Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Csak az árfolyamgát maradt

Szeged - A devizahitelek új, fix árfolyamú törlesztése kedvezőbb lesz a végtörlesztésnél – mondta január közepén Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség alelnöke. A konstrukció megosztja a veszteséget az állam, a bank és az adós között.
– Az elmúlt év végén a készpénzes vagy a hitelből történő végtörlesztés látszott kedvezőbbnek a devizahitelesek számára, de az áprilistól belépő fix árfolyamú törlesztés, az árfolyamgát új rendszere előnyösebb lesz – fogalmazott Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség alelnöke. Igaz, a készpénzen túl lényegében nincs is más választás: a bankok január közepére gyakorlatilag lehúzták a rolót a végtörlesztéshez hitelt keresők előtt.

Az árfolyamgát második rendszeréről szóló jogszabálytervezet szerint – az első, a kabinet önálló találmánya nem aratott átütő sikert – 5 évre rögzítik a devizatörlesztő árfolyamokat. A rögzített és a piaci kurzus közötti különbség egy gyűjtőszámlára kerül. A meg nem fizetett összeg mintegy kétharmadát az állam és a magyar bankszektor magára vállalja.

Gyuris Dániel példaként említette: a devizahitelesek kölcsöneinek átlagértéke 7 millió forint körül van húszéves futamidővel. Ha a svájcifrank-alapú hitelt 4 éve vette fel az ügyfél, havi törlesztőrészlete 72 ezer forint körül alakul, az árfolyamgáttal a következő 5 évre 52 ezer forintra csökken. A gát 180 forinton rögzített svájci frankot, 250 forintos euró- és 2,5 forintos japánjen-árfolyamot jelent.

Gyuris Dániel
Gyuris Dániel

A végtörlesztésnél kedvezőbb megoldást talált a kormány a devizahiteleseknek – közölte nemrég Orbán Viktor miniszterelnök, ajánlva az árfolyamgátat a közszolgáknak. A kormány olyan megoldást talált a családok „devizahitel-csapdából történő kimentésére", amely kedvezőbb a végtörlesztésnél. Az új típusú árfolyamgát – a gyermekszámtól függő állami kamattámogatásnak köszönhetően – átlagosan 30 százalékkal alacsonyabb havi részletet eredményezhet.

Hullámzó forint
– Azon sem sértődünk meg, ha az élet, azaz a forint erősödése megoldja helyettünk a problémát, ám messze nincs még vége az árfolyam-ingadozásnak. Ne tévesszen meg senkit a következő néhány hónap esetleg erős forintja, komoly hullámzásra is lehet még számítani – óv mindenkit az elhamarkodott döntéstől a szakember.

– A legszélesebb körnél az árfolyamgát lesz a megoldás – erősítette meg a hétvégén kérdésünkre Szegeden Gyuris Dániel. A bankszövetség alelnöke hangsúlyozta, hogy az összes törlesztés terhét tekintve 2011 második negyedévétől vált igazán hátrányossá a devizahitel. Az árfolyamgátas megoldást választók összfizetési terhe nem lehet aránytalanul kedvezőbb, mint a forinthiteleseké. Ez a konstrukció középtávon képes kisimítani, s ami még fontosabb: kiszámíthatóvá tenni a törlesztési terheket. Segít a veszteség szétterítésében azzal, hogy megosztja azt a három szereplő, az állam, a bank és a család között. – Úgy vélem, az árfolyamgát áll a legközelebb a hitelező bank és az adós eredeti elképzeléseihez, és ez az öt év olyan mértékben apasztja a tőkét is, hogy a végén kezelhetőbb adósság marad.

Felmerül: tud-e annyira erősödni a forint, hogy érdemben csökkentse az árfolyamgátas megoldás előnyeit, esetleg értelmetlenné is tegye az egész konstrukciót? Gyuris Dániel a felvetésre azt hangsúlyozza, a megoldás önkéntes, és aki hisz abban, hogy tartós a forinterősödés, az nem lép be az árfolyamgátba. Akinek viszont nincs tartaléka, és kiszámíthatóságot akar, annak ez a jó, s mára gyakorlatilag az egyetlen megoldás.

