Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 08. 30. vasárnap - Rózsa

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Csak az a biztos, hogy valakinek fizetni kell

Csak az a biztos, hogy valakinek fizetni kell

Szeged - Ellenőriztetni kötelező, fizetni is érte, csupán azt nem tudni, ki és hogyan ellenőrzi, hogy valóban átvizsgálták, ha kellett, felújították a gázkészülékeket. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint a szolgáltatók fizetik az ellenőrzést, erről törvény születik ősszel.

Segesvári Csaba - Délmagyarország napilap - 2013.07.10. 05:55
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Alig fél év maradt az 1981. január elseje előtt üzembe helyezett gázkészülékek kötelező felülvizsgálatára egy tavaly szeptember elseje óta hatályos Nemzetgazdasági Minisztériumi rendelet szerint. A jogszabály kimondja, a gázkészülékeket 5, míg a csatlakozóvezetékeket 10 évente köteles az ingatlantulajdonos ellenőriztetni. Utánajártunk, kikre hátrányos a felülvizsgálat, mire számíthatnak a felújított panelban élő családok, és valóban több tízezres kiadást jelent-e a szabályoknak megfelelő szellőzés kialakítása.

– A felülvizsgálat során ellenőrzik a gázkészülékeket, a csatlakozókat, a megfelelő levegőáramlást. Ha mindent rendben találnak, akkor csak a kötelező felülvizsgálatért fizet a lakó. Ha az engedélyhez javítás, felújítás is szükséges, akkor gázszerelőt kell hívni. Utóbbi esetben már kétszer fizet az ingatlantulajdonos: nemcsak a felülvizsgálónak, a szerelőnek is – mondta Hódi István. A gázkészülék-felülvizsgálatra jogosult szerelő hozzátette: egy lakás átvizsgálása készülékszámtól függően 6500 forinttól indul.

Nagy lángon. Hódi István gázkészülék-felülvizsgálatra jogosult szerelő szerint egy lakás átvizsgálása készülékszámtól függően, 6500 forinttól indul. A szerző felvétele
Nagy lángon. Hódi István gázkészülék-felülvizsgálatra jogosult szerelő szerint egy lakás átvizsgálása készülékszámtól függően, 6500 forinttól indul. A szerző felvétele

A GDF SUEZ türelmet kér

Megkérdeztük a megyei gázszolgáltatót, élhetnek-e szankcióval, ha nem megfelelő minősítést kap egy fogyasztó a felülvizsgálat során? Kap-e értesítést a GDF SUEZ a felülvizsgálatok eredményéről? Ha a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a szolgáltató állja a felülvizsgálat díját, akkor ki, hogyan, kitől rendeli meg az ellenőrzést? A gázszolgáltató kommunikációs csoportja olvasóink türelmét kérte, a későbbiekben fognak a kérdéseinkre válaszolni.

– A felülvizsgálat során ellenőrzik a gázkészülékeket, a csatlakozókat, a megfelelő levegőáramlást. Ha mindent rendben találnak, akkor csak a kötelező felülvizsgálatért fizet a lakó. Ha az engedélyhez javítás, felújítás is szükséges, akkor gázszerelőt kell hívni. Utóbbi esetben már kétszer fizet az ingatlantulajdonos: nemcsak a felülvizsgálónak, a szerelőnek is – mondta Hódi István. A gázkészülék-felülvizsgálatra jogosult szerelő hozzátette: egy lakás átvizsgálása készülékszámtól függően 6500 forinttól indul.

– A törvény azt írja elő, hogy felülvizsgálatkor a létesítéskori szabályoknak megfelelően kell ellenőrizni, kivéve, ha az üzemeltetésben változás történik. Ilyen például ha a lakásban nyílászárót cseréltek. Nem számít változásnak a ház szigetelése – magyarázta a gázszerelő. Hódi István konkrét eseteket végignézve elmondta, ha ablakot cseréltek a lakásokban, viszont van az ablakban légbevezető, amit redőny sem takar, valamint a központi elszívó folyamatosan üzemel, akkor nincs szükség méregdrága mágnesszelepes elszívóra. – Redőnyös ablaknál pedig megoldás lehet a szellőzőrés áthelyezése, ami még mindig pénztárcakímélőbb, mint a mágnesszelepes elszívó – tette hozzá Hódi. A gázszerelő kifejtette, gondot okoz, hogy a panelházak felújítása után sok helyen nem vette át műszakilag az épületet a gázszolgáltató.

– Hétfőn láttam az eddigi legszabálytalanabb bekötést: a gáz golyóscsapját leszerelték, majd forrasztott vezetéken át kötötték be a tűzhelyet. Ilyen esetben a bekötést újra kell terveztetni, a szolgáltatóval engedélyeztetni. A kémények vizsgálatakor is fény derülhet rejtett hibákra. A régi típusú társasházban élőknek fájhat a fejük, ha javítani kell a füstelvezetőt, amelynek métere 15-20 ezer forintba is kerülhet – tudtuk meg. Hódi István eddigi tapasztalatai alapján elmondta, a panelházakban alkalmazott golyóscsapok többsége már elöregedett, a gázszivárgás műszerrel kimutatható. A cserét viszont csak az épület lekötésével lehet elvégezni, ami a felülvizsgálati díjon felül közel 50-60 ezer forintba kerül a lakóközösségnek.

