Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Csak jogi értelemben történt közösülés a játszótéren

Szeged - Az orvosi vizsgálat szerint érintetlen maradt az a 9 éves kislány, aki tavaly novemberben ment be egy faházba négy fiú osztálytársával a szegedi Weöres Sándor Általános Iskolához közeli játszótéren, ahol közösülést imitáltak. A Btk. szerint cselekedetükkel erőszakos közösülést követtek el. Ügyüket a gyámhivatal vizsgálja.
– Az orvosi vizsgálat szerint a lány érintetlen maradt, a gyerekek csak imitálták az aktust a játszótér faházában, amely elé egyik társukat őrként állították – közölte lapunkkal tegnap délelőtt a szegedi Weöres Sándor Általános Iskola igazgatója.

Mint arról többször beszámoltunk, az ide járó egyik 9 éves kislányról derült ki, hogy még tavaly november elején vonult be négy fiú osztálytársával az intézményhez közeli játszótér csúszdás faházába, ahol levették alsóneműiket, és imitálták a nemi aktust. Ebből rendőrségi ügy lett, de az eljárást lezárták, mivel valamennyi gyanúsított gyermekkorú volt. Az ügy iratait a rendőrség átadta a gyámhatóságnak. Szabó Lászlónétól korábban is szerettünk volna érdeklődni az üggyel kapcsolatban, de tegnapig nem akart nyilatkozni lapunknak.

Erőszak az igazgató szerint tehát nem történt, a büntető törvénykönyv azonban úgy fogalmaz, hogy már az is kimeríti az erőszakos közösülés tételét, ha egy fiú a nemi szervét a lány nemi szervéhez érinti. Ráadásul a jog 12 év alatt védekezésre képtelennek minősíti az egyént.

– A fiúk két nappal az eset után maguk szóltak a tanító nénijüknek, hogy mi történt a faházban. Az érintettek szüleit azonnal behívtuk, akik teljesen magukba roskadtak. Nem akartuk a gyerekeket megbélyegezni, így arra kértük a szülőket, hogy beszélgessenek el velük a fiú-lány kapcsolatról. A fiúk természetesen igazgatóit kaptak, hiszen tudták, hogy rosszat csinálnak, mivel őrt állítottak a faház elé – beszélt Szabó Lászlóné.

Szabó Lászlóné iskolaigazgatónak a feje is belefájdul, ha a történtekre gondol. Fotó: Schmidt Andrea
Szabó Lászlóné iskolaigazgatónak a feje is belefájdul, ha a történtekre gondol. Fotó: Schmidt Andrea

A több mint 20 gyermekre felügyelő napközis tanítónőnek az igazgató szerint eszébe sem jutott, hogy a faházat a beszélgetésen kívül másra is lehet használni. Mikor benézett a gyerekekhez, azok már fel voltak öltözve, kérdésére, hogy mit csinálnak, azt válaszolták, hogy beszélgetnek.

– Az ezután összehívott rendkívüli szülői értekezleten mindenki megdöbbent, de kulturáltan fogadták a történteket. Közösen döntöttünk, hogy mindenki beszélgessen el otthon gyermekével a szerelemről. Senki nem vádolt senkit, így nem tudom, hogyan jutott az ügy három hónappal később a médiához – magyarázta Szabó Lászlóné.

Egyszersmind megerősítette információnkat: a gyerekek tettét egyik diáktársuk viselkedése magyarázhatta, aki már másodikos kora óta nézett pornófilmeket az interneten, és minden részletről beszámolt osztálytársainak. A gyereket néhány hete szülei kivették az iskolából, akárcsak a sértett kislányt. Szabó Lászlóné hozzátette: – A fiúk nálunk maradtak, nagyon megviselte őket a dolog.

Mindent félretesz a biztos

Az oktatási jogok biztosa minden mást félretéve fogja vizsgálni a szegedi iskolában történteket, meghallgatva az iskola, a fenntartó és a hatóságok álláspontját. Aáry-Tamás Lajos hangsúlyozta: célja, hogy kiderüljön, milyen okok vezettek odáig, hogy ilyen fiatalok ilyen szörnyű bűncselekményt követhettek el iskolai foglalkozás ideje alatt. Ugyanakkor kijelentette: az érintettek korára való tekintettel mindenkinek a legkörültekintőbben kell eljárni.

Védelembe vették a kislányt

Herédi Edit szegedi aljegyző az indított gyámhatósági eljárásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a kislány esetében azt befejezték, úgynevezett védelembe vételről döntöttek, melynek célja, hogy a szülő gondozói-nevelői munkájához megfelelő szakmai segítséget kapjon. – A kislány nincs veszélyeztetett állapotban – jelentette ki az aljegyző. A négy fiú esetében még vizsgálják, hogy a gyerekek veszélyeztetettek-e vagy sem. Amennyiben az előbbi kiderülne, a gyámügy először azt próbálja felmérni, hogy megfelelő segítséggel maradhat-e a gyermek a családban, vagy ki kell onnan emelni. Az aljegyző is hangsúlyozta: biológiai értelemben nem történt erőszak a játszótéren.