Olvasóink írták

 • 15. takarítónő 2012. január 31. 17:00
  „14. la-za 2012.01.30. 23:31 Ez így igaz .Csak az igényeket mérték fel és három hétig hitegették a közszolgálati dolgozókat,aztán a nagy semmi. Persze a média nem erröl beszél !”
 • 14. la-za 2012. január 30. 23:31
  „13. zémann 2012.01.30. 22:40

  Pont ez a lényeg! Nem volt felajánlva semmiféle munkáltatói segítség! Adókedvezmény lett felajánlva minden munkáltatónak 7,5 millióig/fő. Az önkormányzat és/vagy az állam - mint munkáltató - nem adott munkáltatói kölcsönt (annak ellenére, hogy a december végén kiküldött levelekből mindenki ebben reménykedett). A mézesmadzag lett elhúzva a közalkalmazottak orra előtt, hogy majd lesz, ezek után pedig múlt héten jött a sokk, hogy mégsem, hanem egy ennél "sokkal jobb" dolgot találtak ki....ami persze még nincs is kitalálva, csak áprilisban.

  Ennyit arról, hogy volt választási lehetőség....”
 • 13. zémann 2012. január 30. 22:40
  „la-za
  Nekik legalább fel volt ajánlva választási lehetőség, és kedvező kamatozású munkáltatói hitel. Aki tudott élt vele, aki nem, az úgy járt, mint a többi, aki kimaradt minden körből.”
 • 12. orszagzaszlo936 2012. január 30. 20:32
  „Kedves lepkeháló!

  Ettől még amit írtam, igaz! Előttük más rendszer volt, minden értelemben, s ma is egészen más már, mint akkor volt! De hjogy mindegyik a Bankvilág hátsóját nyalogatja, az biztos! A javát élvezik ők, a sallang a népé! A bankszektor meg sír-rí, miközben pont az ő mocskos manipulációik miatt tartunk itt az aktuális vezetőink segítségével.”
 • 11. la-za 2012. január 30. 18:53
  „10. zémann 2012.01.30. 18:06

  "...a közszféra alkalmazottainak nagy része megszabadult így, vagy úgy a hitelétől..."

  Ezt miből gondolod? Szerintem a közszfére nagyon kis része szabadult meg a hitelétől és azok nagy része sem állami segítségből.....”
 • 10. zémann 2012. január 30. 18:06
  „lepkehalo pontosan miről is beszélsz? Ki figyelmeztetett többször a devizaárfolyam elszabadulására? Nem is lehetett egyes hitelintézeteknél csakis frankban hitelt felvenni, miközben a pannon puma száguldozott az országban.
  Akik a mai napig devizaadósok, azok nem nyerészkedésből vettek fel hitelt. Azt pedig már a végtörlesztés ötletezésekor tudtuk, hogy csakis azok járnak rosszul, akiknek nincs lehetősége azt kihasználni. Így most a végtörlesztők, és a közszféra alkalmazottainak nagy része megszabadult így, vagy úgy a hitelétől, illetve annak nagy részétől, a többieket pedig odavetették a bankoknak prédául.
  Jó lenne már végre nemzetben gondolkodni, és cselekedni is! A hitel kiváltást vagy mindenkinek egyformán segítsük, vagy senkinek. Ami ugyanis történt, az diszkrimináció. Mégis vannak, és lesznek különbek.”
 • 9. lepkehalo 2012. január 30. 17:17
  „6. orszagzaszlo936: "Mint régóta tudjuk a szoci-libsi kormányok alatt lendült fel a deviza alapú hitelezés, amely veszélyeire többször felhívták az elvtársak figyelmét,"
  Úgy látszik, Lázár elvtárs nem figyelt, ezért van Vásárhely devizában eladósodva.”
 • 8. racionalitás? 2012. január 30. 16:56
  „7. racionalitás? 2012.01.30. 16:45

