Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

˝Csak fotózunk, csak fotózunk˝

Szeged - Akinek csak egy kicsi érzéke is van hozzá, megtanulja a fényképezést – mondja Szabó Edit, a Nap-Fény Fotókör vezetője. A nyugdíjasok pedig mindent fotóznak.
– Két éve csapódtam a szenior fotóklubhoz, és tizenkilencen létrehoztuk az új Nap-Fény Fotókört, amelyet én vezetek. Hétfőnként jövünk össze a Senior Centerben, ott kiállítási lehetőséget is kapunk. Mivel minden nyugdíjas tagunk digitális fényképezőgéppel fotóz, a képeket laptopról kivetítjük és megbeszéljük. Mit fotózunk? Mindent. De eljárunk kirándulni is, és csak fotózunk, csak fotózunk – meséli Szabó Edit a műhelymunkáról. A körből ketten-hárman a center és az idősügyi tanács rendezvényeit is dokumentálják. Az üléseikre mindenki kiválasztja az általa legjobbnak tartott 10 képét, és pendrive-on elviszi megmutatni.

– Ketten valamivel jobban értünk hozzá a többieknél, de mi is tanulunk sok újat, nekünk is elkél a jó tanács. Soha korábban nem foglalkoztam képekkel, raktárosként dolgoztam, meg takarító vállalkozásom volt, 2005-ben vettem az első digitális gépemet, azóta naponta órákat töltök fotózással. A készülék használati utasításából tudom, mi az a rekesz, blende, záridő, legutóbb teleobjektívet vettem, azt tanulmányozom, hogy ott legyen éles a felvétel, ahol én szeretném – fűzi hozzá a saját tapasztalatairól. Végighallgatta Szipál Márton fotóművész előadásait a portréfotózásról, ezt is igyekszik kamatoztatni, például megosztja a többiekkel, mi a különbség az oldalról fotózott profil és a portré között.

Kirándulni is együtt járnak a szenior fotóklub tagjai. Fotó: Nap-Fény Fotókör
Kirándulni is együtt járnak a szenior fotóklub tagjai. Fotó: Nap-Fény Fotókör

Jár a fotókörbe nyugdíjas mérnök, orvos, tisztviselő, bolti eladó. Szabó Edit szerint akinek csak egy pici érzéke van hozzá, az megtanulja. Négy társuk korábban filmre fotózott, sőt maga hívta elő a képeit, most megtanulja, mi a különbség a hagyományos és digitális képek világa között. Hogy filmelőhíváskor lehetett még alakítani a felvételen, a digitális kép viszont számítógépen javítható. Az közös bennük, hogy fejben előre meg kell komponálni a képet. Úgy érdemes fényképezni, hogy a végeredmény másnak is tetsszen, és hogy lehetőleg a kép nézője is érezze, amit a készítője.

Kiállítások

A Nap-Fény Fotókör két tagjának, Vásárhelyi Lajosnak és Zsótér Józsefnek a képei láthatók január 9-éig a hangoskönyvtárban (Szeged, Stefánia 2.). Őszig havonta a fotóköri tagok 2-2 képét állítják ki ugyanott témák szerint, januárban Szegedről és környékéről. Megnyitó január 10-én 15 órakor a Közéleti Kávéházzal.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farkas László, a mozgássérültek révésze

Hat éve él kerekes székben a szegedi Farkas László. A 39 éves fiatalember balesete után szentül hitt teljes gyógyulásában, ma már elfogadta azt, hogy életét kerekes székben kell leélnie. Tovább olvasom