Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Csak 28 napig érvényes a 30 napos sztrádamatrica

Olvasónk havi autópálya-matricát vett, a bizonylat szerint 30 naposat kapott. Az ellenőrző szelvényen lévő lejárati dátum szerint a 30 nap mégsem 30, hanem csak 28.
– Február 21-én vásároltam egy hónapos autópálya-matricát az egyik szegedi benzinkúton, a hivatalos ellenőrző szelvény szerint D1-es, 30 napos jogosultságot váltottam. Örültem neki, mert még március végén is mennem kell Budapestre, így nem kell egy hónapért két országos matricát vennem. A feketeleves akkor jött, amikor megnéztem az érvényességet: kiderült, a 30 naposként eladott matrica 2015. március 21. éjfélig érvényes – mesélte lapunknak.

 Az SZKT-nál sem mindig jön ki a 30 nap
Olvasóink arra is panaszkodnak, hogy a Szegedi Közlekedési Kft.-nél kapható 30 napos bérlet sem 30 napos. A cég honlapja szerint a bérlet a rajta feltüntetett naptári nap éjféltől a következő hónap ugyanazon naptári napját megelőző nap 24 óráig érvényes. Olvasóink ugyanakkor arra is láttak már példát, hogy az SZKT-pénztárban az ügyintézők úgy érvényesítették a bérletet, hogy kiszámolták a 30 napot, így valóban 30 napig érvényes a 30 napos bérlet.

Megjegyezte, nincs az a számítás, ami alapján az jönne ki, hogy február 21-e és március 21-e között eltelne 30 nap. – Akárhogy is nézem, ez csak 28 nap. Az ellenőrző szelvény szerint 30. Valaki téved – mondta az autós. Hozzátette, azt sem érti, hogy a heti matrica miért 10 napig érvényes.

Olvasónk úgy véli, ha a literes tej nem lehet 9 deciliteres, vagy éppen a kilós liszt sem 80 dekás, akkor a 30 naposként – és nem haviként – eladott autópálya-matrica sem lehet 28 napig érvényes.

A Nemzeti Útdíjfizetési Zrt. érdeklődésünkre azt közölte, a „havi jogosultság a vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónapban számát tekintve a kezdő nappal megegyező nap 24 óráig érvényes. Ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napján 24 óráig érvényes". Arra a kérdésünkre, hogy a havi matrica miért 30 naposként szerepel az ellenőrző szelvényen, nem kaptunk választ. A heti matricával kapcsolatban azt közölték, a hagyományos, díjrendeletben is szereplő „heti" megnevezése helyett a valódi érvényességi idő miatt a kommunikációnkban a heti, 10 napos kifejezést használják.

Illusztráció: Segesvári Csaba
Illusztráció: Segesvári Csaba

Szlovéniában is lehet kapni havi autópálya-matricát, a szlovén autópálya-kezelő honlap azt írja, a vignetta a megváltás napjától a következő hónap azonos napjáig érvényes. Ez egyezik a hazai magyarázattal, a különbség annyi: hazánkban 30 naposként értékesítik a havi matricát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brutális gyilkosság a focipályánál: megerőszakolták az áldozatot?

A férfival brutális módon végeztek: információink szerint elvágták a torkát és szívtájékon szúrták. Az áldozatot, egy 37 éves budapesti férfit a legmodernebb rendőrségi technikával azonosították. Tovább olvasom