Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Csak álom a létminimum

Szeged - 87 ezer 500 forint: ennyi volt az egyszemélyes háztartás létminimuma 2013-ban. A minimálbér nettója viszont csak 64 ezer 200 forintra jött ki. A két összeg között több mint 13 ezer forint a különbség. Vannak, akik fejenként ennyiből élnek.
 Szétnyílt az olló a bruttó és a nettó között

Tavaly a legkisebb bruttó bér 98 ezer, a nettója 64 ezer 200 ezer forint volt. 2014-ben a bruttó 101 ezer 500 forintos legkisebb bér nettója – családi adókedvezmény igénybevétele nélkül – is csak 66 ezer 500 forint. A minimálbér bruttója a 2010-es 73 ezer 500-ról mára több mint 101 ezer forintra nőtt, a nettó azonban alig lett magasabb, 60 ezer helyett 66 ezer 500 forint.


– Heten lakunk együtt, 5 felnőtt, 2 kiskorú. Családnak azonban csak a két iskolással együtt számítunk, így jön ki, hogy fejenként 14 ezer forintból élünk – mondta a szegedi Horváth Zsikó Andrea.

– 34 ezer forint a családi pótlék a két gyerekre, 22 ezer 800 forintot kapok aktív korúak támogatása címen. A szívbeteg páromnak ugyanezt az összeget nem utalhatják, egy lakcímen csak egy embernek jár. Egyik felnőtt gyerekem szeptemberig tanfolyamon, a másik 3 havi közmunkán van, ők 50-50 ezer forintot tudnak átmenetileg betenni a közösbe. A két iskolásnak az Egy Ebéd Egy Esély alapítvány ad ebédet egy hónapig.

Az asszonynak 2010-ben szűnt meg az állása, konyhai kisegítő volt. Két szakmája van: ruházati eladó és tisztítástechnológiai szakmunkás. Sehol se tud elhelyezkedni. A lakás a devizahitel-tartozás miatt az eszközkezelőé lett: havi 13 ezer 500 a lakbér, 17 ezer a közös költség, a villanyóra kártyás, gáz és fűtés pedig nincs a rókusi panellakás ötödik emeletén.

A legkisebb bér az ˇalapjárathozˇ sem elegednő. Fotó: Karnok Csaba
A legkisebb bér az ˇalapjárathozˇ sem elegednő. Fotó: Karnok Csaba

– Az egyetlen felnőttből álló háztartás átlagosan havi 87 ezer 500 ezer forintból élt meg a múlt évben, egy kétkeresős, kétgyermekes családnak pedig havonta 253 ezer 800 forint kellett az elfogadható színvonalú megélhetéshez – tájékoztatott Kocsis-Nagy Zsolt, a KSH szegedi főosztályának vezetője.

 Mi a létminimum?

Létminimumon azt az összeget értik, ami biztosítja a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény, de alapvetőnek mondott szükségletek kielégítését. Ez egy olyan jövedelem, amely lehetővé teszi, hogy ne csak együnk, fűtsünk, világítsunk.

Minél több tagja van ugyanis a családnak, annál alacsonyabb az egy főre eső összeg: a 2 felnőttből és 4 gyermekből álló háztartásban például fejenként havi 54 ezer forint is „elegendő". Azért is, mert a fiatalok és a felnőttek eltérően táplálkoznak. A felnőtt a statisztikusok szerint tavaly havonta kicsivel több mint 24 ezer forintot evett meg, míg a legfeljebb 14 éves gyerek ennek 80 százalékával is beérte.

Horváth Zsikó Andreáéknak, ha csak a két felnőttet és a két gyereket vesszük alapul, 253 ezer 800 forintjuknak kéne lennie havonta, hogy normális életet éljenek. Ezt az összeget akkor sem érnék el, ha minimálbéren alkalmaznák őket: a legkisebb kereset nettója tavaly 64 ezer 200 forint volt. Az „alapjárat" és a normális életfeltételek között több mint 13 ezer forint a különbség. Úgy tudjuk, Magyarországon 4 millióan élnek a létminimum alatt.

Az áramot is ki kell dekázniuk. Horváth Zsikó Andreáék a kártya erejéig használhatják a villanyt. Fotó: Karnok Csaba
Az áramot is ki kell dekázniuk. Horváth Zsikó Andreáék a kártya erejéig használhatják a villanyt. Fotó: Karnok Csaba

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látványos táncmű nyitja a szabadtérit

Szinte minden jelenetben számít a Szeged Táncegyüttesre Harangozó Gyula, az idei Szegedi Szabadtéri nyitóelőadásában, a Zorba, a görög című produkcióban. (x) Tovább olvasom