Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Csak a madárjósok tudják, mibe kerülnek a múzeumok

Csongrád megye - Januártól átadja a kormány a megyei múzeumokat a városoknak. Az állami támogatás várhatóan nem fedezi majd az intézmények fenntartását – az önkormányzatok csak találgatják, miből lesz pénzük a kötelező feladatra.
– Madárjósnak menjen, aki most meg tudja mondani, honnan finanszírozzák majd a városok a múzeumok fenntartását – mondja Kőrösi Tibor, Csongrád polgármestere. 7–8 millió forintba kerül a helyi múzeum fenntartása évente. – Lesz rá valószínűleg állami normatíva, de ez jelen állapot szerint nem fedezi a fenntartás költségeit. Az intézmény saját bevétele néhány százezer forint. A városnak kell helytállnia saját költségvetéséből, de olyan jelentős átalakulások lesznek a bevételi és kiadási oldalon, hogy nem lehet pontos adatokat mondani – vallja. A városvezető azonban elkötelezett a múzeum mellett: egyrészt bölcsész végzettsége miatt, másrészt azért, mert „a városi léthez hozzátartozik".

Megírtuk: kötelező feladatként januártól átadja a kormány a megyei múzeumokat a városoknak. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkársága úgy tájékoztatott: a szegedi Móra Ferenc Múzeumot a szegedi önkormányzat veszi át, a jelenlegi tagintézmények a területi elhelyezkedés szerint illetékes önkormányzatok, vagyis Szentes, Csongrád, Makó fenntartásába kerülnek.

Kiállításrendezés a Móra-múzeumban. Kinek lesz nagyobb teher? Fotó: Schmidt Andrea
Kiállításrendezés a Móra-múzeumban. Kinek lesz nagyobb teher?
Fotó: Schmidt Andrea

– Halvány fogalmam sincs, mihez kezd a város ebben a helyzetben. A jövő évi költségvetés tervezetéből úgy látom: több száz millió forinttal lesz kisebb Szentes mozgástere. Ennyivel több lesz az elvont adó, mint az elvett feladat. A Koszta József Múzeum fenntartásához évi 50 millió forint lenne szükséges – fogalmaz Szirbik Imre, Szentes első embere. Az egykori megyeszékhely helyzete azért is nehéz, mert az ország nyolcadik legnagyobb múzeumi gyűjteményét kezeli, gazdagabbat, mint Debrecen, Tatabánya vagy Székesfehérvár. Sok a telephelye, de alig van saját bevétele.

A Makót vezető Buzás Péter egyelőre nem kívánt nyilatkozni, szerinte kevés az információ az ügyben. Maradtak kérdőjelek Solymos László szegedi alpolgármesterben is, aki nemrég a kulturális államtitkárságon rendezett egyeztetésen képviselte a várost.

– Az illetékes miniszter dönti el, mekkora állami támogatást kaphat a Móra Ferenc Múzeum. Jövő évre 130 millió forintot ígértek – a múzeumhálózat fenntartása azonban 6–700 millióba kerül. Az önkormányzatnak tehát komoly összeget kell hozzátennie a költségvetéshez – húzza alá az alpolgármester.

– A múzeumi vagyon marad az államé, az intézmény tartozásáról pedig még nem döntötték el: jóváírják vagy a város nyakába varrják. Szeged önkormányzata nem kapott adatokat arról, mekkora bevételt termelt a múzeum eddig – teszi hozzá Solymos László.

A Móra Ferenc Múzeum a szaktárca szerint tavaly az M43-as régészeti feltárásai miatt 1,5 milliárd forintos kiadási főösszeggel működött, a hozzá tartozó megyei intézményekkel közös, több mint 1 milliárd forintos költségvetésének nagyobb részét is az M43-as régészeti pénzeiből teremtette elő az igazgatóság – normatív állami támogatása 267 millió forint volt. Idén utóbbi szám 32 millióra csökkent, 838 milliós kiadás mellett. A régészeti feltárások folytatásához azonban – mint beszámoltunk róla – kormányhatározat kell, ez információink szerint eddig nem született meg. A régészeti ásatások mintegy kétharmada készült el, még hozzávetőleg 260 ezer négyzetméter feltárása van hátra.

Olvasóink írták

 • 5. desdichado 2012. augusztus 07. 18:22
  „Murphy régi igazsága: ,,Tégy valakinek szívességet, onnantól kezdve az lesz a munkaköri kötelességed!" A régészet és a múzeumok viszonyában is ez történt. Ezek az intézmények nagy célfeladathoz sok pénzt kaptak. Csípjünk le belőle egy kicsit a mindennapi költségekhez! - hangzott először a felszólítás, hol belülről a múzeumból, hol felülről, a megyéből. Persze beindult az intrika is, amelynek folyományaként a megyei önkormányzatnak még a régi elnöke a DV címlapján jelentette ki: A bevételeket egyenlően kell elosztani! Ő a célfeladatot már nem látta, csak a ,,temérdek pénzt", ami a teendőkhöz képest azért nem is olyan sok. Aki benne van, és a terheket viszi, tudja. Most, amikor a régészeti források elapadtak, most derül ki, hogy a megyék a múzeumoknak már szinte a teljes költségvetését elvették, - már évekkel ezelőtt, szerte az országban. Hogy az így "megtakarított" pénz mire ment el? A való élet még a magunkfajta hétköznapi ember fantáziájánál is sokkal dúsabb. Pl. Azori-szigetek.”
 • 4. Bendegúz007 2012. augusztus 07. 09:45
  „Nem tudom hogy így lesz e egyáltalán esély arra,hogy a múzeumot felújítsák kivülröl,illetve a teret is hozzá,mert elég gyalázatosan néz ki mint megyei múzeum,pedig gyönyörű épület.”
 • 3. Horthyszobor 2012. augusztus 07. 09:31
  „Be kell zárni és el kell adni a cimboráknak, hisz úgyis úgy kezelik ezeket az ingatlanokat a prominensek, mintha az övék lenne. Le kéne a szegedi Móra Ferenc Múzeumot is bontani, ott egy garnészálló nagyon jól mutatna, "botka-barokk" stílusban... A hozzászólás kissé ironikus, mielőtt még valaki félreértené:)”
 • 2. tzs_szeged 2012. augusztus 07. 09:19
  „Reggel felkel OV és megkérdi magától: Mihez nem nyúltunk még? Ja, a múzeumok... Sorsoljuk ki, hova kerüljenek!

  Nem egy hírt lehetett olvasni idén a múzeumok gyalázatos helyzetéről, hogy például a teremőrök feladatát is tudományos munkatársak látták el, mert valakit el kellett bocsátani, és inkább azokat küldték el. Így aztán olcsóbb. Olcsóbb?”
 • 1. Vandorr 2012. augusztus 07. 09:06
  „Oda kell adni az egyháznak. Vagy össze kell vonni a könyvtárakkal. Egyszerű ez, mint a faék.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Heti 25 ezer tojást semmisítenek meg

A kormány segítségre várnak a baromfitenyésztők. A takarmányárak miatt megsemmisítik a tojásokat, mert nem éri meg felnevelni a szárnyasokat. Tovább olvasom