Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Csak a német nyelv után jöhet az angol?

Szeged - Németül tanuljanak először a diákok – ezt javasolja állítólag az oktatási államtitkárság kiszivárgott nyelvoktatási stratégiájában. Ez még azokban is felháborodást keltett, akikben a korábbi javaslat nem, miszerint csak az angol és a német lehet első nyelv. „Ez nem így szerepel a dokumentumban" – ennyit reagált Hoffmann Rózsa.
Az orosz, majd az angol után a jövőben a német lenne az első idegen nyelv, amelyet az iskolákban tanítani kell Magyarországon – ezt tervezi az oktatási államtitkárság sajtóinformációk szerint. A napokban elkészült és kiszivárgott nyelvoktatási stratégiában indoklásként az szerepel, hogy az angol után egy komplexebb nyelvtani struktúrájú nyelv elsajátítása már nehézséget okoz, illetve ha a diákok angollal kezdenek, elveszítik motivációjukat egy második nyelv elsajátítására. Hoffmann Rózsa államtitkár azt megerősítette, hogy azt tervezik, az angol vagy a német lesz az első két kötelező idegen nyelv, hiszen ezeket tanítják a középiskolákban is. Arra azonban, hogy a némettel kellene kezdeni az oktatást, annyit mondott: ez nem így szerepel a dokumentumban.

Az általunk megkérdezett iskolaigazgatók egyöntetűen ellenzik a német elsődleges nyelvként való kezelését.

Amit talán mindenki tud Fotó: Frank Yvette
Amit talán mindenki tud: "Zu Risiken und Nebenwirkungen lesen Sie die Packungsbeilage und fragen Sie Ihren Arzt oder Apotheker." A hunglish után ungeutschul fog "beszélni" a magyar?
Fotó: Frank Yvette

– Sok óvodában lehetőség van angolfoglalkozásokra, már ez megalapozza a nyelvválasztást. Az informatika térhódítása szintén egyértelműen erre irányította az érdeklődést – fogalmazott Kissné Szamosközi Brigitta, a Gedói Általános Iskola igazgatója. Mint elmondta, öt éven keresztül harmadik osztály végén választási lehetőséget kínáltak a szülőknek az angol vagy a német nyelv között. – Egyetlen alkalommal sem tudtunk német csoportot indítani, mert nem volt rá igény.

A Madách Imre Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában is azt tapasztalják, hogy a szülők az angolt preferálják, így ebben az iskolában meg is szűnt a németes osztály. – Kínait tanítunk majd szakkör formájában, mert az angol után ez lesz a második világnyelv – mondta el Ezumahné Németh Györgyi igazgató, aki szerint elhamarkodott gondolat egy olyan nyelvet háttérbe szorítani, amelyet mindenhol beszélnek.

Hasonlóan vélekedik a Tarjáni Két Tannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója is, pedig ebben az intézményben a németet preferálják 1979 óta. – Sajnálatos lenne ez a megoldás, hiszen angollal a világ bármely pontján lehet érvényesülni. Nálunk is van magyar–angol két tannyelvű osztály – mondta el Szalai József. – A német azoknak ideális választás, akik Ausztriában, Németországban vagy Svájcban terveznek munkát vállalni, vagy a hazai, német befektetőkkel működő cégekben gondolkodnak.

Hogy csak az angol és a német között lehet választani első nyelvként, azt azzal indokolja az államtitkárság, hogy a többinél nincs garancia arra, hogy felső tagozatban és gimnáziumban folytatni tudja a diák az elkezdett nyelvet. Ez azonban olyan nagy múltú intézmények nyelvoktatását rendíti meg alapjaiban, mint például az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskoláét, ahol 50 éves hagyomány a francianyelv-oktatás. Itt a diákok fele ráadásul első nyelvként tanulja ezt.

