedig pontosan tudni lehetne, mikorra jár le a „szavatosság".

A zivataros időben az autósok próbálják a nyomvályúban tartani a kocsit, az esővíz széles sugárban beteríti a szembejövő járművet, a kátyúk nem látszanak.

Az 55-ös főút nemcsak balesetveszélyes, de az autót is tönkreteszi. Fotó: Schmidt Andrea
Az 55-ös főút nemcsak balesetveszélyes, de az autót is tönkreteszi.
Fotó: Schmidt Andrea

2 jobb út a megyében: 43-as, 47-es

A 43-as utat több szakaszban újították fel az elmúlt 10 évben, a legutolsó munkálatok Szeged-Szőreg, Deszk és Klárafalva térségében 2008-ban fejeződtek be. Magyarcsanád és Apátfalva belterületén is javítottak a siralmas helyzeten. A 47-es négysávú lett Algyő és Vásárhely között 2010-ben, mostanra azonban a Szeged és Algyő közötti rész burkolatának megerősítése érett meg: a NIF honlapja szerint a felújítás előkészülete zajlik. 2014 második felében kezdődhet a 47-es számú főút északi elkerülő szakaszának építése Vásárhelyen: ez nagy beruházás lesz, mintegy 18 milliárd forintba kerül. De még mindig csak terv az Orosházáig, Békéscsabáig vezető, szintén csaknem járhatatlan szakaszok felújítása.

– Szakadó esőben jöttem vissza Szegedre Bajáról – mondta Róbert –, kapaszkodtam a kormányba, és reménykedtem, hogy hazaérek egészben. Mórahalom és a megyehatár között a legrosszabb az út, már az ásotthalmi benzinkút és az öttömösi elágazás közötti, legutoljára felújított 10 kilométeres szakasz is katasztrofális állapotban van – mesélte.
2010-ben írtuk: a tervek szerint halad az 55-ös út felújításának előkészítése, a teljes szakaszra megvannak a kiviteli tervek, 2014 elején átadják.

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője tegnap a következőket mondta: – Az 55. számú főút Szeged–Baja közötti szakaszát a NIF Zrt. uniós források segítségével korszerűsíti. A Bács-Kiskun megyei szakasz kiviteli közbeszerzési kiírása június elején, a Csongrád megyei részen a Mórahalmot elkerülő, valamint a Szeged–Mórahalom közötti szakasz ajánlati felhívása június végén, a Mórahalmot elkerülő és a megyehatár közötti rész júliusban jelenik meg. A nyertes kivitelezővel a szerződést év végén aláírjuk, és megkezdődhet a kivitelezés. A fejlesztés során megerősítik a burkolatot, hogy elbírja a 11,5 tonnás járműveket, a külterületi részeken az úttal párhuzamosan kerékpárút lesz.

A munkálatok 2015 nyarára fejeződnek be.
Érdeklődtünk a NIF- nél, mi az oka a csúszásnak. Azt válaszolták, az előkészületek ennyi időt vettek igénybe.

Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere elmondta, országgyűlési képviselőként 2006 óta lobbizik az út felújításáért. Reméli, hogy mielőbb elkezdik és meglesz végre a Mórahalmot elkerülő út is.

Futómű, gumik, felnik veszélyben

– A rossz utak szinte minden alkatrészt tönkretehetnek, amelyek a futóműben vannak, de hamarabb kopnak a gumik, használódnak el a felnik, szorulnak cserére a gömbcsuklók, amelyeknek darabja az autó típusától függően a pár ezer forinttól a több 10 ezer forintig terjed – mondta Nagy Attila, az IKESZ Autó Kft. ügyvezetője. – A kis lyukak a legveszélyesebbek az utakon: ha ezekbe beleszalad a kocsi kereke, felhasad a gumi, és tönkremegy a felni is.

Olvasóink írták

 • 3. Smerdis 2013. június 02. 22:42
  „1. szatyi 2013.06.01. 12:19

  Szomáliánál. ez sajnos lemaradt azokról a plakátokról.”
 • 2. Alexus 2013. június 02. 17:26
  „A regi 5-os is nagyon kutyagumi allapotban van.”
 • 1. szatyi 2013. június 01. 12:19
  „"Magyarország jobban teljesít"!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Talajvíz keseríti a sziksósiak életét

Két oldalról is benőtte a nád a sziksósi Gesztenye utcát, ahonnan egyre többen költöznek el a talajvíz miatt. Tovább olvasom