A szellőzés dönti el, szükség van-e méregdrága mágnesszelepes elszívóra. Fotó: Segesvári csaba
A szellőzés dönti el, szükség van-e méregdrága mágnesszelepes elszívóra.
Fotó: Segesvári csaba

Túlkapások Debrecenben

Több millióba kerülhet egy társasház gázrendszerének felülvizsgálata – adta hírül a dehir.hu. A debreceni hírportál arról számolt be, hogy egy 36 lakásos társasházban becslések szerint ötmillió forintba is kerülhet a felülvizsgálatot követő korszerűsítés. Emiatt Papp Csaba debreceni fideszes önkormányzati képviselő túlkapásokról beszélt. A debreceni esetet követően Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár bejelentette: „a kormány döntése értelmében a jövőben a lakossági gázkészülékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatának díját a gázszolgáltató állja". Arról viszont nem beszélt az államtitkár, mikortól fizeti a szolgáltató a felülvizsgálatot, illetve ki és hogyan rendeli meg a szolgáltatást.

Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

123456789... következő >> végére >>> 84 hozzászólás
Moderálásra küldöm 84. panellako 2013.07.13. 11:28

83. kormoska 2013.07.12. 21:40
Ne örülj, mert úgy beépítik a számládba, hogy ha száz évig élsz, akkor sem találod meg, csak fizeted. Rezsicsökkentés= fűtőérték csökkenés. Ki van ez találva. Ki akar téged meglopni?? Mindenki.
Rezsicsökkentés EDF ( Démász) 200 embernek utilapú, stb. Ők biztosan "őrülnek" a rezsicsökkentésnek!!!!

Moderálásra küldöm 83. kormoska 2013.07.12. 21:40

Valakinek fizetnie kell a végén,és kiderült hogy ez a valaki a DÉGÁZ lesz:-)!

Moderálásra küldöm 82. vélemény 2013.07.11. 14:38

81. kormoska
- Örzöm "a magántulajdon szentségét" :))
http://churchofgod.hu/content.php?act=magantulajdon

- Ha panelokba mennek, először valószínűleg a becsomagoltakat járják végig.

Moderálásra küldöm 81. kormoska 2013.07.11. 13:22

73,vélemény

Mi van a te lakásodban,hogy ennyire nem akarsz senkit beengedni és még a hatósággal is dacolnál?
Rejtegetsz valamit a szekrényben vagy a gáztűzhelyben:-)?

Moderálásra küldöm 80. macs 2013.07.11. 11:43

73. vélemény,
hol zárja el, hát hol? Ott ahol a fővezetékből leágazik a házba bemenő. Így nem csak téged, de az egész házat lezárja, aztán a lakók egymás között lemecselhetik az ügyet. :-)

Moderálásra küldöm 79. kormoska 2013.07.11. 09:50

76.vélemény

Eszemben sincs riogatni!Ezek a tények.
Ha társasházban élsz és ha a hatósággal érkező gázszerelőt nem engeded be,akkor közveszély elhárítása címén bemennek a lakásba,erőszakkal.
Ezt a Démásztól tudom,de még nem sűrűn éltek ezzel a lehetőséggel.

Moderálásra küldöm 78. papsajt 2013.07.11. 07:31

2 hete volt nálunk a gázos,éves kazán karbantartáson.
(mindig nyáron hívom, mióta egyszer szeptember közepén kezdődött a fűtésszezon)
kipucolta átnézte , majd közölte,hogy "legközelebb már Felülvizsgálni jön, és fel kell újítani,vagy le kell cserélni a készüléket".
Azt hittem baj van, de megnyugtatott,hogy neki majd hivatalból kell javaslatot tennie, és nem írhatja egy 12éves kazánra, hogy nem kell rákölteni .
Majd valamit kicseréltet rajta ,magával, vagy a cégével, hogy a törvényt kiszolgálja.

Moderálásra küldöm 77. SP 2013.07.10. 22:53

74. vélemény
Igen. Igazad van.
Ti megtettétek.

Moderálásra küldöm 76. vélemény 2013.07.10. 22:35

71. kormoska
Ha nem teszed BEMENNEK AZ ENGEDÉLYED NÉLKÜL IS.....,és ez már nagyon sokba kerülhet!
- Megint riogatsz? :(

Moderálásra küldöm 75. vélemény 2013.07.10. 22:32

69. kormoska
"2013. július 2.
A Kormány mentesíti a fogyasztókat a gázkészülékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatának díja alól
Összhangban a Kormány lakossági terhek mérséklését szolgáló célkitűzéseivel, a Kormány döntése értelmében a jövőben a lakossági gázkészülékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatának díját a gázszolgáltató állja.
http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/belgazdasagert-felelos-allamtitkarsag/hirek/a-kormany-mentesiti-a-fogyasztokat-a-gazkeszulekek-muszaki-biztonsagi-felulvizsgalatanak-dija-alol
- Nem kellene tájékozódni a riogatás és a vállalkozó reklámozása előtt?


84 hozzászólás123456789... következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...