Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Csak Csongrád megyében előzte meg az MSZP a Jobbikot

Csongrád megye – Elsöprő győzelmet aratott a Fidesz–KDNP az EP-választáson. Az MSZP katasztrofálisan szerepelt, a 19 megyéből csak Csongrádban sikerült a szocialistáknak megszerezniük a második helyet. Botka László nem foglalkozik a pártelnökséggel. A pártok helyi képviselői értékelték az EP-választást.
Farkas Sándor országgyűlési képviselő, a Fidesz megyei elnöke: – A pályázatok, nyertes projektek révén szinte mindenki kötődik valamilyen mértékben az Európai Unióhoz, ezért is sajnálom nagyon, hogy rendkívül kevesen mentek el szavazni vasárnap. Nagyon örülök a Fidesz–KDNP által elért eredménynek. Az egységes megyei képet csak a szegedi eredmény rontja kissé. Csongrád megye az országoshoz hasonló eredményt hozta, ugyanez mondható el a saját választókerületemről is. Köszönöm a bizalmat a szavazóknak.

Gyimesi: Szeged a nyertes oldalra kerülhet

– Köszönjük a szavazatokat, amelyekkel Szegeden is győzött a Fidesz–KDNP. Az eredményből kiderül, a szegediek közül is egyre többen gondolják úgy, hogy olyan képviseletre van szükség, amely higgadt erőt képvisel, és amely képes és szeretne együttműködni a kormánnyal – mondta Gyimesi László. A Fidesz szegedi elnöke hangsúlyozta, Szeged sajátos politikai helyzetéből adódóan – MSZP-s polgármester, fideszes közgyűlési többség – éles szituációk tudnak kialakulni, amitől terhelt a helyi politikai közélet. Szerinte a győztes országgyűlési és EP-választás után úgy alakulhatnak a folyamatok az önkormányzati választásra, hogy Szeged a nyertes oldalra kerülhet. Ki lesz Botka László fideszes kihívója a polgármester-választáson? Gyimesi elmondta, a helyi szervezet ajánlását jóvá kell hagynia a Fidesz országos választmányának. A jelölési folyamat hivatalosan június végéig tart. A városi elnök a jelölt személyével kapcsolatosan csak annyit árult el, olyan ember lesz, akivel Szeged jobban teljesít.
Botka László szegedi polgármester, az MSZP megyei elnöke, az országos választmány elnöke: – Szegeden a baloldali összefogás három pártja 245 szavazattal kapott többet, mint a Fidesz. Április 6-ához hasonlóan vasárnap is kiderült – akár magas, akár alacsony a részvétel –, hogy a baloldal támogatottsága nagyobb Szegeden, mint a kormánypárté. Ez biztató számunkra, mert a három baloldali párt összefogásával készülünk az önkormányzati választásra. Országosan az látszik, hogy a baloldali ellenzék – akár magas, akár alacsony a részvétel – nem tudja lényegesen növelni a szavazatszámait. Szombaton tart az MSZP országos választmányi ülést, ahol megbeszéljük a következő időszak menetrendjét. Biztatónak tartom, hogy a másik két párt is nyitott arra, hogy országos szinten is megállapodás szülessen az önkormányzati választásra. Ez Szegeden sokkal egyszerűbb, mert 12 éve létezik ez az együttműködés – mondta Botka László, aki arra a kérdésre, ha tisztújítás lesz, vállalja-e a pártelnökséget, azt felelte, „még el sem kezdődött a tisztújítás, nem foglalkozom vele, nekem Szeged az első, eddig is az volt és ezután is az lesz".

Csóti Zsombor, a Demokratikus Koalíció megyei 2-es választókerületének elnöke: – Köszönjük a szegedi és a választókerületben élő polgárok bizalmát, akik voksukkal támogatták a Demokratikus Koalíciót. A térségben élők azzal, hogy ennyien szavaztak a DK-ra, bebizonyították, szükség van az egyenes beszédre, az őszinteségre, amelyet a Demokratikus Koalíció megalakulása óta következetesen képvisel. Ezzel az eredménnyel bizonyossá vált, a DK nélkül nem lehet véget vetni Szegeden a Fidesz–Jobbik koalíciónak, és mostanra a DK megkerülhetetlen erő lett.

Nagy Sándor szegedi önkormányzati képviselő, az Együtt-PM megyei 1-es választókerületének elnöke: – Az Együtt-PM Csongrád megyei eredménye a 4. legjobb a megyék között. A szegedi eredmény pedig meghaladja az országos átlagot, így elmondható, hogy az Együtt-PM szempontjából az európai parlamenti választás helyben is sikeres volt. Ugyanakkor komoly kihívásnak érezzük, hogy az Együtt-PM üzenete a magyar politikában szükséges korszakváltásról ne csak a városok lakóit érje el, hanem eljusson a kisebb településeken élőkhöz is. Megnyugtató számunkra, hogy a baloldal megőrizte Szegeden az előnyét a Fidesszel szemben, ami mindenképpen optimistává tesz bennünket az őszi önkormányzati választásokat illetően.

Tanács Eszter, az LMP megyei szóvivője: – Szegeden az LMP ismét az országos átlag felett teljesített, Budapest és Pécs mellett a legerősebb eredményt hoztuk itt, tehát a helyi szavazótáborunknak nagy szerepe volt az országos eredmény elérésében. Köszönjük a támogatást. Ugyanakkor az eredmények sok szempontból rendkívül elgondolkodtatók. Az LMP volt az egyetlen párt, amelyik konkrét elképzelésekkel rendelkezett, hogy mit is szeretne Brüsszelben elérni, miközben a többiek program híján többnyire olyan ismert nevekkel és arcokkal kampányoltak, akik egyáltalán nem szándékoztak beülni az EP-be. Az alacsony részvétel, bár tükrözi az európai tendenciákat, nagyon aggasztó jel abból a szempontból, hogy mennyire kiábrándultak az emberek a politikából, és mennyire nem hisznek abban, hogy bármiben számít a szavuk. A tanulság: ha változást akarunk, akkor először ezen kell változtatni.

A Jobbik megyei elnökét, Tóth Pétert többször kerestük már, de eddig még nem értük el, ezért nem szerepel összeállításunkban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ösztrogén természetes védelmet nyújt a szívinfarktussal szemben

Alattomosan érkezik a női szívroham. Tovább olvasom