Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Csak a Kárász lesz kelendő

Egyedül a Kárász utcán lehet majd az elkövetkezőkben is viszonylag rövid idő alatt és a piaci árhoz közeli összegekért eladni az önkormányzati lakások bérleti jogát, a félreesőbb utcákban azonban jelentősen leértékelődnek az ingatlanok. Szakértőket kérdeztünk a lakbéremelés várható következményiről.
A Kárász utca környékén lakóknak jobban zsebbe kell nyúlniuk a lakbér kifizetésekor. Fotó: Frank Yvette
Szegeden 2010-ig több lépcsőben a háromszorosára emelkednek a lakbérek. Az önkormányzat rendelettervezete szerint azonban a lépés a szociális lakásokban élőket nem érinti, ők ugyanis lakbértámogatást kapnak majd – írtuk a Délmagyarországban tegnap. Csak azoknak a családoknak kell jelentős változásra számítani, akik a város szívében, a sétálóutcán és környékén laknak. Hiszen nekik nemcsak a magasabb lakbért kell majd a piacihoz közelítő áron megfizetni, hanem a négyméteres belmagasságú, hatalmas tereket „ki is kell fűteni" a szintén dráguló gázzal.

A „lakbérboom" várható hatását nagyon egyszerű módszerrel teszteltük. Felhívtunk néhány, lakása bérleti jogát hirdető magánszemélyt, s kiderült, aki most szeretne a belvárosba költözni, akár a felére is le tudja alkudni a kikiáltási árat. Hogy ebben mennyire játszott szerepet a Délmagyarország információja, persze nem tudni. Kiderült, a hirdetési újságban 30 millió forintért kínált bérleti jogot már az első kérdés után 20-ra módosították, innen indulhatott volna lejjebb a licit, ha az üzletet komolyan gondoltuk volna. Személyes tapasztalatunkat Bozsó Miklós ingatlanszakértő, a LIMIT Kft. ügyvezető igazgatója is megerősítette. Mint mondta, már ezt megelőzően is csak a Kárász utcán és közvetlen környékén tartották magukat a bérleti jog árai. A kicsit is kijjebb fekvő, nagyméretű lakás bérleti joga szinte eladhatatlan.

Régi és új bérlők

Tegnap azt írtuk a Délmagyarországban, hogy egy 109 négyzetméteres Kárász utcai lakás lakbére ma kilenc és fél ezer forint, 2010-ben pedig csaknem háromszor annyi, 28 ezer lesz. Aki viszont újonnan vásárol bérleti jogot, a szerződés megkötésekor azonnal négyszeres díjat fizet majd.

A vevő ugyanis úgy gondolkodik, ha a mellette lévő házban magántulajdonú lakást is vehet, akkor inkább hitelt vesz fel, és törlesztőrészletet fizet, semmint havi több tízezer forintot lakbérként, mint ahogy az a drágulás után várható. A harmincmillió forintos példánál maradva az ingatlanszakértő kifejtette: bérlakásért irreális a meghirdetett ár, 20-22 millió lenne a reális, és ez az ár megy majd szerinte drasztikusan lefelé. Hozzátette: ezek általában extrákkal, mindenféle luxussal felszerelt lakások, a rosszabb állapotú otthonok nem is jöhetnek számításba.

Samu Attila, az Androméda Kft. ügyvezető igazgatója ha nem is drasztikus, de azért számottevő áreséssel számol a bérleti jogok piacán. Azt mondta, a száz négyzetméter feletti lakásokat már eddig is nehéz volt eladni, mindezek ellenére a bérlők kitartották az árakat. A 60-70 négyzetméteresek viszont hamar gazdára találtak. Az elkövetkezőkben szerinte egyértelműen csak a kisebbek maradnak viszonylag forgalomképesek. Németh István, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója nem gondolja, hogy drasztikus áresés lesz, de mindenképpen átrendeződik a piac, és letisztulnak a viszonyok. Az a véleménye, hogy azok, akik a frekventált helyeken szereztek bérleti jogot, ki tudják majd fizetni az emelt lakbéreket is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bőr alatti jeladó már a jelen

Egyre népszerűbb eljárás a háziállatok chipes azonosítóval való ellátása, de szakemberek szerint még… Tovább olvasom