Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Csak csomagot küldhetnek a szegedi kórtermekbe

Szeged - A szegedi női klinikán és a volt II-es kórházban szigorúan betartják a csütörtöktől elrendelt látogatási tilalmat, az új klinika tömbjében viszont sokkal nehezebb megfékezni a látogatókat. A hozzátartozók sem mehetnek a kórtermek közelébe, csomagot viszont küldhetnek a „karantén" mögé.
Dohányzó, feszülten várakozó apukákat, hozzátartozókat láttunk a tegnap délelőtti látogatási időben a szegedi női klinika előtt, ahová reggeltől – az influenzajárvány miatt – csak a páciensek léphetnek be. A látogatási tilalomról az ajtóra ragasztott hirdetmények tájékoztatják az embereket.

Az udvaron ácsorgott közel másfél órán át a volt sándorfalvi polgármester, Darázs Sándor is, aki vizsgálatra érkező menyét várta.

Most ugyanis az ambulanciára is csak nők mehetnek föl. Darázs fia és menye apás szülésre készült eddig. A fiatalok remélik, három hét múlva, amikorra a szülés várható, ott lehet a várandós asszony mellett a férj is.

Az apukák, rokonok előre nyomott címkét kapnak a portán, azzal láthatják el a kismamáknak, betegeknek szánt csomagokat. Ha már sok összegyűlt, a beteghordók fölviszik a címzetteknek – tudtuk meg egy apukától. A portás közben minden látogatót – akik félpercenként nyitották a kaput – megkérdezett, hogy hova készül.

A női klinikánál is megállítja a látogatókat a felirat.
Fotó: Schmidt Andrea

Ásványvizet, befőttet, kistévét hozott, szennyest vitt el egy kétgyerekes apuka, akinek felesége koraszülés veszélye miatt került a női klinikára. Szabó Gábor megérti a helyzetet, de nem örül neki. Azt mondta, még jó, hogy legalább telefonon tudják tartani a kapcsolatot – úgy nem terjed az influenza.

Bankjegyvírus

Világszerte egy-egy nap gazdát cserélnek bankjegyek milliói – azok gazdái pedig vírust. A genfi egyetemi klinika kutatói felfedezték ugyanis, hogy néhány influenzavírus-törzs nemcsak terjed a papírpénzekkel, de azokon több mint két hétig képes életben is maradni.

Száz méterrel arrébb, az új klinikán sokkal nehezebb a portás feladata. Egyrészt legalább három bejárata van a kilenc klinikát magában foglaló épületnek, másrészt a földszinti ambulanciákra bárki bejöhet – onnan pedig lépcsőn, lifttel feljuthat a fekvőbeteg- osztályokra. Ezért az egyes szinteken lévő klinikák ajtajára tették a figyelmeztető táblákat. A traumatológiai, pszichiátriai, neurológiai és ortopédiai klinikán tilos, a gyerekpszichiátrián, a II. dialízis osztályon és az idegsebészeti klinikán csütörtökön még szabad volt a látogatás.

A traumatológiai klinika főnővére mindenkit megkérdez, hogy hová megy – a kórtermekbe nem léphetnek látogatók. Szakáli Ferencné elmondta: ha kell, átveszik és továbbítják a betegeknek szánt csomagokat.

A volt II-es kórház portáján nem voltak túl közlékenyek, de itt is felviszik a csomagot a fekvőbeteg-osztályokra. Az ambulanciákra itt is bemehet bárki, ha előbb válaszol a portás keresztkérdésére. Csikós József – aki feleségét hozta vizsgálatra – nem lepődött meg nagyon, hogy nem kísérhette föl asszonyát. Azt mondta, a helyi hírekből napok óta sejteni lehetett, hogy látogatási tilalmat rendelnek el Szegeden is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hónapot kell várni a Bertalan híd javítására

Szeged - A január elején történt Bertalan hídi baleset két súlyos sérültje már lábadozik, de a híd korlátját a fenntartó Magyar Közút Kht. még mindig nem állította helyre. Tovább olvasom