– Az egyetemi intézményekben biztosított a folyamatosság: gimnáziumban is tanítják ezt a nyelvet, és van francia nyelvű jogászképzés is – érvelt Sipos Ibolya igazgató, aki bízik benne, hogy a NAT alapelveinek megfelelően érvényre lehet majd juttatni a helyi sajátosságokat. – Az angolt első nyelvként tudjuk biztosítani, de akkor minden diák második nyelvként franciát tanul, a kis nyelvek eltűnnek a kínálatunkból, amelyeket az angol helyett lehetett választani. Ha azonban mégis németet kell tanítani, el sem tudom képzelni, mi lesz velünk. Nem rúghatok ki tanárokat és vehetek fel helyettük újakat egyik pillanatról a másikra.

Olvasóink írták

58 hozzászólás
 • 58. tol 2012. november 08. 20:56
  „teljesen felesleges a magyaron kivül bármilyen nyelven megtanulni. Aki kiváncsi ránk, az tanuljon meg magyarul, aki meg nem, az maradjon is csak otthon. Az amerikaiak is csak angolul tudnak, oszt egész jol elboldogulnak.”
 • 57. Pandora 2012. november 08. 20:53
  „56. JungHeinrich 2012.11.08. 15:25

  ebben van valami, de nem (csak) a tanárok tehetnek róla. a hivatalos (irodalmi) nyelv nem egyezik a köznyelv/konyhanyelvvel.
  sajnos ez az angolnál nagyon szembetűnő. a tanórákon megszerzett tudással ha valaki kimegy külföldre, lazán körberöhögik.
  és fogalmam sincs mi lehetne a megoldás, mivel a nyelvvizsgán meg ugye labdába sem lehet rúgni a konyhanyelvvel..
  sakk-matt :D”
 • 56. JungHeinrich 2012. november 08. 15:25
  „...habar ha megnezzuk a hazai idegennyelv oktatas mennyire csapnivalo, lenyegeben teljesen mindegy mit preferalunk.... :-(”
 • 55. macs 2012. november 08. 12:45
  „gavallér,
  :-D
  azt mondják Ámor a legjobb nyelvtanár! :-)”
 • 54. gavallér 2012. november 08. 11:41
  „Sztm teljesen mindegy hogy a gyerek milyen nyelven tanul 14 éves koráig. A későbbi motiváció számít.
  Én speciel azért kezdtem el tanulni lengyelül mert össze ismerkedtem Bözsenával akinek motivált a dereka meg szeme. Csodák csodája az angollal is jól elvoltam.”
 • 53. macs 2012. november 08. 11:24
  „A nyelvtudás hiányában hogy lehet kimaradni számos kultúrából? Nem beszélek kínaiul, de olvastam Li Yu Tangot, lengyelül se, de Sienkiewicz könyveit is olvastam, sőt latinul is inkább tanítottak, semmint tanultam, mégis ismerem az ókori birodalom történelmét, kultúráját.
  És ha már ötletelünk, akkor én egészen kicsi korban kezdeném beszéd centrikusan a nyelvtanítást. A nyelvtan pedig elfelejteném, csak javítanám a hibákat.”
 • 52. lebowski71 2012. november 08. 08:51
  „Nem értem, hogy OV-éknek miért kell folyton széllel szemben pisálni, ez valami kényszer?”
 • 51. X_Y 2012. november 08. 06:45
  „Rózsika néni: legyen az első nyelv az azeri, a második az orosz, utána a kínai.. angolt, németet meg tilos legyen tanulni - ne mételyezze az ifjúságot a hanyatló nyugat ópiuma :)

