Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Csak az aktív voksolót várja a szavazófülke

Csongrád megye - Az előzetes választási feliratkozás több kérdéséről vitatkoznak még politikai elemzők, közigazgatási szakemberek, alkotmányjogászok. Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be: a Fidesz regisztrációhoz kötné a részvételt az országgyűlési választásokon.
A kistelepüléseken komoly humánerőforrás-gondokat okozna, ha az országgyűlési választások előtti hónapokban a választópolgárok egymásnak adnák a kilincset a polgármesteri hivatalban, az előzetes regisztráció érdekében – vallják a közigazgatásban dolgozó, névtelenséget kérő nyilatkozóink. Eddig egy kisebb helyhatóságnál akár egy ember is elég volt ahhoz, hogy kezelje a választói névjegyzéket – ha változik a rendszer, aligha boldogul a személyesen érkező, több ezer választóval. De szerintük az sem jobb megoldás, ha a polgárnak a járásközpontba kell utaznia a regisztrációért.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában jelentette be: előzetes választási feliratkozást vezetnek be az országgyűlési választásoknál, erről a szeptemberben kezdődő ülésszakon dönt a parlament. Elmondta: Magyarországon eddig az állam választói névjegyzéket állított össze, és saját adatbázisából indult ki. Ezt most megfordítják: aki a választásokon részt akar venni, fel kell iratkoznia – ha ezt megteszi, a „jelöltállítás első pillanatától kezdve minden információt, ajánlási lehetőséget megkap". Aki nem akar részt venni, azt nem fogják „zargatni" választási akciókkal, szórólappal, kopogtatócédulával. A miniszterelnök szerint a feliratkozás több hónapig tart majd, mindenki tudni fog róla, és könnyű lesz megoldani ezt a feladatot.

Jelenleg az állami népesség-nyilvántartás alapján készülnek a választói névjegyzékek, összevetve más alrendszerek adataival – ellenőrizni kell például, nem követett-e el a szavazó választójogát korlátozó bűncselekményt. Nagyvárosi és kistelepülési önkormányzati forrásaink szerint a hivatalokban eddig is közszemlére tett névjegyzékekkel kapcsolatban a választópolgárok 4-5 százaléka jelzett pontatlanságot – leggyakrabban azért, mert időközben lakhelyet váltott.

Aktivitás

A 336 ezer 535 választásra jogosult Csongrád megyei polgár 62,07 százaléka voksolt a 2010-es országgyűlési választások első fordulójában. 2006-ban közel 66 százalékos volt a részvételi arány.
– A körvonalazott regisztrációs intézménynek legfeljebb csak egyes elemei ismertek az európai demokráciákban, összességében ilyen feltételekkel kialakított „választási feliratkozásra" nincs példa. A döntés hátterében az állhat, hogy a Fidesz jelenleg úgy véli: a bizonytalan pártpreferenciával rendelkező, politikailag inaktív választók távoltartásával növelni tudja saját esélyeit a soron következő választáson, ugyanakkor ebben továbbra sem mehet biztosra párt – szögezte le László Róbert, a Political Capital elemzője. Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője vetette fel az Origónak: a jobboldali szavazók, tehát a fideszesek és a jobbikosok is, az utóbbi időszak adatai alapján elkötelezettebbek, aktívabbak, mint a baloldaliak, vagyis nagyobb eséllyel vennének részt a választásokon.A Magyar Nemzet Kósa Lajos Fidesz-alelnökre hivatkozva írta: szükséges a jelenlegi rendszer módosítása, mert e nélkül nem biztosítható a külföldön élő vagy dolgozó magyar választók részvétele a voksolásban. László Róbert szerint azonban ez egy álszakmai érv. Abban sosem volt vita, hogy a magyarországi lakcímmel nem rendelkező állampolgároknak regisztrálniuk kell, hiszen a magyar állam semmiféle adatbázissal nem rendelkezik a világ magyarjairól. A Magyarországon élő állampolgárok nyilvántartásával azonban sosem volt probléma: a névjegyzékeket mindig pontosan vezették, komolyan vehető panasz sosem volt.

