Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Csak hajnalban tolonganak a dorozsmai nagybanin

Szeged-Kiskundorozsma - Nem férnek be hajnalban a dorozsmai nagybanira a termelők a portékájukkal, mindenki egyszerre, egy időben szeretne bejutni és eladni. Aggódnak, hogy a nyakukon marad a portéka.
– Éjjel 1-kor először a bérletesek mehetnek be a dorozsmai nagybanira, és csak 4 órától a többiek – panaszkodott telefonon egy régóta a piacra járó asszony. – Ekkor azonban lelassul a bejutás, mivel megtelik a placc: akkor mehet be újabb autó, ha előbb egy kijön. Mire beérünk a helyünkre, a legtöbb kereskedő már bevásárolt – mondta. A gazdálkodó szerint a piacvezetésnek valamit csinálnia kellene. Egy másik termelő szerint a fejlesztések ellenére is kicsi a piac. Itt a földieper szezonja, jön a zöldborsó, végképp nem fognak beférni a nagybani területére.

Látszólag tehát nagy a pörgés a dorozsmai nagybanin, forog az áru és a pénz, úgy tűnik, akár duplaekkora terület is kevés lenne. A telefonálók azt is jelezték, kedden, csütörtökön és szombaton menjünk, ha sorokat akarunk látni. Azt azonban nem tették hozzá, hogy az éjszakai órákra gondoltak. Fotóriporterünk tegnap kétszer járta körbe a piacot, délelőtt, valamint 12 óra után, mégsem látott sorban álló, egymást taposó termelőket. Mi az igazság?

Az áru ugyanannyi, a vevő kevesebb a dorozsmai nagybanin. Fotó: DM/DV
Az áru ugyanannyi, a vevő kevesebb a dorozsmai nagybanin.
Fotó: DM/DV

– Nincs elegendő kereskedő, aki vásárolna, mivel kevés az emberek pénze – mondta Pap Róbert, a Dorozsmai Nagybani Piac Kft. ügyvezető igazgatója. – Vannak olyan partnereink Miskolcról, Sátoraljaújhelyről, akik korábban minden héten egyszer itt vásároltak be – most viszont ritkábban, már csak kéthetente jönnek. Mivel az áru nem lett kevesebb, a termelők mindenáron hajnalban, az elsők között szeretnének bejutni, akkor, amikor úgy gondolják, több a lehetséges vásárló. Nem lehet őket megnyugtatni, hogy kicsivel később is ugyanazok az esélyek.

A piacvezetés szerint a torlódást csak úgy kerülhetik el, ha éjjel 1-kor előbb a bérleteseket engedik be. Azért élveznek elsőbbséget, mert 36–90 ezer forintot egy összegben, előre kifizetnek a helyükért, ám ők is csak 3-tól pakolhatnak ki. Utána sorban jöhetnek a többiek, akik már türelmetlenek, mert aggódnak, hogy nem veszik meg tőlük az árut: még 10 percet se tudnak várakozni.

Jelenleg a felvásárló kereskedők fele román. Ha ők nem jönnének, a Csongrád megyei gazdálkodók nyakán maradna a termés. Az ortodox húsvét idején például több nap kimaradt – nem is fogyott el a zöldség és a gyümölcs a piacról. Pap Róbert hozzátette: az áru idén se több, mint máskor, viszont kisebb a felvevőpiac. Ezért hirdetnek rendszeresen Romániában, tárgyalnak Belgrádban, vették fel a kapcsolatot horvát kereskedőkkel, hogy az ország július 1-jei uniós csatlakozása után Szeged-Kiskundorozsmán vásároljanak.

Olvasóink írták

 • 10. Tshabalala 2013. május 15. 23:04
  „Nem jarok a nagybanira miota korbe aggattak megallni tilos tablakkal, csak hogy a nagybani minnel busasabb hasszonra tegyen szert! Ebben a dorozsmai onkormanyzat nemi baksis fejeben kivallo partner. De vajon a sor hogy varakozik ha ott megallni tilos?”
 • 9. grafika88 2013. május 15. 21:21
  „K. ujságíró ! NEM délben kell kimenni ...mikor üres !
  hanem ÉJJEL 1 órakor !!! v. akkor ő még javában alszik ????”
 • 8. dodoni 2013. május 15. 21:18
  „"- Nincs elegendő kereskedő, aki vásárolna, mivel kevés az emberek pénze ..."

  A fenéket. Szűkül a belső piac, mert

  csak 2012-ben, csak Németországba 52 ezren mentek ki.

  A természetes (a születések és a halálozások különbözetéből adódó) fogyásunk évi kb. 36 ezer.

  Ezzel együtt, az ország népe rohamosan vénül, az idősebb népesség élelemből egyre kevesebbet fogyaszt.

  Tehát ennek a problémának is elsősorban demográfiai az alapja.”
 • 7. mackópajtás 2013. május 15. 21:15
  „3. nyugdíjas

  Ha nem tetszik nem kötelező megvenned a Mars téren... :)”
 • 6. kvendi 2013. május 15. 20:58
  „5. autóvezető 2013.05.15. 20:24

  Biztos eszükbe jutott már , de a pénz az ő zsebükbe dagad..., van olyan is , hogy még a földre is kimennek az árúért:

  A múlt héten mesélte az egyik ismerősöm, hogy a kereskedő 2000 Ft/LÁDÁJA -ért veszi meg a földiepert a termelőtől - a földjén - és egy ládába kb.: 6 kg eper van( plusz-mínúsz 1/2 kg... attól függ mekkora az eper mérete)...

  Mindenki tud - gondolom - számolni..., hogy mennyiért vette, veszi az epret pl. ...!
  (igaz rajta is maradhat, de egy ügyes kereskedő lekvárt is tud főzni a rajta maradt árúból, bár ezt a megoldást inkább a termelőknek javasolnám ilyenkor...) :)”
 • 5. autóvezető 2013. május 15. 20:24
  „Az a megoldás senkinek sem jutott még eszébe, hogy a kereskedőket csak akkor engedjék be, amikor a termelők már elfoglalták a helyüket? Biztosan türelmesebbek lennének az emberek.”
 • 4. notebook 2013. május 15. 20:10
  „Piacigazgatóság!
  4 óráig minden eladót be kellene engedni a helyére és 4 órától jöhetnének csak be a piac területére a felvásárló kereskedők. Mindenki tudná, hogy mi a szabály. Ja: Érkezési sorrendben meehetnének be az árusok, álljanak csak be szépen a sorba, majd akkor be is mehetnek. Egy másik kisjáraton aholcsak kifele lehet menni, ott engedni ki az árusokat és a felvásárló kereskedőket is.”
 • 3. nyugdíjas 2013. május 15. 19:50
  „Az "őstermelő" tolongva termeli´ be´ a portékát, amit a Mars téren tovább ad, nagy haszonnal....”
 • 2. Szamócapalánta 2013. május 15. 12:13
  „Vajon miért akar az a fránya termelő akkor bemenni a piacra,mikor kereskedő is van?”
 • 1. TUTI 2013. május 15. 10:33
  „Szerintem is a piacnak meg fejlődni kellene.
  Vagy valahogyan rugalmasan kezelni a szituációt. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mórahalom: szerb szezon a fürdőben

Buszokkal, szervezetten jönnek a vajdaságiak a mórahalmi fürdőbe. Az alkalmazottak nyelvtanfolyamra járnak. Tovább olvasom