Délmagyar logó

2015. 10. 09. péntek - Dénes 11°C | 15°C

Csak az a biztos, hogy valakinek fizetni kell

Szeged - Ellenőriztetni kötelező, fizetni is érte, csupán azt nem tudni, ki és hogyan ellenőrzi, hogy valóban átvizsgálták, ha kellett, felújították a gázkészülékeket. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint a szolgáltatók fizetik az ellenőrzést, erről törvény születik ősszel.

Alig fél év maradt az 1981. január elseje előtt üzembe helyezett gázkészülékek kötelező felülvizsgálatára egy tavaly szeptember elseje óta hatályos Nemzetgazdasági Minisztériumi rendelet szerint. A jogszabály kimondja, a gázkészülékeket 5, míg a csatlakozóvezetékeket 10 évente köteles az ingatlantulajdonos ellenőriztetni. Utánajártunk, kikre hátrányos a felülvizsgálat, mire számíthatnak a felújított panelban élő családok, és valóban több tízezres kiadást jelent-e a szabályoknak megfelelő szellőzés kialakítása.

– A felülvizsgálat során ellenőrzik a gázkészülékeket, a csatlakozókat, a megfelelő levegőáramlást. Ha mindent rendben találnak, akkor csak a kötelező felülvizsgálatért fizet a lakó. Ha az engedélyhez javítás, felújítás is szükséges, akkor gázszerelőt kell hívni. Utóbbi esetben már kétszer fizet az ingatlantulajdonos: nemcsak a felülvizsgálónak, a szerelőnek is – mondta Hódi István. A gázkészülék-felülvizsgálatra jogosult szerelő hozzátette: egy lakás átvizsgálása készülékszámtól függően 6500 forinttól indul.

Nagy lángon. Hódi István gázkészülék-felülvizsgálatra jogosult szerelő szerint egy lakás átvizsgálása készülékszámtól függően, 6500 forinttól indul. A szerző felvétele
Nagy lángon. Hódi István gázkészülék-felülvizsgálatra jogosult szerelő szerint egy lakás átvizsgálása készülékszámtól függően, 6500 forinttól indul. A szerző felvétele

A GDF SUEZ türelmet kér

Megkérdeztük a megyei gázszolgáltatót, élhetnek-e szankcióval, ha nem megfelelő minősítést kap egy fogyasztó a felülvizsgálat során? Kap-e értesítést a GDF SUEZ a felülvizsgálatok eredményéről? Ha a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a szolgáltató állja a felülvizsgálat díját, akkor ki, hogyan, kitől rendeli meg az ellenőrzést? A gázszolgáltató kommunikációs csoportja olvasóink türelmét kérte, a későbbiekben fognak a kérdéseinkre válaszolni.

– A felülvizsgálat során ellenőrzik a gázkészülékeket, a csatlakozókat, a megfelelő levegőáramlást. Ha mindent rendben találnak, akkor csak a kötelező felülvizsgálatért fizet a lakó. Ha az engedélyhez javítás, felújítás is szükséges, akkor gázszerelőt kell hívni. Utóbbi esetben már kétszer fizet az ingatlantulajdonos: nemcsak a felülvizsgálónak, a szerelőnek is – mondta Hódi István. A gázkészülék-felülvizsgálatra jogosult szerelő hozzátette: egy lakás átvizsgálása készülékszámtól függően 6500 forinttól indul.

– A törvény azt írja elő, hogy felülvizsgálatkor a létesítéskori szabályoknak megfelelően kell ellenőrizni, kivéve, ha az üzemeltetésben változás történik. Ilyen például ha a lakásban nyílászárót cseréltek. Nem számít változásnak a ház szigetelése – magyarázta a gázszerelő. Hódi István konkrét eseteket végignézve elmondta, ha ablakot cseréltek a lakásokban, viszont van az ablakban légbevezető, amit redőny sem takar, valamint a központi elszívó folyamatosan üzemel, akkor nincs szükség méregdrága mágnesszelepes elszívóra. – Redőnyös ablaknál pedig megoldás lehet a szellőzőrés áthelyezése, ami még mindig pénztárcakímélőbb, mint a mágnesszelepes elszívó – tette hozzá Hódi. A gázszerelő kifejtette, gondot okoz, hogy a panelházak felújítása után sok helyen nem vette át műszakilag az épületet a gázszolgáltató.

– Hétfőn láttam az eddigi legszabálytalanabb bekötést: a gáz golyóscsapját leszerelték, majd forrasztott vezetéken át kötötték be a tűzhelyet. Ilyen esetben a bekötést újra kell terveztetni, a szolgáltatóval engedélyeztetni. A kémények vizsgálatakor is fény derülhet rejtett hibákra. A régi típusú társasházban élőknek fájhat a fejük, ha javítani kell a füstelvezetőt, amelynek métere 15-20 ezer forintba is kerülhet – tudtuk meg. Hódi István eddigi tapasztalatai alapján elmondta, a panelházakban alkalmazott golyóscsapok többsége már elöregedett, a gázszivárgás műszerrel kimutatható. A cserét viszont csak az épület lekötésével lehet elvégezni, ami a felülvizsgálati díjon felül közel 50-60 ezer forintba kerül a lakóközösségnek.

