Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Csak kérni kell az ingyenkávét

Szeged - Ismeretlenek segítenek egymáson egy alig két hete indult mozgalomnak köszönhetően. Kifizetnek a sajátjukon kívül plusz egy kávét, pizzát, hajvágást vagy bármilyen szolgáltatást, amelyet aztán rászorulók kapnak meg – ha kérik. Szegeden egyelőre több a felajánlás, mint a kérés.
Ingyen ma már semmi sincs. Ezt az örök érvényű bölcsességet írta át április elsején egy külföldi mintára beindult kezdeményezés. Futótűzként terjed hazánkban a + egy kávé – adj egyet ajándékba mozgalom, amely mindössze két hét alatt soha nem látott összefogást indított el.

Minden egy magyarra lefordított, majd a Facebookon megosztott történettel kezdődött a felfüggesztett kávékról. Egy Nápolyból indult mozgalom működéséről szól: három ügyvéd bemegy a kávézóba, és hét kávét fizet. Ebből csak hármat isznak meg, a többiért bemehetnek olyanok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy saját zsebükből vásároljanak egy forró italt.

Kávéscsészét ábrázoló matrica jelzi az adománygyűjtő helyeket. Fotó: Frank Yvette
Kávéscsészét ábrázoló matrica jelzi az adománygyűjtő helyeket. Fotó: Frank Yvette

– Az egyik ismerősöm is megosztotta ezt a történetet. Marketingesként láttam, olyan tömegeket mozgat meg, hogy kell vele valamit csinálni. Ezért indítottuk el a Suspended Coffee Magyarország mozgalmat – mesélte Galambos Róbert szervező. A rendszert négyen működtetik, láthatóan nagy sikerrel. Két hét alatt több mint 12 ezren csatlakoztak a közösségi oldalon, és már most van 150 olyan szolgáltató az országban, amelyek így segítenek a rászorulókon. Szegedet nagyjából egy hete érte el a hullám: pizzériában, kocsmában, bioboltban, kávézóban és kozmetikában is lehet már adományokat hagyni – ezeket a helyeket kávéscsészét ábrázoló matrica jelzi. Az akció viszont régen túlnőtt már a kávékon, bármilyen szolgáltatással meg lehet ajándékozni másokat.

– Kávé, pizza és lángos is várja nálunk a rászorulókat, egyelőre azonban még senki nem jött értük – osztotta meg eddigi tapasztalatait Narancsik László, a Kaméleon pizzéria üzletvezetője. Mint mondta, az emberek szerinte nem szeretnek kérni, így a pultosok ajánlják ezt a lehetőséget. – Természetesen látom a rendszer buktatóit. Nem akarom, hogy potyázók utazzanak majd ránk, vagy hogy hajléktalanok rontsák az üzlet renoméját. Előbbiek remélhetőleg kiszűrhetők, utóbbiak pedig elvitelre kapják meg az ételüket vagy italukat.

– Miért ne segítsek, ha így tudok? – Ezt már Martinaj Kujtim mondta, akinek K&D pékségében kávét lehet hagyni rászorulóknak. Ugyan felajánlás még nem érkezett, de bíznak benne, hogy hamarosan hozzájuk is betérhetnek majd olyanok, akiknek mások ismeretlenül adományoztak. A Paleo Központ szintén csatlakozott a kezdeményezéshez, három felajánlás már van is náluk kávéra és süteményre. Innen már vittek is el adományt – bonbont és kávét.

Nem tudunk kérni

– Rengeteg ember problémája, hogy nem tud kérni – fogalmazta meg az akció egyik sarkalatos pontjával kapcsolatos kételyeit Benák-Tömöri Judit klinikai szakpszichológus. – Aki tartja magát valamire, nem biztos, hogy bemegy ezekre a helyekre, hiszen égőnek tartja, vagy fél, hogy meglátják az ismerősei. Pedig nem szégyen, ha bajban vagyunk. Ki kell tudni fejezni, ha szükségünk van valamire, ezt meg lehet tenni anélkül is, hogy megszégyenülnénk.

– Sokan szeretnének egészségesen táplálkozni, de nem engedhetik meg maguknak. Rajtuk szerettünk volna segíteni azzal, hogy bekapcsolódtunk a mozgalomba – mondta el Begin Annamária üzletvezető.

A hazai szervező szerint ez nem elsősorban adományozás. – Az odafigyelés az, ami igazán jólesik az érintetteknek – fogalmazott Galambos Róbert, aki nem fél attól, hogy visszaélnek a rendszerrel. – Ezt az akciót a Facebook emelte fel. Ugyanez porba is tudja sújtani azt, akiről kiderül, hogy saját céljaira használja.

A marketingszakember úgy látja, a boltosokat nem kell félteni, hiszen eddig is tudták kezelni a kéregetőket. El tudják dönteni, valóban érdemes-e az adományra az, aki kéri. – Ez hatalmas reklám és növekvő vendégkör nekik, így nem éri meg, hogy ebből rosszul jöjjenek ki – mondta. Arra a felvetésre pedig, hogy a villámkarriert befutott akció idővel érdektelenségbe fulladhat, a marketingszakember úgy reagált: ők most olyan rendszert építenek, amely évtizedek múlva is működhet. – Ez a legtisztább adományozási forma. Senki nem vesz ugyanis el az adományból, és valóban azok kapják és azt, akiknek és amire szükségük van.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. agi50 2013. április 22. 17:52
  „44.macs- és 43 vmagdi, nem ezt akartam kifejezni a rövid hsz-ben, de ha ez volt a mondanivalója amit irtam, mert ennyit értettetek meg belőle, akkor ez super, erről kár is többet beszélni..”
 • 45. tol 2013. április 22. 17:21
  „a pénznek nincsen szaga. Csak annak, akinek nincsen pénze...”
 • 44. macs 2013. április 22. 16:21
  „41. agi50,
  ha, az az idős hölgy, akiről vmagdi írt bemegy a pizzériába és személyesen kér egy ingyen szeletet, akkor kap, ha azt kérik, hogy vigyék ki neki, az miért szociális ellátás?”
 • 43. vmagdi 2013. április 22. 14:15
  „"pincer-pultos rakerdez szeretne-e egy ingyen kavet es ha valaki ugy reagalja le, hogy koszonom igen, akkor ott elfogyaszt egy kavet. "
  Mar bocs de zen en jot rohogtem.
  Ez meg a meseben se tortenik meg.”
 • 42. CsengeleMSN 2013. április 22. 12:04
  „Ez jó ötlet, ha van olyan sok pénzem, hogy meghívjak egy vagy két hajléktalan embertársamat, vagy szegény családokat, gyerekeket (akiket talán kirúgtak a munkahelyükről, láthatjuk, hogy Szegeden üresen állnak az üzletek) akkor miért ne tehetném? