Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

'Csak' 6-7 százalék fűti az utcát

Szeged - Nincs vezeték hőveszteség nélkül, de a szegedi távfűtésnek „csak” 6-7 százaléka melegíti az utcát – mondja a hőszolgáltató vezetője. Korszerűsíteni nem éri meg.
– A lakásunkban langyos a fűtéscső, húsz foknál még nem mértünk melegebbet – panaszolta a felsővárosi panelház második emeletén lakó Szabó Istvánné. – A ház előtt meg olvad a hó, kirajzolódik rajta a távhővezeték. A hírekben hallani, hogy a miskolciak a távhő ötödével az utcát fűtik.

A Tabán utcai lakótelepen a fűtőcsövek mentén elolvad a hó Fotó: Karnok Csaba

– Szegeden sokkal korszerűbbek a hővezetékek, a rendszerünkön legfeljebb hat-hét százalékos hőveszteség mérhető. Ennek az az oka, hogy bár nincsen vezeték energiaveszteség nélkül, viszont rendszeresen karbantartjuk a földben a fűtőhálózatot és a kazánházakat is – tudtuk meg Básthy Gábortól, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatójától. – Ez a minimális meleg olvasztja tehát maga fölött a havat, ahol a betoncsatornában lévő vezetékek harminc-negyven centire vannak csupán a felszín alatt.

A szegedi távfűtőcsöveket egyébként évente 200-250 millió forintból tartja karban vagy cseréli a szolgáltató. Nem tűzoltómunkára, vagyis hibaelhárításra vállalkoznak – ahogy a tévében látott fűtéskimaradások más társaságok munkáját jellemzik –, hanem akár harminc-negyven méteres csőszelvényeket is kiváltanak egyszerre. És ezt lehetőleg nem fűtésidényben.

– A távfűtési számla két részből áll: a hőmennyiséget csak a méréssel igazolt adatok alapján kell megfizetni, az alapdíjban számolják el a fűtésrendszer fenntartási költségeit – mondta az ügyvezető. Amúgy ahhoz, hogy akár csak a felére lehessen csökkenteni a mostani hőveszteséget, egy soha meg nem térülő beruházásba kellene belevágnia a Szehőnek. Ez nagyjából nyolc-tíz milliárd forintos ráfordítást igényelne a 40 ezer méter hosszú nyomvonalon található 120 ezer méter távvezetéken. Ez a számítások szerint csak hetven-nyolcvan év alatt térülne meg, ami hosszabb, mint a csövek élettartama. Ezért erre egyetlen pályázat sem adna pénzt, bankhitelt sem lehet rá felvenni, és a fűtéstarifára sem terhelhető rá.

Olvasóink írták

 • 3. dova 2008. január 13. 18:55
  „... és folyamatosan növelik az alapdíj számlán belüli arányát, hogy esélyed se legyen takarékoskodni.
  Így valóban felesleges fejleszteni, mert az munkával jár.”
 • 2. Lappland 2008. január 12. 14:23
  „Erről a 6-7%-os hőveszteségről kíváncsi lennék egy szakember véleményére.Básthy könnyen beszél,nem az ő pénzéről van szó,minden költségüket a fogyasztókkal fizettetnek meg,magyarul nekik semmi nem drága.Az önkormányzat minden áremelési javaslatukat elfogad.”
 • 1. okos lajos 2008. január 12. 09:57
  „De annak az árát minden évben felszámolják,-- fejlesztés címén,plusz pénzeket kérnek? KÖVETELNEK !- mi meg fizetünk mint a katonatiszt
  Mi lenne ha fordítva lenne ?? langyos fütés miatt ők fizessenek !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy harisnya is hozhat szerencsét

Szeged - Kabalát tarthatunk a lottóötösért, sikeres vizsgáért, vagy éppen az aranyéremért.… Tovább olvasom