Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Csak elméletben spórolnak a fiúk

Szeged – Tavasszal készítettünk felmérést a középiskolások pénzügyi kultúrájáról, teszteltük a pénzügyekhez való hozzáállásukat és konkrét ismereteiket is. 5734 diák válaszolt a kérdőívre, amelyből többek között az is kiderült, hogy a fiúk csak elméletben, míg a lányok gyakorlatban is hajlandóak lennének takarékoskodni – mondta Kovács Péter, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar egyetemi docense. Az ECONVENTIO egyesülettel közösen végezték a felmérést.
– Szinte csak a gazdasági középiskolákban oktatnak pénzügyi tantárgyakat, pedig ismeretük elengedhetetlen a mindennapi élethez – vonta le az egyik legfontosabb következtetést Kovács Péter. Kiderült: a felsőoktatásba készülők közel fele szülői pénzforrásra alapozná tanulmányainak finanszírozását, mindössze 2,5 százalékuk venne fel diákhitelt.

– Játékos, valóságközpontú kérdéseket tettünk fel, ennek ellenére sokszor lesújtó eredményt kaptunk. Megkérdeztük például: „ha sítáborba készülsz, és az euró vételi árfolyama 270 forint, az eladási árfolyama pedig 275 forint, a szüleidtől kapott 27 ezer forintból hány eurót tudsz vásárolni?" A válaszadók 52 százaléka nem tudott különbséget tenni a vételi és az eladási árfolyam között – magyarázta az egyetemi docens.

Kiderült: annak ellenére, hogy a 14–20 éves korosztály rendszeres internethasználó, ismereteiket elsősorban bankfiókban vagy pénzügyeket ismerő rokonoktól szereznék be.

– Fontos, hogy a diákok már az iskolából kikerülve tudják, mire számíthatnak egy hitelfelvételnél, vagy éppen miért fontos a megtakarítás. Ha ez elmarad, újra a mostaniakhoz hasonló problémákkal fogunk szembesülni.

Olvasóink írták

 • 3. stonerock 2011. november 03. 20:50
  „Clyde,
  nem azt jelenti, mert minden kérdésnél szűrtük a tippeléseket fel volt kínálva egy nem tudom válasz is.”
 • 2. zsóka 2011. november 03. 19:36
  „Igen, a férfiak általában úgy spórolnak, hogy balhéznak, ha nincs pénz, ledorongolják a párjukat, hogy jobban ossza be, nézze meg, hogy mire költ, két nap mulva meg megsértődnek, mert nincs otthon csak 1 doboz sör.”
 • 1. Clyde 2011. november 03. 16:26
  „Ugye az, hogy "A válaszadók 52 százaléka nem tudott különbséget tenni a vételi és az eladási árfolyam között ", az nem azt jelenti, hogy: tippeltek és 48%-nak bejött az amúgy 1:2 valószínűség? Ugye? :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

16 év fegyházra ítélték emberölésért az ásotthalmi nőt

Jogerősen 16 év fegyházbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön egy ásotthalmi nőt, aki tavaly ősszel meggyilkolta idős szomszédját. Tovább olvasom