  Rózsika néni jobb lenne ha azt csinálná, amihez ért: udvart seperni, etetni a tikokat....”
 • 50. JungHeinrich 2012. november 08. 06:38
  „Kezd felnoni egy generacio akinek termeszetes vegre hogy mas nyelvet is beszel mint a magyar, ez következeskepp az angol es ha valami mukodik amolyan "szakralis" okokbol ebbe is bele akar sz@rni a mindenkori dilettans magyar allam. A magyarok tobbsege nem beszel idegen nyelvet,de mar azon gondolkozunk miert ne beszeljunk vilagnyelvet mert Kedves Vezetonk komplexusai mas iranyba terelik a vilag dolgait. Lukrecia bammeg ah megszakadtok is a parttarsaiddal akkor is az ANGOL A VILAGNYELV!!! Kelet azsiaban mar valtozik a helyzet ,de az olyan messze van ettol a nyomorult koszfeszektol ,mint a Fidesz a demokratikus kormanyzastol ....”
 • 49. delmagyar5 2012. november 07. 21:33
  „egyebkent barki barmit mond...tapasztalatbol batran elmondom a velemenyem...8 evet kotelezoen oroszt tanultam...kesobb nyugatra kerultem...oroszul sosem tanultam meg rendesen de ha 2 honapot a ruszkiknal toltenek biztos jol menne az is...azonkivul magamtol (kenyszerbol) tanultam mas nyelveket mindig az adott orszaget...jelenleg 4 nyelven folyekonyan beszelek es amellett kozepesen elvagyok plusz 3 masik nyelvbol is...mar csak viccbol vagy hobbibol belekostoltam az arab nyelv rejtelmeibe de vegul eszakabbra sodort az elet..es most KINLODOK a nemet nyelvvel ...3 honapja..de mar nem adnak el..:) es igaz ..ha az angol az elsodleges nyelved amiben jo vagy akkor tuti mindegyik masik nyelv sokkal nehezebben fog menni mert nem vagy rakenyszerulve es az angollal el lehet lavirozni...en tuti hogy a gyerekeimet nem angolul tanitanam eloszor...errol ennyit”
 • 48. lebowski71 2012. november 07. 20:19
  „?"Nekem van egy nevelési elvem. Tilos az angolt tanulni első nyelvként. Nem akarom, hogy úgy járjanak (a gyerekeim- FT), mint én, jól-rosszul megtanult angolul, eligazodik ezzel az eggyel is a világban, és így számos kultúrából kimarad. (...) Ezért németet, olaszt, franciát tanulnak a gyerekek, és utána következhet az angol."
  Orbán Viktor 2008
  eredetiben: http://juj.hu/Eredeti-juj/Olyan-kis-ize-interju-Orban-Viktorral/670”
 • 47. roxper 2012. november 07. 19:55
  „"A tobbi onerosen tanulhato. Es Hoffman is ezt akarta mondani, csak elferditettek kijelenteseit."

  Már megint hazudik a patkány, mert ha így lett volna, akkor másnap nem kellett volna mosakodnia. De mivel ez papírra volt vetve és át akarták verni, ezért kicsit visszakoztak! :P”
 • 46. macs 2012. november 07. 19:48
  „45. Specmatekot,
  mint már korábban írtam, nekem a pesti Fazekassal kapcsolatosan mondták ugyanezt, amit nem akarok elhinni. :-(
  Egy volt Fazekas diák számára, ha a hír igaz, az több, mint katasztrófa, erre már nincsenek szavak. Ahogy a két tannyelvű gimnáziumok kinyírására se. :-(”
 • 45. Specmatekot 2012. november 07. 19:31
  „Kedves Lebowski71!

  Korábban említetted, hogy jövőre már nem fog az országban indulni spec.matekos osztály? Ez tényleg igaz?:O Ez valami egészen hihetetlen! És milyen indokkal magyarázzák ezt? Felment a kréta ára?(Igen ez a legköltségesebb tudomány) Leírnád nekem mi hangzott el a Radnótis szülőin,ha megkérhetlek rá?

  (Egy volt RMG spec.matekos, ma pénzügyi matematikus "nagyon"sok-sok adót befizető állampolgár, aki vígan finanszírozza az idióták térnyerését továbbra is! Vagy inkább fogadja el a temérdek külföldi munka egyiké?!)”
 • 44. klj-54 2012. november 07. 18:22
  „@ lukrecia:
  Megint mellm trafáltál kedves:)
  Lefordítom számodra a szellemi árvízkárosult számára azt amít írtam!
  Európában ha egyszerű dolgozóval akarnál szót érteni (neked az amúgy is nehéz dolog lehet!) akkor nem vagyok biztos abban, hogy meg tudod tenni!
  Én az általam beszélt négy nyelvet is kevésnek találom, de ma már nem töröm magam a tanulással, csak szinten tartom a meglévőt.

