Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Csak az a biztos, hogy valakinek fizetni kell

Szeged - Ellenőriztetni kötelező, fizetni is érte, csupán azt nem tudni, ki és hogyan ellenőrzi, hogy valóban átvizsgálták, ha kellett, felújították a gázkészülékeket. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint a szolgáltatók fizetik az ellenőrzést, erről törvény születik ősszel.

Alig fél év maradt az 1981. január elseje előtt üzembe helyezett gázkészülékek kötelező felülvizsgálatára egy tavaly szeptember elseje óta hatályos Nemzetgazdasági Minisztériumi rendelet szerint. A jogszabály kimondja, a gázkészülékeket 5, míg a csatlakozóvezetékeket 10 évente köteles az ingatlantulajdonos ellenőriztetni. Utánajártunk, kikre hátrányos a felülvizsgálat, mire számíthatnak a felújított panelban élő családok, és valóban több tízezres kiadást jelent-e a szabályoknak megfelelő szellőzés kialakítása.

– A felülvizsgálat során ellenőrzik a gázkészülékeket, a csatlakozókat, a megfelelő levegőáramlást. Ha mindent rendben találnak, akkor csak a kötelező felülvizsgálatért fizet a lakó. Ha az engedélyhez javítás, felújítás is szükséges, akkor gázszerelőt kell hívni. Utóbbi esetben már kétszer fizet az ingatlantulajdonos: nemcsak a felülvizsgálónak, a szerelőnek is – mondta Hódi István. A gázkészülék-felülvizsgálatra jogosult szerelő hozzátette: egy lakás átvizsgálása készülékszámtól függően 6500 forinttól indul.

Nagy lángon. Hódi István gázkészülék-felülvizsgálatra jogosult szerelő szerint egy lakás átvizsgálása készülékszámtól függően, 6500 forinttól indul. A szerző felvétele
Nagy lángon. Hódi István gázkészülék-felülvizsgálatra jogosult szerelő szerint egy lakás átvizsgálása készülékszámtól függően, 6500 forinttól indul. A szerző felvétele

A GDF SUEZ türelmet kér

Megkérdeztük a megyei gázszolgáltatót, élhetnek-e szankcióval, ha nem megfelelő minősítést kap egy fogyasztó a felülvizsgálat során? Kap-e értesítést a GDF SUEZ a felülvizsgálatok eredményéről? Ha a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a szolgáltató állja a felülvizsgálat díját, akkor ki, hogyan, kitől rendeli meg az ellenőrzést? A gázszolgáltató kommunikációs csoportja olvasóink türelmét kérte, a későbbiekben fognak a kérdéseinkre válaszolni.

– A felülvizsgálat során ellenőrzik a gázkészülékeket, a csatlakozókat, a megfelelő levegőáramlást. Ha mindent rendben találnak, akkor csak a kötelező felülvizsgálatért fizet a lakó. Ha az engedélyhez javítás, felújítás is szükséges, akkor gázszerelőt kell hívni. Utóbbi esetben már kétszer fizet az ingatlantulajdonos: nemcsak a felülvizsgálónak, a szerelőnek is – mondta Hódi István. A gázkészülék-felülvizsgálatra jogosult szerelő hozzátette: egy lakás átvizsgálása készülékszámtól függően 6500 forinttól indul.

– A törvény azt írja elő, hogy felülvizsgálatkor a létesítéskori szabályoknak megfelelően kell ellenőrizni, kivéve, ha az üzemeltetésben változás történik. Ilyen például ha a lakásban nyílászárót cseréltek. Nem számít változásnak a ház szigetelése – magyarázta a gázszerelő. Hódi István konkrét eseteket végignézve elmondta, ha ablakot cseréltek a lakásokban, viszont van az ablakban légbevezető, amit redőny sem takar, valamint a központi elszívó folyamatosan üzemel, akkor nincs szükség méregdrága mágnesszelepes elszívóra. – Redőnyös ablaknál pedig megoldás lehet a szellőzőrés áthelyezése, ami még mindig pénztárcakímélőbb, mint a mágnesszelepes elszívó – tette hozzá Hódi. A gázszerelő kifejtette, gondot okoz, hogy a panelházak felújítása után sok helyen nem vette át műszakilag az épületet a gázszolgáltató.

– Hétfőn láttam az eddigi legszabálytalanabb bekötést: a gáz golyóscsapját leszerelték, majd forrasztott vezetéken át kötötték be a tűzhelyet. Ilyen esetben a bekötést újra kell terveztetni, a szolgáltatóval engedélyeztetni. A kémények vizsgálatakor is fény derülhet rejtett hibákra. A régi típusú társasházban élőknek fájhat a fejük, ha javítani kell a füstelvezetőt, amelynek métere 15-20 ezer forintba is kerülhet – tudtuk meg. Hódi István eddigi tapasztalatai alapján elmondta, a panelházakban alkalmazott golyóscsapok többsége már elöregedett, a gázszivárgás műszerrel kimutatható. A cserét viszont csak az épület lekötésével lehet elvégezni, ami a felülvizsgálati díjon felül közel 50-60 ezer forintba kerül a lakóközösségnek.