A szellőzés dönti el, szükség van-e méregdrága mágnesszelepes elszívóra. Fotó: Segesvári csaba
A szellőzés dönti el, szükség van-e méregdrága mágnesszelepes elszívóra.
Fotó: Segesvári csaba

Túlkapások Debrecenben

Több millióba kerülhet egy társasház gázrendszerének felülvizsgálata – adta hírül a dehir.hu. A debreceni hírportál arról számolt be, hogy egy 36 lakásos társasházban becslések szerint ötmillió forintba is kerülhet a felülvizsgálatot követő korszerűsítés. Emiatt Papp Csaba debreceni fideszes önkormányzati képviselő túlkapásokról beszélt. A debreceni esetet követően Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár bejelentette: „a kormány döntése értelmében a jövőben a lakossági gázkészülékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatának díját a gázszolgáltató állja". Arról viszont nem beszélt az államtitkár, mikortól fizeti a szolgáltató a felülvizsgálatot, illetve ki és hogyan rendeli meg a szolgáltatást.

123456789... következő >> végére >>> 84 hozzászólás
Moderálásra küldöm 84. panellako 2013.07.13. 11:28

83. kormoska 2013.07.12. 21:40
Ne örülj, mert úgy beépítik a számládba, hogy ha száz évig élsz, akkor sem találod meg, csak fizeted. Rezsicsökkentés= fűtőérték csökkenés. Ki van ez találva. Ki akar téged meglopni?? Mindenki.
Rezsicsökkentés EDF ( Démász) 200 embernek utilapú, stb. Ők biztosan "őrülnek" a rezsicsökkentésnek!!!!

Moderálásra küldöm 83. kormoska 2013.07.12. 21:40

Valakinek fizetnie kell a végén,és kiderült hogy ez a valaki a DÉGÁZ lesz:-)!

Moderálásra küldöm 82. vélemény 2013.07.11. 14:38

81. kormoska
- Örzöm "a magántulajdon szentségét" :))
http://churchofgod.hu/content.php?act=magantulajdon

- Ha panelokba mennek, először valószínűleg a becsomagoltakat járják végig.

Moderálásra küldöm 81. kormoska 2013.07.11. 13:22

73,vélemény

Mi van a te lakásodban,hogy ennyire nem akarsz senkit beengedni és még a hatósággal is dacolnál?
Rejtegetsz valamit a szekrényben vagy a gáztűzhelyben:-)?

Moderálásra küldöm 80. macs 2013.07.11. 11:43

73. vélemény,
hol zárja el, hát hol? Ott ahol a fővezetékből leágazik a házba bemenő. Így nem csak téged, de az egész házat lezárja, aztán a lakók egymás között lemecselhetik az ügyet. :-)

Moderálásra küldöm 79. kormoska 2013.07.11. 09:50

76.vélemény

Eszemben sincs riogatni!Ezek a tények.
Ha társasházban élsz és ha a hatósággal érkező gázszerelőt nem engeded be,akkor közveszély elhárítása címén bemennek a lakásba,erőszakkal.
Ezt a Démásztól tudom,de még nem sűrűn éltek ezzel a lehetőséggel.

Moderálásra küldöm 78. papsajt 2013.07.11. 07:31

2 hete volt nálunk a gázos,éves kazán karbantartáson.
(mindig nyáron hívom, mióta egyszer szeptember közepén kezdődött a fűtésszezon)
kipucolta átnézte , majd közölte,hogy "legközelebb már Felülvizsgálni jön, és fel kell újítani,vagy le kell cserélni a készüléket".
Azt hittem baj van, de megnyugtatott,hogy neki majd hivatalból kell javaslatot tennie, és nem írhatja egy 12éves kazánra, hogy nem kell rákölteni .
Majd valamit kicseréltet rajta ,magával, vagy a cégével, hogy a törvényt kiszolgálja.

Moderálásra küldöm 77. SP 2013.07.10. 22:53

74. vélemény
Igen. Igazad van.
Ti megtettétek.

Moderálásra küldöm 76. vélemény 2013.07.10. 22:35

71. kormoska
Ha nem teszed BEMENNEK AZ ENGEDÉLYED NÉLKÜL IS.....,és ez már nagyon sokba kerülhet!
- Megint riogatsz? :(

Moderálásra küldöm 75. vélemény 2013.07.10. 22:32

69. kormoska
"2013. július 2.
A Kormány mentesíti a fogyasztókat a gázkészülékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatának díja alól
Összhangban a Kormány lakossági terhek mérséklését szolgáló célkitűzéseivel, a Kormány döntése értelmében a jövőben a lakossági gázkészülékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatának díját a gázszolgáltató állja.
http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/belgazdasagert-felelos-allamtitkarsag/hirek/a-kormany-mentesiti-a-fogyasztokat-a-gazkeszulekek-muszaki-biztonsagi-felulvizsgalatanak-dija-alol
- Nem kellene tájékozódni a riogatás és a vállalkozó reklámozása előtt?


84 hozzászólás123456789... következő >> végére >>>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Augusztustól már a műszereket szállítják az új klinikához

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!