Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Csak a pláza lesz nyitva vasárnap

Szeged - A Szeged Plaza nyitva lesz március 15. után is, az Árkád csütörtöki, pénteki és szombati hosszított nyitva tartással próbálkozik. Csepegtetik az információkat a bevásárlóközpontok.
A törvény

A KDNP javaslatát 2014. december 16-án 119 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 25 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők. Az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján, összesen 5 alkalommal nyitva lehetnek az üzletek. A törvény azzal kapcsolatban is több kivételt tartalmaz, hogy mely boltok lehetnek nyitva vasárnaponként: a 200 négyzetméternél kisebbek kinyithatnak a hét utolsó napján, de csak a tulajdonos vagy annak családtagja dolgozhat.

– A Szeged Plaza március 15. után is nyitva lesz vasárnaponként, a törvényben meghatározott módon – tájékoztatott Gálné Molnár Ildikó igazgató. – Ez azt jelenti, hogy működik majd a mozi, várja a vendégeket a három étterem és a két kávézó, valamint két olyan üzlet, amelynek a tulajdonosa egyéni vállalkozó és az alapterületük kisebb, mint 200 négyzetméter. Akárcsak eddig, 10-től 19 óráig lesznek nyitva az üzletek, az éttermek este 10-ig, a mozi pedig akár éjfélig is, ha addig tartanak a filmek. Nem gondolkodtunk hétköznapi hosszított nyitva tartásban.

Az igazgató elmondta, azt tervezik, hogy a tapasztalatokat körülbelül egy év múlva összegzik: megnézik, mekkorát esett a forgalom, változtak-e a vásárlói szokások, majd levonják a következtetéseket. Ha már 3-4 hónap elteltével azt látják, hogy mondjuk nem érdemes délelőtt 10-kor kinyitni, akkor rövidebb ideig fogadják a vendégeket. Megtudtuk: költségekben nem jelent semmit az új rend, mivel az ünnepnapokon eddig is ugyanúgy fűtötték és hűtötték a házat, mintha nyitva lenne. Nemcsak Szegeden vezetik be ezt a rendet, hanem a Klepierre cég tulajdonában lévő többi hazai plázában is.

A pláza mozijában március 15-e után is vetítenek filmeket vasárnap. Fotó: Karnok Csaba
A pláza mozijában március 15-e után is vetítenek filmeket vasárnap.
Fotó: Karnok Csaba

– Az Árkád Szeged március 15. után vasárnaponként zárva lesz, csütörtökön, pénteken, szombaton pedig az eddigi 20 óra helyett 21 óráig várják a vásárlókat az üzletek – közölte Gazdag Dániel bevásárlóközpont-igazgató.

Elégedetlen a megoldással Gyuris László mestercukrász, a Pianino cukrászda tulajdonosa. – A törvény se erről szól, hanem arról, hogy a 200 négyzetméteresnél kisebb üzletek nyitva tarthatnak – mondta. – Hiába nyújtják meg egy órával a nyitva tartást, abból nekünk nem sok jön vissza, mi például eddig is 21 óráig fogadtuk a vendégeket. A vendéglátásban nagyon fontos a vasárnap: a vendégek nem esznek hétfőnként csak azért több süteményt, mert vasárnap zárva tartunk. A mi helyzetünk a legsúlyosabb, de alázattal cipeljük a problémát és annak terhét.

Érdeklődtünk a szegedi móravárosi bevásárlóközpont várható vasárnapi nyitva tartásáról is. – A Napfény Park Bevásárlóközpont március 15. utáni nyitva tartásával kapcsolatban még nem született meg a döntés, jelenleg is tartanak az egyeztetések a bérlőkkel – tudtuk meg a tulajdonostól.

Egyelőre hallgat a Family Center

A vasárnapi zárva tartás az országos érdekeltségű Family Centereket is érinti – a megyében Hódmezővásárhelyen található egy ilyen üzletközpont, például Lírával, Takkóval, Müllerrel, Intersparral, Deichmann-nal. Megkerestük az üzemeltető és az üzletrészeket bérbeadó budapesti székhelyű céget, ahol azt közölték lapunkkal: nem szeretnének az ügyről, a vasárnapi zárva tartásról nyilatkozni, mert még sok tényező bizonytalan.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elégették a gondjukat

Elkergették a telet, elégették a kiszebábot szombat délután Szegeden. A népi hiedelem szerint oda lett a gond. Tovább olvasom