A szellőzés dönti el, szükség van-e méregdrága mágnesszelepes elszívóra. Fotó: Segesvári csaba
A szellőzés dönti el, szükség van-e méregdrága mágnesszelepes elszívóra.
Fotó: Segesvári csaba

Túlkapások Debrecenben

Több millióba kerülhet egy társasház gázrendszerének felülvizsgálata – adta hírül a dehir.hu. A debreceni hírportál arról számolt be, hogy egy 36 lakásos társasházban becslések szerint ötmillió forintba is kerülhet a felülvizsgálatot követő korszerűsítés. Emiatt Papp Csaba debreceni fideszes önkormányzati képviselő túlkapásokról beszélt. A debreceni esetet követően Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár bejelentette: „a kormány döntése értelmében a jövőben a lakossági gázkészülékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatának díját a gázszolgáltató állja". Arról viszont nem beszélt az államtitkár, mikortól fizeti a szolgáltató a felülvizsgálatot, illetve ki és hogyan rendeli meg a szolgáltatást.

Olvasóink írták

84 hozzászólás
 • 84. panellako 2013. július 13. 11:28
  „83. kormoska 2013.07.12. 21:40
  Ne örülj, mert úgy beépítik a számládba, hogy ha száz évig élsz, akkor sem találod meg, csak fizeted. Rezsicsökkentés= fűtőérték csökkenés. Ki van ez találva. Ki akar téged meglopni?? Mindenki.
  Rezsicsökkentés EDF ( Démász) 200 embernek utilapú, stb. Ők biztosan "őrülnek" a rezsicsökkentésnek!!!!”
 • 83. kormoska 2013. július 12. 21:40
  „Valakinek fizetnie kell a végén,és kiderült hogy ez a valaki a DÉGÁZ lesz:-)!”
 • 82. vélemény 2013. július 11. 14:38
  „81. kormoska
  - Örzöm "a magántulajdon szentségét" :))
  http://churchofgod.hu/content.php?act=magantulajdon

  - Ha panelokba mennek, először valószínűleg a becsomagoltakat járják végig.”
 • 81. kormoska 2013. július 11. 13:22
  „73,vélemény

  Mi van a te lakásodban,hogy ennyire nem akarsz senkit beengedni és még a hatósággal is dacolnál?
  Rejtegetsz valamit a szekrényben vagy a gáztűzhelyben:-)?”
 • 80. macs 2013. július 11. 11:43
  „73. vélemény,
  hol zárja el, hát hol? Ott ahol a fővezetékből leágazik a házba bemenő. Így nem csak téged, de az egész házat lezárja, aztán a lakók egymás között lemecselhetik az ügyet. :-)”
 • 79. kormoska 2013. július 11. 09:50
  „76.vélemény

  Eszemben sincs riogatni!Ezek a tények.
  Ha társasházban élsz és ha a hatósággal érkező gázszerelőt nem engeded be,akkor közveszély elhárítása címén bemennek a lakásba,erőszakkal.
  Ezt a Démásztól tudom,de még nem sűrűn éltek ezzel a lehetőséggel.”
 • 78. papsajt 2013. július 11. 07:31
  „2 hete volt nálunk a gázos,éves kazán karbantartáson.
  (mindig nyáron hívom, mióta egyszer szeptember közepén kezdődött a fűtésszezon)
  kipucolta átnézte , majd közölte,hogy "legközelebb már Felülvizsgálni jön, és fel kell újítani,vagy le kell cserélni a készüléket".
  Azt hittem baj van, de megnyugtatott,hogy neki majd hivatalból kell javaslatot tennie, és nem írhatja egy 12éves kazánra, hogy nem kell rákölteni .
  Majd valamit kicseréltet rajta ,magával, vagy a cégével, hogy a törvényt kiszolgálja.”
 • 77. SP 2013. július 10. 22:53
  „74. vélemény
  Igen. Igazad van.
  Ti megtettétek.”
 • 76. vélemény 2013. július 10. 22:35
  „71. kormoska
  Ha nem teszed BEMENNEK AZ ENGEDÉLYED NÉLKÜL IS.....,és ez már nagyon sokba kerülhet!
  - Megint riogatsz? :(”
 • 75. vélemény 2013. július 10. 22:32
  „69. kormoska
  "2013. július 2.
  A Kormány mentesíti a fogyasztókat a gázkészülékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatának díja alól
  Összhangban a Kormány lakossági terhek mérséklését szolgáló célkitűzéseivel, a Kormány döntése értelmében a jövőben a lakossági gázkészülékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatának díját a gázszolgáltató állja.
  http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/belgazdasagert-felelos-allamtitkarsag/hirek/a-kormany-mentesiti-a-fogyasztokat-a-gazkeszulekek-muszaki-biztonsagi-felulvizsgalatanak-dija-alol
  - Nem kellene tájékozódni a riogatás és a vállalkozó reklámozása előtt?”
 • 74. vélemény 2013. július 10. 22:28
  „66. SP
  Van házkezelő,
  aki nagyon nem szégyenlős a "nincsumbulda".
  Az 8000 Ft sarcol ugyanezért.
  - Ezeket a mutyizókat kell elzavarni a társasházak tulajdonosainak!”
 • 73. vélemény 2013. július 10. 22:24
  „63. okz63 2013.07.10. 19:58
  61. vélemény 2013.07.10. 19:22
  "Mit tud csinálni ha eleve be sem engeded?
  A rendőr is csak különleges esetben, engedéllyel tehetné meg, hogy erőszakkal behatol a lakásodba."
  Meg fogsz lepődni, de a gázszolgáltató az utcán le tudja zárni a hozzád bemenő gázvezetéket.
  És feltételezem, hogy nem kevésbe fog kerülni, ha ismét szeretnéd, hogy megnyissák a csapot. :-)
  - A 10 emeletes panelben hol zárja el a gázcsapot, ha nem engeded be?”
 • 72. Agáta 2013. július 10. 21:34
  „Össze kell végrer fogni és megakadályozni, hogy packázhassanak velünk. Több, mint 40 éve vannak panelkonyhák, és most jut eszükbe, hogy nem jó a légcsere? Nehogy már azt higgyék, hogy a régi ablakok annyival jobban húztak, hogy akkor meg volt oldva a légcsere csukott ablaknál! Sokan még szigeteltették is, ez évtizedekig nem volt probléma. Ráadásul nem tudok 1 esetről sem, hogy az állítólagos elégtelen légcsere miatt baleset történt volna. Még 1x hangsúlyozom, főzés közben mindenkinél nyitva van az ablak, akár panel, akár másmilyen konyhában dolgoznak. A gőz, az éátelszag ugyanis csak úgy megy ki. Kinek üres a zsebe, amit meg kellene tömni a lakosság pénzével?”
 • 71. kormoska 2013. július 10. 21:29
  „58.Kicsinyuszi