Pszichológus: csapatban másképp viselkednek

– Serdülőkorban és az azt megelőző időszakban erős a gyerekek szexuális késztetése. Mindenáron felnőtté akarnak válni. Emiatt játszanak gyakran papás-mamást vagy doktor bácsist. Amiről a kisfiúk általában csak fantáziálnak, azt most a csapatszellem felerősítette, aberrált cselekedethez vezetett – magyarázta Rusz Edit szexuálpszichológus. Azt is elmondta: ebben az életkorban még korai, ha a gyermek pornófilmeket lát, mert igazából nem fogja fel, mi történik, csak az erőszakos, aberrált viselkedésformákat szűri ki. Ezekben a filmekben ugyanis nem esik szó érzelmekről, szerelemről. Különösen rossz hatással van a gyerekek személyiségfejlődésére, ha a család és az iskola sem fordít időben elegendő energiát a gyerekek viselkedési mintaképének a kialakítására, a női és férfiszerepek megismertetésére.

A kisfiúknak 9-10 éves korukban van erekciójuk, viszont a megfelelő hormonok termelődése híján nem jön létre ejakuláció – tudtuk meg a szakembertől. Hozzátette: egy kilencéves kislánynak még fogalma sincs a szexualitásról, nincsenek ezzel kapcsolatban félelmei. Ezért akár még komolyabb erőszakoskodás nélkül is rávehették a diáklányt az aktusra – bár valójában nem lehet tudni, mi történt. A lányoknak az első szexuális esemény nagyon meghatározó, a későbbiekben gátlásossághoz, szorongáshoz, a szex hárításához, a női szerepek sérüléséhez vezethet a rossz élmény.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. zoltankis 2009. január 29. 21:16
  „45. hozzászólás CID részére:
  Nem a kiscsajt érhette trauma, hanem a fiúkat. Mikor mernek majd csórikáim igazából dugni? 40 éves korukban?”
 • 48. Sziti 2009. január 28. 21:16
  „Kedves CID!
  Én nem hozzáértőként azt mondom semmi.
  Más hozzáértők azonban gyorsan megcáfolnának.
  Tehát így is úgy is te döntenéd el.”
 • 47. CID 2009. január 28. 21:02
  „Kedves Sziti ! Hát, hol ha nem itt, ennyi hozzáértő embertől ? :)”
 • 46. Sziti 2009. január 28. 20:54
  „Kedves CID!
  Jobban teszed ha nem itt kérsz felvilágosítást.”
 • 45. CID 2009. január 28. 18:12
  „Megkímélne valaki attól, hogy át kelljen olvasnom, az előzményeket, és felvilágosítana, hogy milyen tragédia, s egész életére kiható trauma érte a kiscsajt ?”
 • 44. Sebus 2009. január 28. 17:56
  „Vmagdi!
  Nem a szövegértésemmel van probléma,hanem veled te IQ bajnok!
  Mivel nem helyes és abnormális ami történt a kislánnyal,így ezen sok ember megbotránkozott!És mivel a Délmagyarnál újságírók dolgoznak nekik az a dolgok (lenne) ,hogy mindig friss infot tegyenek fel (többek között)ide!
  Most az,hogy ez neked nem tetszik az senkit nem érdekel!Nem te sz..tad a spanyol viaszt!
  Innentől fogva csak ismételni tudom magam....büdös banya vagy!”
 • 43. Hmmm... 2009. január 28. 15:26
  „Akkor most mar tobben is megertik, miert is akarta az edesanya lezarni az ugyet. Azt viszont en nem ertem, ki fujta is fel es tozitotta el az ugyet oriaskigyova. Csendben es korrektul kellett volna elrendezni, ahogy az igazgatono tette. Valojaban kiskamaszok erdeklodo "´malackodasarol´ volt szo, amit az egyik, nem eppen idealis csaladihatteru fiu iranyitott. Biztos vagyok benne, hogy a hivatalos eljaras es a felelos szemelyek elvegzik munkajukat.”
 • 42. CID 2009. január 28. 14:30
  „Most meg már, végigolvasva a kommenteket, örülök, hogy akkor még kommunizmus volt. Csak nem hülyeség a sajtócenzúra( bizonyos esetekben). Ennyi faszságot, meg okostónit, egy rakáson olvasni. Tragédia. Miért kell ezen annyit csámcsogni ? Aki 9 évessen nem érdeklődik a másik nem iránt, azzal valami baj van.”
 • 41. CID 2009. január 28. 13:58
  „Most akkor kezdek félni, hogy anno huszon pár éve , még az oviban mi is megnéztük a lányok bugyijában található testrészt, meg ők is a fütyinket, az ovi udvarában lévő házikóban. Akkor még nem volt internet, DVD, de még csak VHS-sem ( legalábbis nem volt elterjedt ) . Remélem nem fogják cseszegetni az ovónénit ( már ha még él a drága ) ?”
 • 40. Titanilla 2009. január 28. 10:28
  „Hány napig lesz ez még téma? Szerintem ez a cirkusz többet árt a gyerekeknek mint az ami valójában történt. Persze hogy nem helye, De egyetértek a 23. és 36. hozzászolóval! Nekem már az unokáim is felnőttek, de még emlékszem a fiamra 4-5 éves lehetett, mikor azzal jöt haza az ovódából, hogy "megbeszélték az ovibana barátokkal, hogy otthon mindenki nézze meg az anyukája fütyijét, és én is mutassam meg. Ebből nem lett ujságcikk kicsit elbeszélgettem /értelmének megfelelően/ a fiammal és el volt intézve. Még az ovibam sem szóltam. Sőt még azt is hallottam, hogy valamelyik kislány megmutatta kukiját. Állitom mindegyik nagyon normális, rendes felnőtt lett. Ezzel nem akarom azt mondani hogy helyes amit a gyerekek tettek.De igy fölfujni. ! Tényleg hónapok mulva honnan kapta föl a sajtó?”
 • 39. .suhym. 2009. január 27. 22:44
  „Pintyőke!

