Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Csak a jobb lába maradt épen a 15 éves Daninak

Szeged - Csak a jobb lába maradt épen annak a tizenöt éves szegedi fiúnak, akit egy Alfa Romeo gázolt el Újszegeden. Fábián Dani azóta kikerült az intenzív osztályról. Édesapja a Facebookon keresi a baleset további szemtanúit.
– Vívóedzésről jött haza a fiam. Végigjött a hídon Újszeged felé, ment a kerékpárjával az út mellett. Balra akart fordulni a Népkert soron, amikor elütötték. A helyszínelésre értem oda. Azonnal a biciklihez mentem, mert láttam, hogy ugyanolyan, mint a fiamé. Megkérdeztem, kit ütöttek el, de akkor azt mondták, hogy egy 20-30 év körüli, hosszú hajú férfit. Ezzel elszállt a gyanúm, a rossz érzés – idézte fel a csütörtök este történteket Fábián Zsolt, aki a Facebook közösségi oldalon keresi a baleset további szemtanúit.

A szegedi vállalkozó hazament a baleset helyszínétől néhány méterre lévő lakásukba, ahol kedélyesen elbeszélgetett a családjával. Később a felesége hiányolni kezdte a kisebbik fiukat, és felhívta. – A telefont már az altatóorvos vette fel. Ekkor összeállt a kép, azonnal lerohantunk. A rendőröknek a sokktól alig tudtam elmondani a gyerek adatait. A cipője a biciklitől legalább harminc méterre volt. A gázoló nyugodtan álldogált egy idősebb férfi és egy fiatal nő társaságában – folytatta az édesapa. Elmondása szerint az Alfa Romeo vezetője valószínűleg több autót akart egyszerre megelőzni. – Az alfás azon a rövid szakaszon legalább 70-re gyorsulhatott fel, és az előzött autók takarásában valószínűleg nem vette észre a kerékpárt – mondta.

Fábián Danit nagypapája látogatta meg tegnap a klinikán. Fotó: Frank Yvette
Fábián Danit nagypapája látogatta meg tegnap a klinikán.
Fotó: Frank Yvette

A rendőrség eljárást indított

„Az elsődleges információk szerint 2013. szeptember 12-én 20 óra 40 perc körüli időben egy Alfa Romeo típusú személyautó haladt Szegeden a Népkert soron a Belvárosi híd felől a Temesvári körút irányába. A jelenlegi adatok alapján az Alfa Romeo sofőrje egy előtte haladó kocsi előzésébe kezdett. Ez utóbbi autó előtt közlekedett kivilágítatlanul egy kerékpáros, aki balra akart kanyarodni. Ekkor ütötte el az Alfa sofőrje a bicikliző személyt. A baleset során a kerékpáros sérüléseket szenvedett, őt a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították. A Szegedi Rendőrkapitányság büntetőeljárás keretei között vizsgálja az eset körülményeit szakértő bevonásával" – tájékoztatta lapunkat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A fiú kerékpárja a baleset idején nem volt kivilágítva, mert lemerült a lámpájában lévő elem. Bukósisakja sem volt. Az édesapa szerint mindkettő komoly hiba. Úgy fogalmazott, a jövőben mindent megtesz azért, hogy felhívja a figyelmet a kerékpárok kivilágításának és a kerékpárosok sisakhasználatának fontosságára.

– Ami a legfontosabb, hogy Dani napról napra jobban van. A fejsérüléstől féltünk a legjobban. Hihetetlen módon az erős, sportos, fiatal teste kőkeményen dolgozik a felépülésen, egy szisszenéssel sem jelzi a fájdalmait. Új iskolájában, a Deák Ferenc Gimnáziumban csak egy hetet töltött, de már megszerették. Magyartanára és osztályfőnöke is felajánlotta, hogy személyesen segíti majd a felzárkózását. Volt iskolájában, a Madáchban pedig az igazgatónőtől a volt osztálytársa szüleiig rengetegen megkönnyezték, és szorítanak neki.