  Ha már beengedted a gázszerelőt és hibát talál,akkor ott azon nyomban lekötheti a gázt......,persze ha erőszakkal elzavarod-kihajítod akkor nem,viszont valószínű feljelent:-)

  Ezután a szerelő lejelenti a hibát a szolgáltatónak és KÖZÖSSÉG VESZÉLYEZTETÉSE JOGCÍMÉN hatósággal jelennek meg nálad,őket már be kell engedned.Ha nem teszed BEMENNEK AZ ENGEDÉLYED NÉLKÜL IS.....,és ez már nagyon sokba kerülhet!

  Szerintem azért kevés fent említett eset lesz(biztosan megegyeznek a felek)de végső esetben ez is lehetséges.”
 • 70. okz63 2013. július 10. 21:22
  „67. Kicsinyuszi 2013.07.10. 20:30
  "Ha lezárja, akkor van gázpalack, abból a (pár)százezer forintból vígan el lehet főzőcskézni több mint egy évig"

  Megnézném, hogy te több mint egy évig el tudnál-e főzőcskézni egyetlen palackból. Nekünk bő egy hónapig tartott csak mindig. Mellesleg nem csak főzőcskézni lehet ám a gázzal, van aki azzal is fűt.”
 • 69. kormoska 2013. július 10. 21:16
  „65.SP

  Igazad van,többször is elhangzott az ÍGÉRET,hogy a szolgáltatóé a bevizsgálás költsége!

  Csakhogy ez még NINCS TÖRVÉNYBE IKTATVA,és szeptember első hetéig nem is lesz,mert addig nincs országgyűlés.
  Tehát másfél hónapig még hagyják menni a lehúzást!”
 • 68. panellako 2013. július 10. 20:33
  „63. okz63 2013.07.10. 19:58
  Ez aztán szolgáltatás!!! Valaki nem tud magyarul. " szolga"=2. Akinek parancsolnak; az a személy, aki függőségben van másoktól, nem teljesen szabad, engedelmességgel tartozik.
  A szolga parancsol az Urának? Itt a Kánaán, ugyebár!”
 • 67. Kicsinyuszi 2013. július 10. 20:30
  „Ha lezárja, akkor van gázpalack, abból a (pár)százezer forintból vígan el lehet főzőcskézni több mint egy évig, ha gázpalackot használ az ember, avagy ott a rezsó, és csókolom :)
  Valakinek kell a pénz piszkosul, erről szól az egész. Gusztustalan :)”
 • 66. SP 2013. július 10. 20:29
  „60.
  Mindenki azon a vacak 6.500 Ft-on rinyál.

  Van házkezelő,
  aki nagyon nem szégyenlős a "nincsumbulda".
  Az 8000 Ft sarcol ugyanezért. Mint mindenért megemelten, baráti lenyúlási alapon.”
 • 65. SP 2013. július 10. 20:23
  „A ma esti híradóban
  megerősítették ismét azt, ami többször is publikálva lett előző héten.

  Gázszolgáltatóé a bevizsgálás költsége. A panelproli sarcolása, házkezelő extra jutaléka elmarad.

  Csak az elvtársnak volt ellenvetése.”
84 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztustól már a műszereket szállítják az új klinikához

A legmodernebb technikával tudnak majd dolgozni a szegedi orvosok a megépülő új, 265 ágyas klinikai tömbben. Tovább olvasom