  Ha a szőnyeg alá seperjük a szemetet, attól nem lesz tisztaság a lakásban, csak látszólagosan!”
 • 38. Sziti 2009. január 27. 22:31
  „Vége?”
 • 37. hehe 2009. január 27. 22:07
  „ÉN A MULTKOR KÁVÉZTAM A SAKIRÁVAL A GOLDEN PRESSOBAN .ÉS UTÁNNA BIRKOZTAM VELE.”
 • 36. jonathan 2009. január 27. 21:20
  „tegye fel a kezét, aki nem játszott papás-mamást, meg doktorosat!”
 • 35. pintyőke 2009. január 27. 21:19
  „"A több mint 20 gyermekre felügyelő napközis tanítónőnek az igazgató szerint eszébe sem jutott, hogy a faházat a beszélgetésen kívül másra is lehet használni. Mikor benézett a gyerekekhez, azok már fel voltak öltözve, kérdésére, hogy mit csinálnak, azt válaszolták, hogy beszélgetnek.

  - Az ezután összehívott rendkívüli szülői értekezleten mindenki megdöbbent, de kulturáltan fogadták a történteket. Közösen döntöttünk, hogy mindenki beszélgessen el otthon gyermekével a szerelemről. Senki nem vádolt senkit, így nem tudom, hogyan jutott az ügy három hónappal később a médiához - magyarázta Szabó Lászlóné."

  Tehát köszönjük szépen Délmagyar! Fontos volt, hogy egy hétig az ország bulvárra érzékeny elméjében az lebegjen, hogy egy 9 éves kislányt megerőszakoltak a SZÓNAK A SZÓ SZOROS ÉRTELMÉBEN.
  És ki tudja mennyi előítélet született.
  Nyugodta oda állhat a Jobbik mellé!!! Mivel különb a gyűlöletkeltésben???? A félinformációk miatt hányan küldték a pokolba a tanárnőt, a fiúkat, és azok szüleit?????
  Undorító amit művelnek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 34. zoltankis 2009. január 27. 20:56
  „http://weores.blogspot.com/”
 • 33. Luckatosh 2009. január 27. 20:56
  „Flexsnake,
  Ezt az ugyet, csaldon belul ,vagy gyermekpszihologus segitsegevel, szuksegeseten a torveny szigoraval kell rendezni, de nem feltetlen kell a Deliblikk oldalain megvitatni. Szerintem semmi kozunk hozza. Te meg amugy is huje vagy!”
 • 32. Sziti 2009. január 27. 20:54
  „sebus!
  vmagdi -val inkább egyet értenék mint veled még ha le is szúrsz érte.
  Meggyőződésem, hogy semmi olyan nem történt aminek ekkora feneket kellett volna keríteni.”
 • 31. vmagdi 2009. január 27. 20:39
  „Sebus tanulj meg olvasni, egyebkent az mar 10 eves korban menni szokott.
  Azt irtam hogy jo dolog tortent, azt irtam, hogy helyes? vagy hogy normalis? Hol irtam te szerencsetlen? na idezd mar ide ezt a mondatom, mert en nem talalom, ezert azt gondolom, hogy az a primitiv aki nem tud egy egyszeru szoveget ertelmezni.”
 • 30. Sebus 2009. január 27. 20:23
  „vmagdi!
  Ez írtó bunkó iromány volt!Az írásaidból eddig is kiderült,hogy egy primitív, h..lye ember lehetsz nade ez ..
  Ha a te kölköddel vagy unokáddal történt volna ez akkor is ezt írtad volna be??Nem hiszem!
  Senki nem csámcsog más baján,de ha belegondolsz akkor ez nem normális dolog, hogy 10 éves gyerekek ilyet csinálnak!Az,hogy mekkora sérülést okozott (vagy okozott e egyáltalán)a kislányban az nem most fog kiderülni,hanem 10-15 év múlva!Valószínűleg ezen minden ép eszű ember megbotránkozott.
  Ahelyett,hogy ilyen marhaságot írsz menj és pihenj le!”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alig hat a Torkos Csütörtök

Szeged - Négy éve hirdették meg az első Torkos Csütörtököt – amikor fél áron ehetünk számos étteremben –, mert a magyarok 95 százaléka akkor egyáltalán nem járt vendéglőbe. Tovább olvasom