  Akinek az első mondatot írtam, @3. bánki : az megértette szeintem:)”
 • 43. lebowski71 2012. november 07. 18:15
  „OFFTOPIC
  studyfy
  Jaj hát senki nem gondolhatja, hogy ezek a Rózsa ötletei. Ha Rózsikát már alaposan elhasználja Viktorunk megy ő is oda ahová a többiek, valami sima pártfunkcinak, vagy Brüsszelbe. Viktornak mindig van pár pofozómajma, ő nem szereti magát kompromittálni ezért ezeket a könnyen zsarolható volt szovjet-komcsi "hősöket", vagy egyéb ostoba kádereket teszi ki tesztalanynak.
  ON”
 • 42. kontrapista 2012. november 07. 18:14
  „A német nyelvtudásommal egészen jól megértettem magam Kandadában, de csak a Guelph közelében lévő Saint Jacobs vásárcsarnokban, ahol a Németalföldről elszármazott amisok árulják termékeiket.”
 • 41. murphyka 2012. november 07. 18:00
  „Most utaztam végig Európán autóval: Ausztria, Németország, Belgium, Hollandia, Franciaország, Anglia. Pl. Belgiumban a Német határ mellett meg sem szólaltak németül, de ha angolul szólaltál meg mindjárt "rendes ember" lettél. Ugyanez mondható el a többi országról is. Kivétel persze a két német nyelvű. Doverben pl.a kompnál ki volt írva hogy itt németül beszélnek.Mikor odamentünk, csak a fejüket ingatták hogy nem értik. A KIJELÖLT HELYEN sem beszélnek a "régi ellenség" nyelvén.Erre varrjál gombot Lukrécia.Még az osztrákok is utálják a németeket. Német rendszámú autóval nagy esélyed van arra hogy valamiért meg fognak büntetni a sógorok.”
 • 40. studyfy 2012. november 07. 17:36
  „lukrecia, "Ellenben sajat kozelsegemben latom , angollal nem mennek semmire a kornyezetemben levok. " Jó pofa vagy! Németországban, ahol most élsz persze, hogy a németet használják. ;-) Itt Közép-Európában a német gazdaság uralkodása miatt a német nyelv tudása nem hátrány. De világ viszonylatban az angol az uralkodó nyelv. Sőt, utána sem a német nyelv következik, hanem a spanyol. Szerintem ha valaki egy világnyelvet és egy kevésbé használt nyelvet tud ( a magyaron kívül) a mostani lehetőségek között - ha megfelelően mobil - megtalálhatja számításait. Különben, érdekes hogy évekkel ezelőtt egy Orbán Viktorral készült riportban halottam, Viktor nem engedi gyerekeinek, hogy az angol nyelvet tanulják először. Szerinte módszertanilag, a nyelvi finomságok kifejezése miatt az angol nem alkalmas alapnyelvnek. Remélem, csak a véletlenek egybeesése, hogy Hoffmann Rózsa is így látja.”
 • 39. lebowski71 2012. november 07. 17:24
  „36. macs
  nem kell: diplomás, angolos, szgépes, oktatói szabadság
  kell: német tudás, kormány erkölcs/vallás tan, fizikum
  Fegyelmezett összeszerelő üzem az országból, ez a cél. És ezek a nemzetiek muhaha!!!
  Ide aztán lesz akkora visszavándorlási kedv a fiatalok részéről, hogy a fal adja a másikat.
  Élhetetlenné teszik az országot! De nem gond, majd lelépünk.”
58 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsámbokréti sor: hol van világítás, hol nincs

Nem tudott már hová fordulni panaszával Krizsán Péter, ezért szerkesztőségünknek küldött levelében részletezi a környékük problémáját. Tovább olvasom