Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Csak hangolnak a Szikin

Szeged - Hatalmas szabad terület, tófürdő, sportolási lehetőség, bográcsban főtt pörkölt és hideg sör – ezért szeretik a visszatérő vendége Sziksósfürdőt. Tegnap végre igazi strandidő köszöntött térségünkre, így az első fecskék meg is jelentek a Szikin.
A mintegy harminc vendég jól érezte magát: attól nem kellett tartaniuk, hogy nem találnak helyet törülközőiknek a fűben. A Rókusi Baráti Kör tagjai bicajjal tekertek ki Szegedről, elmondásuk szerint a szabadság érzése miatt járnak ide már évek óta.

Végre az égiek is úgy döntöttek, hogy strandoljon az, aki akar: tegnap napfényes és meleg idő köszöntött térségünkre. Igaz, az eső néhány percig csepergett Szegeden, de csak pár csöpp jutott Sziksósfürdőre. Mármint a felhőkből érkező vízből, mert a medencékben bőven akadt. A tófürdő vize kicsit még hideg volt, így tegnap ottjártunkkor senki sem mártózott meg benne. A közelben lévő kismedencébe viszont egy háromfős társaság vidáman ugrált. A Rókusi Baráti Kör tagjai elsősorban
azért imádják a Szikit, mert nincs akkora tömeg, mint a szegedi Ligetfürdőben. A dorozsmai fűben bőven van arra hely, hogy leterítsék törülközőiket. A városban viszont csúcsidőben meg kell küzdeni a jobb helyekért.

– A Sziki másik előnye, hogy még sportolásra is van hely. Lábtengó, röplabda és focipálya vár itt minket. Így kellemesen telik az idő – mondta egyikük, Tóth Péter.
Az idén először jöttek ki a Szikire, de nem kellett csalódniuk. Azt kapták, amit vártak: hatalmas szabad terület, nyugalom és béke. Kerékpárral tekertek ki, a 11 kilométeres távot háromnegyed óra alatt tették meg. Az út porát az egyik büfében sörrel feledtették. A vendéglátóegységben nem is kellett borsos árat fizetni az italért: egy presszó kávéért és egy hideg magyar üveges sörért 400 forintot hagytunk a pulton. Ha már az áraknál tartunk! A belépődíjak tavaly óta nem változtak. A felnőttek idén is 900 forintért jöhetnek be, a 14 éven aluli gyermekek szüleinek pedig 450 forintot kell fizetniük csemetéjük után. A pár éve kialakított homokos beachen most még nem volt akkora tumultus, mint júliusban.
A színes napozóágyakon két lány feküdt, akik már égi szikisek. Farkas Kriszta és Rózsa Gabriella visszatérő vendégnek számít. Gabi már nem az első születésnapját ünnepli itt. A leghosszabb idő, melyet egyhuzamban itt töltöttek – négy nap – 2006-ban volt. Kempingeztek.
– Az aktív pihenés hívei vagyunk. A Szikin erre bőven van lehetőség. A strandot szeretem, de ez a környezet teljesen más, mint egy zsúfolt fürdő – vélte Gabi.
Ahogy melegszik majd az idő, jóval többen lesznek majd kint. Ezért aki jobban szereti a tágas, szabad területet, az akár már ma is kimehet, hiszen nem kell tömegtől tartania. Igaz, a kisebb büfék egy része még nem nyitott ki, de nincs is jobb, mint a saját bográcsban főtt pörköltnél vagy a platnin sütött flekkennél.

Május végére elkészül két csúszda is. Bánáti Antal fürdőigazgatótól megtudtuk: a családi csúszda majd 14 méter hosszú lesz, az úgynevezett Anaconda pedig majd 34 méteres. A munkálatokat nemrég kezdték el. A szerkezet alapteste és a vízszűrő aknarendszer már elkészült. Az acélváz megépítése zajlik most. Az előre gyártott elemek már a helyszínen vannak, s hamarosan fel is szerelik azokat. Amint beüzemelik a csúszdát, a rend betartására és vendégek biztonságára kétfős személyzet fog ügyelni. Másik újítás, hogy a tőfürdőben már működik az a hat nyakzuhany, mely a szegedi Termálfürdőből került át.

Olvasóink írták

 • 2. Felhőfejes 2009. május 10. 23:44
  „Tessenek már kitenni az X -et, és odaírni, hogy reklámcikk, megrendelő az Önkormányzat!
  Komolyan gondolják, hogy ezzel a lihegéssel elvonják a figyelmet a SZUE bezárásáról, s az indokolatlan és szükségtelen újszegedi strandépítkezésről?
  No meg az új sportuszoda hiányáról?!
  Minden szegedi fürdőző tudja, hogy Sziksósfürdő nem helyettesítheti a SZUE-t, mert teljesen más kategória. Bár, ha ennyire rányomulnak, telerakják csúszdákkal stb., akkor rövidesen elveszíti azt az előnyét is, amelyet eddig a természetközeliségnek köszönhetett. No meg annak, hogy sikerült megőriznie barátságos, családi jellegét, s nem vált nyüzsgő néplavórrá.”
 • 1. Yucca 2009. május 10. 16:51
  „Azért a hibákra egy picit kéne figyelni, - elég mókás elírások vannak: "égi szikisek" a régi helyett, "tőfürdőben" a tófürdőben helyett.
  A hír egyébként jó, én is szeretem a Szikit, főleg a kamionos találkozó idején! Ráfér a fejlesztés!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyeházi kisebbségi fórum

Szeged - A Lungo Drom Csongrád Megyei Szervezete a megyeházán rendezi meg szombat délelőtt 10 órától… Tovább olvasom