Az aktív rendszer az állampolgártól várja el, hogy erőfeszítést tegyen: ez maga az előzetes regisztráció – vallja Kósa Lajos, ám a politikai elemző szerint a világ demokráciái abba az irányba tartanak, hogy „minél kevesebb erőfeszítésre kötelezzék állampolgáraikat, mivel pontosan tudják, hogy a magas választási részvétel a legjobb legitimáló tényező".

– Az elképzelés nem sérti a választójog általános, titkos, egyenlő, közvetlen voltát – hangsúlyozza Tóth Károly szegedi alkotmányjogász. – Az előzetes regisztráció senkit nem akadályoz meg választójoga gyakorlásában, bevezetése nem lenne alkotmánysértő. A választási visszaélések jelentős részét meg lehetne előzni ezzel a lépéssel, például a csalásra is alkalmat adó átjelentkezéseket. Kötelezővé tenni a szavazást azonban valószínűleg nem elég megfontolt ötlet – mondta, utalva a miniszterelnök szavaira, amelyek szerint a Fideszben inkább azon van vita, hogy azok esetében, akik feliratkoztak, kötelezővé tegyék-e a részvételt.

Közigazgatási forrásaink megdöbbentek utóbbi felvetésen. Büntetést kap, aki nem megy el? És ha előző nap eltört a lába? – kérdezték. Arra is kíváncsiak, hogyan kezelnék azt a helyzetet, ha egy nem regisztrált választópolgár jelenne meg a szavazókörben, és erélyesen, netán durván követelné, hogy szavazhasson.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. anzseliza 2012. augusztus 01. 18:46
  „vmagdi, ez nagyon jó!
  Szerintem is lassan már eljutunk oda, hogy csak a Fidesz-hűek szavazhatnak!
  De fő, hogy van DEMOKRÁCIA!
  Hajrá Magyarország!
  Hajrá magyarok!”
 • 61. X_Y 2012. augusztus 01. 16:24
  „Anúgy lehetne előzetes regisztrációhoz kötni annak lehetőségét hogy regisztrálhasson valaki...Erre az előregisztrációs regisztrációra a 1062 Budapest, Lendvay utca 28 szám alatt az első emelete 28-as szobában van lehetőség...”
 • 60. X_Y 2012. augusztus 01. 15:59
  „59.saturnus 2012.08.01. 14:31

  "Magyarország mindettől függetlenül olyan kalandorpolitikát folytat, amelyet a magyar nép meg fog szenvedni."

  Erre van az a mondás, hogy aki hüje haljon meg - (c) Égi szekér”
 • 59. saturnus 2012. augusztus 01. 14:31
  „Mélységesen aggódunk Magyarország miatt - mondja az EBRD elnökének főtanácsadója, a bank vezető közgazdásza az alapblog.hu-nak adott interjújában. Az euróövezet a katasztrófa felé tart, de a tragédia még mindig elhárítható. Magyarország mindettől függetlenül olyan kalandorpolitikát folytat, amelyet a magyar nép meg fog szenvedni.”
 • 58. vmagdi 2012. augusztus 01. 09:40
  „perzse az első aljasság már a határontúliak levelezési szavazása, én a határontúli szavazókat kötelezném arra, hogy magyar viszonyok között éljenek, de nem ám úgy hogy szegényke határontúliakat agyon támogatjuk, hanem normál magyar állampolgár módjára, aztán kíváncsi lennék akar-e még magyar maradni mondjuk öt év múlva is vagy osztozik balsorsunkban”
 • 57. vmagdi 2012. augusztus 01. 09:32
  „a végén alkotmányba foglalják, hogy csak és kizárólag fideszválasztó vehet részt a választáson”
 • 56. X_Y 2012. augusztus 01. 05:32
  „53. sling 2012.07.31. 18:14

  "Olcsóbb lesz a választási eljárás."