– Megyek le a hídról, balra fordulok, majd a következő emlékem, hogy vágják le a nadrágot a lábamról. Később az intenzíven ébredtem. Húsz méter kellett volna, hogy hazaérjek – mondta hétfőn a tizenöt éves fiatalember, amikor a balesetről kérdeztük. Fábián Dánielnek, aki versenyszerűen vív, egyetlen ép végtagja maradt, a jobb lába. Rendkívül komoly sérülései ellenére Dani megőrizte humorérzékét. – Kezet fognék, de nem tudok – mondta, amikor elbúcsúztunk.

Súlyos törések

 – A fiatalember mindkét oldalon súlyos végtagtörést és nyílt lábszártörést szenvedett, egész éjszaka operáltuk. Az állapota javul, szombat éjjel kikerült az intenzív osztályról – tudtuk meg Varga Endrétől, a Szegedi Tudományegyetem Traumatológiai Klinikájának tanszékvezető professzorától.

Olvasóink írták

114 hozzászólás
 • 114. Roland1000 2013. szeptember 20. 21:01
  „Minibusz! A 109. kommented nagyon rendben van, úgyhogy visszavonom a megszólást...:) Igazad van. Megér annyit, még többet is.”
 • 113. kormoska 2013. szeptember 18. 10:55
  „103.csillogas

  "Különböző kamikáze akciók a biciklisek részéről: Gyerekkel hátul, eszetlenül megy, láttam már elektromoson is gyerekülést. Akkor van az idősebb generáció, hogy gondol egyet, és derékszögbe felmegy a felezővonalra, vagy úgy a gyalogátkelőre. Akkor van a biciklis, aki a fülhallgatójával együtt álmodozik, és nem csavarja el a fejét, ahol nekem van elsőbbségem, van a kisgyermekes anyuka, aki majdnem a felezővonalnál teker, míg a gyerek az út szélén, és még számtalan helyzet... VANNAK érdekes autósok is, akiknek én is megkérdőjelezem, hogy sikerült neki átmenni a forgalmin? Jaa, értem már, ugye a szerencse. Nem állok egyik fél pártjára sem, de mondjuk ha egy bicikli lámpa eleme lemerül, le lehet szállni, és haza lehet tolni. Elviekben az autóval való indulás előtt is ellenőrizni kell a világítást. Ha bizony mindkettő kiég és mondjuk nekem este 10kor nagyon el kell indulni, akkor vagy kicserélem, vagy megoldom máshogy. A városban közlekedő alkalmi autós, aki gyökkettővel megy (kb 35-40km/h) az meg vagy ne vezessen, és szálljon fel egy tömegközlekedési alkalmatosságra, vagy pattanjon biciklire, mert bizony az is balesetveszélyes"

  -Szóról szóra megegyezik a véleményünk!”
 • 112. ifj. Nagy Gábor 2013. szeptember 18. 09:51
  „95. igazságkatonája
  "Azért valószínű jobban értek a kreszhez mint Te az biztos!"

  Gondolom azt is a KRESZ-ből tanultad, hogy a szabálytalan biciklisre petárdát szabad dobálni...

  Amúgy meg konkrétan a Makkoserdő soron csak egy saroknyi hosszon van kerékpárút. A többi szakaszon csak két járda van egy helyett az adott oldalon. Ha értesz a KRESZ-hez, akkor nyilván tudod, miért van így.”
 • 111. tol 2013. szeptember 18. 09:38
  „RENDES kivilágítás
  küllön varázsszem
  láthatósági mellény
  sisak
  fokozott, de udvarias rendöri ellenörzés, hogy ezt MINDENKI tartsa/pótolja be.
  KÖLCSÖNÖS FIGYELEM
  Ennyi...”
 • 110. ifj. Nagy Gábor 2013. szeptember 18. 09:06
  „102. okz63
  "Az a baj, hogy az ilyenek ha autóba ülnek, akkor is csak az autósokat figyelik. Nem létezik a kerékpárosok között szinte senki, aki objektíven figyelné a közlekedést, bármilyen járművel is halad. :-("

  A mondatod is ezt bizonyítja, mely objektíven így hangzana:

  "Nem létezik a járművezetők között szinte senki, aki objektíven figyelné a közlekedést, bármilyen járművel is halad."

