Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 35°C Még több cikk.

Csak fájdalmat csillapít a béremelés

Csongrád megye - Megemelik novembertől az egészségügyi alapellátás finanszírozását – átlagosan 70-80 ezer forinttal. Tíz éve gazdálkodnak ugyanakkora összegből a háziorvosok, gyermekháziorvosok és fogorvosok – ez a 10 százalékos emelés szerintük az elmúlt időszakot csak töredékében kompenzálja. Az érintettek a mostani finanszírozás duplájával lennének elégedettek.
Tizennégy százalékkal növeli a kormány az egészségügyi alapellátás alapfinanszírozását, ami a felnőtt- és gyermekháziorvosok mellett érinti a vegyes praxisokat, a védőnői szolgálatokat és a területi ellátási kötelezettséggel dolgozó fogorvosokat is – jelentette be Szócska Miklós államtitkár. Az egészségügyi kormányzat becslése szerint az emelés legalább 27 ezer embert érint – azokat, akik a korábbi bérrendezésből kimaradtak. Ők nagyjából 70-80 ezer forinttal számíthatnak több bevételre novembertől.

Ez nem azt jelenti, hogy ennyivel emelkedik a fizetésük. Selmeczi Kamill, a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke úgy számol: a fele elmegy a közkiadásokra, így marad 40 ezer forint, amit nettó bérként ki lehet fizetni. Ha mondjuk fele-fele arányban osztozik rajta a háziorvos és az asszisztense, nettó 20 ezer forinttal visznek haza többet.

– Ez az összeg ráadásul nem is 14, csupán 10 százalékos emelést jelent, az átlagfinanszírozás, vagyis a fix díj és a kártyapénz ugyanis jelenleg nagyjából 800 ezer forint – emelte ki Szilárd András, a Háziorvosok Csongrád Megyei Egyesületének elnöke. Szerinte ezt a duplájára kellene emelni ahhoz, hogy egy praxist tisztességes bérrel tudjanak működtetni – amitől már a fiatalok is kedvet kaphatnak a szakmához.

– Jelenleg 100, maximum 200 ezer forintos bért tud fizetni magának egy háziorvos, attól függően, hány alkalmazottja van, és milyen működési költségek terhelik. Más uniós országokban a nemzetgazdasági átlag 2-3-szorosát keresik még az ápolók is, ez itthon 4-600 ezer forintot jelentene. Nem csoda, ha a fiatalok külföldre mennek. Csakhogy a magyar háziorvosi szakma elöregedett: ha nincs utánpótlás, néhány éven belül nagy probléma lesz. Ez pedig nem az egészségügy, hanem az ország katasztrófáját jelenti majd – vallja.

Szilárd András szerint mindenképpen szükséges a finanszírozás mértékének további emelése – a mostani még az elmúlt tíz évet sem kompenzálta. Egy évtizede fillérre ugyanannyiból kénytelenek gazdálkodni, miközben az árak – gyógyszeré, benziné – az egekbe szöktek. – Vannak további rendezésre vonatkozó ígéretek, de mi kissé szkeptikusak vagyunk. Az ország döntéshozóinak tudomásul kellene venniük, hogy az egészségügy GDP-arányos részesedését legalább az uniós átlagra kell felhozni, vagyis a mostani duplájára. Ez az egyetlen járható út, hogy elkerüljük az összeomlást.

Olvasóink írták

 • 2. Mozimasiniszta 2012. szeptember 02. 21:19
  „bizonyos el nem számolt kárpótlási pénzek ide csorgatásával, meglehetett volna szépíteni az összképet...”
 • 1. exdeus 2012. szeptember 02. 08:10
  „Jaj, de rendesek.
  1. nem csak háziorvosok öregszenek (legalábbis ott annyira nem jellemző), hanem a házi gyermekorvosok is.
  2. arra nem gondolnak, hogy módosítani kellene azon, hogy mit támogat az OEP? Nem hat meg nagyon az oltási díj kifizetése, de nagyon csípi a csőröm, hogy én, mint szülő azért, hogy védjem a gyermekemet későbbi betegségektől, ki kell fizessem az oltási díjat, mert azt, hogy az orvos ilyen tevékenységet végezzen, nem támogatják. És még fizessem ki az oltás árát is, olykor teljes összegben, mert arra sincs támogatás.
  Szóval: mindenki hagyja a francba az egészet, majd ha kórházba kerül, akkor azt kifizetik. És papolnak a megelőzés fontosságáról...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikó-ügy: Ökumenikus istentiszteletet tartottak Szegeden

Több száz hívő előtt tartott ökumenikus istentiszteletet Kiss-Rigó László katolikus, Bölcskei Gusztáv református és Fabiny Tamás evangélikus püspök szombaton a szegedi dómban a református sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumért. Tovább olvasom