  Ja, mert a regisztrációkat nyilvántartó gittegylet az persze ingyé fog működni...Meg ingyen fognak dolgozni azok a csinovnyikok is, akikhez elbattyogsz regisztrálódni ( bizonyára ingyen, mert a regisztrációs időszakban ingyen lesz MÁV, VOLÁN, BKV és egyéb menetjegy, sőt még a taxi is ingyenes lesz:). Meg persze utána a választás napján is újra csak nem kerül többe hogy dupla adminisztrációval ellenőrizzék hogy benne vagy-e a választói névjegyzékbe és regisztrálva-e vagyol..

  Úgy nagyjából pont duplája lesz a költsége az előző választásoknak...

  És mivel a regisztrációs adatbázis kormány (vagy kormányközeli:) gittegyleti tulajdonban és üzemeltetésben lesz, mindenkinek a fantáziájára bízom a lehetőségeket.”
 • 55. NP1 2012. július 31. 21:47
  „sling 2012.07.31. 18:14

  Sokat nem tudhatsz a választási rendszerekről, azok költségeiről meg még kevesebbet.
  Pld.. Ezzel a módszerrel azonnal 2 fordulóssá tették a most bevezetett 1 fordulós rendszert, igen komoly adminisztrációs apparátust kel működtetni, a választóknak sok pénzébe és idejébe kerül a regisztráció stb....”
 • 54. klj-54 2012. július 31. 18:54
  „2014-be a választások után a Nürnbergi per mintájára minden politikus tettével el kelljen számolni 1989 óta!”
 • 53. sling 2012. július 31. 18:14
  „Nagyon helyes!
  Legalább tényleg azok fognak beleszólni az ország dolgaiba, akit érdekel is!
  A valódi adófizetők, nem pedig a megvásárolt szavazatok fognak dönteni.
  Nem lesz több kisebbségi csoport "megvásárlás", nem kell feleslegesen ajánlószelvényeket, szavazólapokat nyomtatni.
  Olcsóbb lesz a választási eljárás.
  Én még azt is bevezetném, hogy aki egyszer regisztrált, az csak büntetés terhe mellett tudjon távol maradni (természetesen lehetnek nyomós indokok).”
 • 52. Vörcsi 2012. július 31. 17:36
  „Nem vagyok alkotmányjogász, sem semmilyen jogász nem vagyok, da azt valahol mélyen a lelkemben érzem, hogy ezt nem tehetik meg. Ha mégis megteszik, semmivel nem lesznek mások, mint a vadkommunisták.
  Elveszik a fülkeforradalom báját!”
 • 51. booo 2012. július 31. 17:24
  „Orbán megtesz mindent a demokrácia ELLEN!
  Ez a lépés is azt bizonyítja!”
 • 50. wemi 2012. július 31. 16:08
  „http://npmarton.blogspot.hu/2012/07/az-elozetes-regisztracio.html

  A hozzászólás innen származik.”
 • 49. wemi 2012. július 31. 16:06
  „Az előzetes regisztráció alkotmányellenessége