  Te objektivitáshuszár. :-))))))

  104. okz63
  " "Amúgy a biciklisek túlnyomó többségének van jogosítványa."
  Ez akkor lesz hiteles info"

  Te, a légből kapott állítások többszörös világbajnokaként ilyeneket jobb lenne, ha nem írnál...”
 • 109. Minibusz 2013. szeptember 18. 08:39
  „49. Roland1000 2013.09.17. 12:59
  Minibusz, tök jó, hogy ide jöttél menőzni az egyedi világításoddal és szidni a többi bicajost. Tök jó fej vagy! És mondd már, hány biciklis nyír ki másokat évente? Nos?

  Meg lettem szólítva.
  Nem szidom a többi bicajost, és nem "menőzök".
  Egyszerűen arról van szó, hogy úgy gondolom, mindent megteszek azért, hogy a közlekedésben résztvevők lássanak. Ennyi.
  Az, hogy ezek után vagy ennek ellenére egy autós eltapos, természetesen benne van a pakliban, de balesetek mindenhol vannak és lesznek, amíg világ a világ. Én csak a felelőtlen emberekre hívom fel a figyelmet.
  És ne mond azt, hogy 200 Ft sok, mert pl tegnap ennyiért vettem 4 db (gagyi) elemet, ami bír egy hónapot is nálam. Ennyit nem ér meg az, hogy "túléld" az utazást?
  Értem én, hogy mire akarsz rávezetni, de hidd el, azért hogy este hazaérjen az ember, neki is tennie kell valamit, és nem csak arra várni, hogy majd vigyáznak rá mások vagy az égiek.
  És tudod, inkább "menőzök" tovább, és ugyanúgy betartom a KRESZ-t mint eddig is. Mert szerintem ez menőbb, mint 30-al repesztve, szét se nézve, bedugózott fülekkel behajtani egy védett útra, világítás nélkül. Biciklivel.
  És van ilyen. Hétfő reggel 5:37 körül a Bakay - Árkád saroknál előztek meg így 1 bicajjal, és vágott át az úton. Márpedig a Bakayn elég sok busz megszokott fordulni.
  A nagy kérdés persze továbbra is az, hogy 200 Ft-ot nem ér meg az a tudat, hogy téged is látnak?”
 • 108. Sandman 2013. szeptember 18. 08:21
  „Nem, a Népkert sor nem harmincas övezet. Az utcai közvilágítás nem helyettesíti a kerékpár kötelező világítását, fákkal benőtt helyen még ronthat is a láthatóságon a sok fény-árnyék kontúr miatt.
  Tegnap Újrókustól Újszegedig 3 db kivilágítatlan kerékpáros este nyolc után. Volt amelyik a kiépített kerékpárút helyett a Makkoserdő sor járdaszigetekkel szűkített úttestét választotta!
  Autósok se különbek. Coop Ralllye (tudjátok, a magyar termékekért), német rendszámos fekete WV, bajuszkás, napszemcsis sofőrje a Gregor iskola előtt (30-as tábla, gyermekek tábla, osztot járdasziget) csinált belőlünk majdnem matricát.
  DE! Ezekből nem szabad általánosítani!! vannak a szabályokat betartók és a szabálytalankodók. Ez alapján lehet megkülönböztetni a közlekedő társadalmat.
  JA! Fő fasoron a Teréz templom előtti tilosban várakozókat végigzúzta két rendőr! Itt volt az ideje, mert folyamatosan veszélyhelyzet áll fönt a tilosban várakozók miatt!!”
 • 107. Hubi 2013. szeptember 18. 07:47
  „68. ifj. Nagy Gábor 2013.09.17. 14:44
  92. CsImre 2013.09.17. 21:20
  Ti fogalmaztátok meg ezekkel a hozzászólásokkal a legjobban.Ezt ajánlom elolvasni mindenkinek.Bármelyik oldalon is áll az ember.
  Jobbulást Daninak.”
