Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -5°C | 4°C Még több cikk.

Csak 73-an költöztek állami támogatással

Szeged - Lakóhelyétől legalább 100 kilométerre kell költöznie a munkanélkülinek ahhoz, hogy lakhatási támogatást kapjon a tavaly október 1-jétől hatályos kormányrendelet szerint. Csongrád megyéből 73-an mentek el ezzel a segítséggel máshová dolgozni az egy év alatt. Ez nem nagy szám: az egész országban körülbelül 1000-en éltek a lehetőséggel.
2012. október 1. óta lakhatási támogatást kérhetnek azok, akik lakóhelyüktől messzebbre költöznek egy állás reményében. Több mint egy év eltelt: a Csongrád Megyei Kormányhivatal munkaügyi központjától megkérdeztük, hányan keresik a lehetőséget.

Megtudtuk: a megyéből 73-an ezzel az albérleti támogatással tudtak munkát találni, közülük 35 diplomás. Az elvárások továbbra is szigorúak, a kormányrendeleten csak keveset változtattak: – Azok kérhetnek lakhatási támogatást, akiket a munkaügyi kirendeltségek legalább 3 hónapja álláskeresőként tartanak nyilván, azonban a pályakezdőknél és a csoportos létszámleépítésben érintetteknél a feltételt nem vizsgálják – kaptuk a tájékoztatást. – A lakhatási támogatás maximum 18 hónapra adható, ha a lakóhely és a munkavégzés helye legalább 100 kilométerre van egymástól, illetve akkor is, ha a távolság ennél kevesebb, de tömegközlekedéssel naponta 5 óránál többet kellene utazni. Eredetileg 6 órás útról volt szó, a módosítással többen vehetik igénybe az állami segítséget.

Illusztráció: Karnok Csaba
Illusztráció: Karnok Csaba

 20 városba vándoroltak el

A 73-ból a legtöbben, 47-en Budapesten találtak munkát: ez a szám az összes elvándorlónak a 65 százaléka. 18-an Közép-Magyarország és Nyugat-Dunántúl városaiban élnek. Csak 8 volt Csongrád megyei ment el valamilyen oknál fogva például Szolnokra, Debrecenbe, Békéscsabára.

Összege fix, ám 6 havonta változik: az első 6 hónapra 100 ezer, a másodikra 60 ezer, a harmadikra 40 ezer forint támogatás adható, amelyből a bérleti díj és a rezsiköltség finanszírozható, számlával igazolva. Ha a család együtt költözik, és többen is jogosultak a támogatásra, akkor magasabb az összeg. Ahhoz, hogy valaki megkapja, legalább 6 hónapra szóló, heti 20 órát elérő munkaviszonyt vagy közalkalmazotti jogviszonyt kell igazolnia. A támogatás megállapítását a munkába lépés előtt kell kérni, az igénylő bruttó havi jövedelme nem haladhatja meg a minimálbér 3-szorosát.

A munkaügyi központ munkatársa elmondta: eredetileg uniós, TÁMOP-forrásból finanszírozták a költségeket, most azonban már a Nemzeti Foglalkoztatási Alap decentralizált keretéből is lehet erre áldozni. Tehát nem az állam fizet.

Egy ember, egy eset

„A mindennapi ingázás igen költséges lett volna, egy rendesebb albérlet sem olcsóbb, így örömmel fogadtam a lakhatási támogatást. Ám azzal szembesültem, hiába felelek meg a potenciális munkaadók elvárásainak, a távolság annak ellenére hátrányt jelent, hogy mindig közöltem: alkalmazásom esetén albérletbe költözöm. Általában azzal búcsúztak, hogy a munkakört elsősorban helyiekkel szeretnék betölteni, de ha ez nem sikerül, keresni fognak. Nem kerestek. Azt viszont nem tudtam volna felvállalni, hogy előbb költözzek albérletbe, mint hogy munkát találok." Az esetre az interneten bukkantunk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dorozsmai romák: a telep érzelmi biztonság

Mi vezetett oda, hogy a dorozsmai Árpa és Búza utcában élő roma közösség embertelen körülmények között él? – kérdeztük Hajdú Géza romológustól. Tovább olvasom