  mielőtt bárki is betámadna....tudom-hogy nem pontosan számoltam....a LÉNYEG A LENYÚLÁS FOKOZODÁSA......MEGÖLIK A LEGÁLIS CÉGEKET. ismételten grat....nem is várnék mász SZAKÉRTŐÉKTŐL.”
 • 7. racionalitás? 2012. január 30. 16:45
  „http://www.hir24.hu/gazdasag/2012/01/30/kar-bankodniuk-a-nem-vegtorlesztoknek/

  a lényeg...

  6. orszagzaszlo936 2012.01.30. 14:53

  Kedves úr...ne nekem maygarázza-egy fillér hitelem nincs és nem is lesz....mert a takaróm hoszával tisztában vagyok.
  Ha viktátor nem csinálja amit elkezdett és amiért most megy négykézláb...akkor itt nem lett volna gond...ez a dakaotaközmondás...12 milliárd eurot vert el egy év alatt..
  más: a szakmai érvek érdekelnek-de akinek fingja sincs a közgazdasághoz-az ne akarjon okítani.
  MÁS_ a megnövelt elvárt minmálbérnél havi 75ezer megy állambácsinak-marad a keresőnél 64 ezer teljes költség a cégnél így 140 ezer felett......konkluzió????20%-os béremelés miből....lesz majd 20%-os leépítés és lehet megint menni felvonulni...de akkor már az egy tál étel is elég lesz zsebpénz és tapsintenzitásiprofit nélkül............

  ha valaki jobban nemkedvelte...urcsányt-mint én...az már festette magát...szóval ne jelzősködjünk.....egyik is másik is....mélyen béka feneke alatt.”
 • 6. orszagzaszlo936 2012. január 30. 14:53
  „kedves ir racionalitás!

  Mint régóta tudjuk a szoci-libsi kormányok alatt lendült fel a deviza alapú hitelezés, amely veszélyeire többször felhívták az elvtársak figyelmét, de akkor is és most is egy számít, a bankszektor profitja, s egy ami nem számít, az ember. Gondolom a banki vezéreknek és politikusoknak nincs gondja a hitelükkel, Simor elvtárs fenekét se nagyon lehet megszagolni a 8 millás fizuval havonta, ami 5 magyar ember éves átlagjövedelme. Lehet most viktátorozni, csak az előzményekkel sem árt tisztában lenni. S talán látható, hogy milyen folyamat az, aminek még mindig nem vagyunk a végén! Tankok helyett bankok! Ez az új gyarmatosítás magyar rabszolgák!”
 • 5. racionalitás? 2012. január 30. 14:34
  „egy dolgot kell megnézni...viktátor előtt nem volt gond a fizetésével.....de kuruczosszabadságharcban megtette a néppel amit nem kellett volna!”
 • 4. orszagzaszlo936 2012. január 30. 13:59
  „Mindegy, csak az önmagáért való pénzvilág járjon jól!”
 • 3. medit04 2012. január 30. 13:53
  „Kit akarunk még becsapni?”
 • 2. racionalitás? 2012. január 30. 11:16
  „1. igazságkereső 2012.01.30. 09:31

  Igazad van-50%-ban...de TE mit buktál el??????”
 • 1. igazságkereső 2012. január 30. 09:31
  „Kedves Gyuris Dániel! Tisztelt bankszövetségi alelnök úr! Szíveskedjen kérem az ügyfelekkel azt is megosztani, hogy mi szükség volt a banki indexálási trükkre, melyet alkalmaztak és amellyel megvezettek 1,7 millió "devizahiteles" ügyfelet?!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szervusz, 101-es!

2012 eddigi leghidegebb és legködösebb éjjelén megérkezett Szegedre a második PESA Swing Szeged. (fotókkal, videóval) Tovább olvasom