 • 106. info 2013. szeptember 18. 07:23
  „Ha nem tévedek, Újszegednek az a része harmincas övezet, ott sem nem véletlenül "cammognak" az autók.Ha betartja a sebesség határt nincs ez az esemény Aki autóba ül, és a kerékpárosnak is számítania kell sok mindenre. Tény, hogy a kerékpárosok sem gondolják magukról, hogy nekik minden szabályt be kell tartani, de akit így elgázoltak autóval az sem "talán kicsivel ötven fölé mehettem" az csak a műszerfalon látszik kicsinek.
  Nem tudom, hogy a rendszámot miért kellet volna kitakarni? Az utcán,közterületen történt a baleset, gázolás, mi kell még....
  8. Dr.Tonyk 2013.09.17. 08:00
  Azon a részen van közvilágítás,.........mindenképpen látnia kellett az autósnak, talán rosszul mérte föl a helyzetet valaki
  7. THK 2013.09.17. 08:00 -ugye nem gondoltad komolyan amit írtál, a motoros is öngyilkos jelölt aki a kerékpárúton közlekedik?-A Rókusi krt-n rendszeresen ezt teszik.
  Számtalan esetbe látom a kerékpárosokat, mobil a fülön-mintha ott sem lenne a másik kezével természetesen nem tud irányt változtatni így vakon vezet, simán behajt bárki elé.Ugyanezt este is megteszik.Valóban sötét ruhában, láthatósági mellény és kivilágítás nélkül és még-csak prizma sincs a kerékpár hátsó látható részén-igen így nehéz közlekedni-többen úgy gondolják-"vigyázzon hogy ne üssön el"!”
 • 105. balihoho 2013. szeptember 18. 06:54
  „Lehet hogy most fekete bárány leszek a kommentek hosszú sorában de: Annak ellenére, hogy a kerékpárosok táborába tartozom, mert nekem csak kerékpárra telik, és kizárólag azzal tudok közlekedni, azt kell mondanom, hogy a bekövetkező kerékpáros balesetek túl nyomó többségét, a kerékpáros felelőtlen, hányaveti magatartása idézi elő. A fiú fekete ruhában, kivilágítatlan kerékpáron ülve, és hány ilyennel lehet késő este is találkozni, sokszor éppen csak az utolsó pillanatban lehet észlelni öket. Azt is mondhatnánk, hogy az ilyen kerékpárosok, főleg a sötét, lakott területen kívüli utakon, még kerékpárutakon is, öngyilkos jelöltek, akik számára az élet nem érték.”
 • 104. okz63 2013. szeptember 18. 06:49
  „99. CsImre 2013.09.17. 23:49
  "Amúgy a biciklisek túlnyomó többségének van jogosítványa."
  Ez akkor lesz hiteles info, ha mondjuk minden egyes kerékpárost megállítotok az Oskola utcán reggel 7-8 óra között és akkor csináltok közvélemény kutatást. Lehet, hogy a több ezernyi ott haladó bringás elmondása alapján nem jönne ki ez az állítás valahogy. ;-)”
 • 103. csillogás 2013. szeptember 18. 06:49
  „Szerintem már milliószor leírtam ilyen hírek kapcsán, hogy autós is vagyok és biciklis is, tehát ennek fényében írnám le a véleményem. Tehát, vagyük sorra. Van jogsim, ismerem a táblákat, betartom a KRESZ-t, ha nem, akkor az azért jó, mert kikerültem egy balesetet. A biciklis nem feltétlenül ismeri, többnyire 1-1 szakasz berögződésként köszön vissza, megszokta, hogy arra megy és úgy, mert ugye lehetséges, hogy 20 éve eltekertek arra a szülőkkel és tudja, hogy ott meg kell állni, vagy hogy este legyen mellény, és a világítás sem hátrány.