  Amint az várható volt, a kétharmados többséggel rendelkező kormánypárt a választási rendszer átszabásával folytatja a hatalma tartósítását szolgáló közjogi rombolást. Ezúttal a választók előzetes regisztrációját vették fontolóra, annak érdekében, hogy csökkentsék azoknak a választóknak az arányát, akik bizonytalanok, s ezáltal populista ígéretekkel megvehetők.
  Önmagában is érdekes, hogy épp a Fidesz félti a populizmustól a választási rendszert, de itt most csak azt vizsgáljuk meg: összhangban állna-e egy ilyen rendszer az általános, egyenlő és titkos választójog alkotmányos alapelvével.
  A sajtóban megjelent elképzelések szerint a választásokon választóként az vehetne részt, aki a szavazás napját megelőzően bizonyos idővel választóként regisztrálja magát. Aki tehát határidőben nem iratkozik fel a választói névjegyzékbe, nem jogosult szavazni.
  A választók nyilvántartása természetesen megoldott kérdés, az előzetes regisztráció tehát a választás technikai lebonyolítását semmiben nem befolyásolja. Mindössze arra kényszeríti a választókat: fejezzék ki szándékukat, hogy ténylegesen is kívánnak-e élni választójogukkal.
  A választójog a közösség tagjának az a joga, hogy a köz ügyeiben részt vegyen. Ez egyfelől magába foglalja, hogy a választó kinyilvánítsa politikai akaratát, de azt is, hogy a kinyilvánítástól tartózkodjék.
  Magába foglalja ugyanakkor a választójog azt is, hogy a választó e vonatkozásban akár a szavazás napján, akár az utolsó órákban meggondolja magát. Ha tehát egészen a szavazás napján délutánig úgy gondolta, hogy nem kíván élni választójogával, a választójog egyenlősége alapján megilleti az a jog, hogy a döntését egészen a szavazás végéig megváltoztassa. Ha e döntését csak egy bizonyos határidőn belül hozhatja meg, e határidőn túl pedig már nem gyakorolhatja választójogát, akkor a választójog egyenlősége, a döntés szabadsága sérül.
  Nagy biztonsággal kijelenthető tehát, hogy a választójog határidőn belüli, előzetes regisztrációhoz kötése alkotmányellenes lenne.
  Tartok tőle azonban, hogy mire ez az alkotmányossági kérdés felmerül, nem lesz olyan fórum, ahol egy ilyen szabályozás megtámadható lenne, mivel addigra az Alkotmánybíróság végleg szanálja magát.
  Így a magam részéről abban találok megnyugvást, hogy a Fidesz 2014-ben nem kíván populista ígéretekkel választást nyerni. Pedig választás, gondolom, lesz.”
 • 48. X_Y 2012. július 31. 15:28
  „A nem fideszre leadott szavazatokat a kormány érvénytelennek nyilvánítja...”
 • 47. nanemaaa 2012. július 31. 15:08
  „"Regisztráció" eddig is kötelező volt a külföldön élő magyarok részére. A regisztrációt a magyar konzulátusoknál lehetett intézni. Javasolom, hogy minden magyar csak a külföldi konzulátusokon regisztrálhassa magát. A fidesz szerintem a buszoztatást és az ebédet ingyen fogja biztosítani.”
 • 46. qrumpli 2012. július 31. 15:04
  „A trágyarakás tetején kibúvó kis giliszta kérdi a mamáját:
  Mi az a fényes ott felettünk?
  A mama válaszol az ott a nap.
  És miért ott lent élünk?
  MERT EZ A HAZÁNK!”
 • 45. baba60 2012. július 31. 15:02
  „Orbán és a slepje már megint álmodik, de remélem, hogy ez most rémálommá válik.”
 • 44. nanemaaa 2012. július 31. 15:00
  „"40. rt0831 2012.07.31. 12:05
  HA!!!!!!
  A Fideszhez regisztrálok,és közben meg gondolom magam,és más pártra szavazok,akkor megbüntetnek?"

  Most hirdették ki az új büntető törvénykönyvet, 2013. július 1-el lép hatályba. Szerintem abban benne lesz, hogy ez már bűncselekménynek fog számítani és vagy életfogytos, vagy száműzött leszel.”
 • 43. balraat 2012. július 31. 13:48
  „Az összes idő embert kizárják a választásból! Nem hinném, hogy nekik lenne energiájuk egy regisztrációért több tíz kilométert utazni. Véleményem szerint alkotmányellenes ez a kezdeményezés, mert sokakat megfoszt a szavazás lehetőségétől.”
62 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyházi kinevezések

Tovább olvasom