  Sajnálom a srácot, és Mártont is, mert pontosan tudom, hogy milyen érzés, csak mondjuk én 30 km/h-val ütköztem, mert a biciklisnek fogalma nem volt arról, hogy mit mutat a tábla, így ő beszállt elém, mert neki az természetes volt, hogy ő ott úgy kikanyarodik, mert siet. Hozzáteszem, ott lincseltek meg a biciklisek, csak ugye utána jött a helyszínelés, és a tanúk, stb. A biciklis saját lábán távozott, és 50%-ban elismerte a hibáját, a másik 50%-ot pedig a rendőrök verték rá, mert tényleg ő volt a hibás. Mindegy, lényegtelen, én az eset után egy hétig reszketve vezettem, mert azért na..

  Különböző kamikáze akciók a biciklisek részéről: Gyerekkel hátul, eszetlenül megy, láttam már elektromoson is gyerekülést. Akkor van az idősebb generáció, hogy gondol egyet, és derékszögbe felmegy a felezővonalra, vagy úgy a gyalogátkelőre. Akkor van a biciklis, aki a fülhallgatójával együtt álmodozik, és nem csavarja el a fejét, ahol nekem van elsőbbségem, van a kisgyermekes anyuka, aki majdnem a felezővonalnál teker, míg a gyerek az út szélén, és még számtalan helyzet... VANNAK érdekes autósok is, akiknek én is megkérdőjelezem, hogy sikerült neki átmenni a forgalmin? Jaa, értem már, ugye a szerencse. Nem állok egyik fél pártjára sem, de mondjuk ha egy bicikli lámpa eleme lemerül, le lehet szállni, és haza lehet tolni. Elviekben az autóval való indulás előtt is ellenőrizni kell a világítást. Ha bizony mindkettő kiég és mondjuk nekem este 10kor nagyon el kell indulni, akkor vagy kicserélem, vagy megoldom máshogy. A városban közlekedő alkalmi autós, aki gyökkettővel megy (kb 35-40km/h) az meg vagy ne vezessen, és szálljon fel egy tömegközlekedési alkalmatosságra, vagy pattanjon biciklire, mert bizony az is balesetveszélyes.”
 • 102. okz63 2013. szeptember 18. 06:46
  „34. Dr.Tonyk 2013.09.17. 11:26
  "Egyszer ülj autóba és nézd meg, mit műveltek Ti biciklisták... Sajnálom, hogy neked nem futja autóra! Tényleg."
  Az a baj, hogy az ilyenek ha autóba ülnek, akkor is csak az autósokat figyelik. Nem létezik a kerékpárosok között szinte senki, aki objektíven figyelné a közlekedést, bármilyen járművel is halad. :-(”
 • 101. okz63 2013. szeptember 18. 06:38
  „49. Roland1000 2013.09.17. 12:59
  NA ÉS HÁNY AUTÓS NYIFFANT KI GYALOGOSOKAT, ZEBRÁN ÁTHALADÓKAT,
  BICIKLISEKET, MÁS AUTÓSOKAT PÉLDÁUL FRONTÁLIS ÜTKÖZÉS MIATT?

  És az a 3 cserbenhagyó kerékpáros, aki gyalogosokat gázolt Szegeden, vajon megvan-e már?
  Esetleg az is előkerült már, aki Pesten az Üllői úton halálra gázolta a gyalogos bácsit? :-(”
 • 100. Sandman 2013. szeptember 18. 01:19
  „Leírom meg egyszer! Tények ismeretében lehet objektív véleményt mondani. Tény, hogy a világítás nélküli biciklist balra nagy ívben kanyarodás közben ütötték el. Minden más, így a cikk jó része is csak feltételezéseken alapul, szorgalmazva az autós kizárólagos felelősségét! Ennyi információ birtokában csak tippelni lehet, szerintem osztott felelősséget fognak megállapítan
  i.”
 • 99. CsImre 2013. szeptember 17. 23:49
  „96. kormoska:

  Felteszem elég sokan vizsgáztak a legutóbbi KRESZ módosítás előtt. Ők tehát, ha nem vizsgáznak újra, akkor azt nem is tudják, mi módosult. Aki pl. 2004-ben vizsgázott, az honnan tudja, hogy mi az a nyílt kerékpársáv, vagy a kerékpáros nyom? Nem várhatjuk el, hogy tudja? Vagy igen? Akkor a kerékpárostól is. Ha levizsgáztatnánk egy 20 éve vezető autóst KRESZ-ből, úgylehet, lenne meglepetés. Amúgy a biciklisek túlnyomó többségének van jogosítványa.

  95. igazságkatonája: Most valószínű, vagy biztos? A Makkoserdő soron nincs kerékpárút, a rettenthetetlen KRESZ tudásoddal nyilván ezt is tudod, csak akkor nem tudom, miért írod, hogy van. A petárdadobálás mióta felel meg a KRESZ-nek?

  97. abinya: Biztos vagyok benne, hogy nem direkt hajtanak a tócsákba az autósok. A város tele van nyomvályúkkal, kátyúkkal. Lehet, hogy van, aki direkt belehajt, de ez elenyésző. Az autósok nem gusztustalanabbak, mint a biciklisek, hiszen ugyanolyan emberek.”
 • 98. abinya 2013. szeptember 17. 22:50
  „Tessék!Élő példa! http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/zoldon_tekert_at_megis_elgazolta_a_taxis_a_biciklist_szegeden/2306365/”
 • 97. abinya 2013. szeptember 17. 22:49
  „89-es hozzászóló!
  Az autósok semmibe veszik a kerékpárosokat!Azt hiszik autóval vannak,és nekik mindent lehet!Esős időben poénból belehajtanak a tócsákban hogy minél jobban le tudják csapni a kerékpárosokat.Egy lyen sofört megfogtam,letámasztottam a kerékpáromat az autója elé,és oda mentem hozzá,lezárta az autót belűlről,tudta hogy hibás,10 centire tekerte le az ablakot,onnan szövegelt hogy bocsánat.Ha nem zárja le az ajtókat,kiszedtem volna,belenyomtam volna a fejét a tócsába.
  Az autósokkal több gond van mint a kerékpárosokkal.A kerékpárosok sem szentek,de az autósok gusztustalanok!Azt hiszik nekik mindent lehet!”
 • 96. kormoska 2013. szeptember 17. 22:14
  „93.CSImre

  Mivel a Kresz-t a kerékpárosoknak nem oktatják,az autóvezető tanfolyamokon viszont kötelezően(ráadásul egyre szigorúbban),ezért joggal feltételezhető hogy a sofőrök többsége naprakészebb a szabályokból!
  Ezért írom le sokadszor,hogy már az iskolában kéne oktatni a Kresz-re a diákságot,a tanterv részeként.
  Bárkit is hoznak ki hibásnak,a kerékpárosoknak egyet tanácsolok.Ha a védett útjukról lehajtanak a gépjárművek közé,csak ezt ismételgessék:"Én vagyok a leggyöngébb,én vagyok a leggyöngébb"”
 • 95. igazságkatonája 2013. szeptember 17. 21:54
  „CsImre!
  Azért valószínű jobban értek a kreszhez mint Te az biztos!”
114 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hóra Kissebségi Hagyományőrző Összművészeti Fesztivál

A Hóra Színház és Programiroda Kulturális Egyesület 2013. szeptember 21-22-én rendezi meg a… Tovább olvasom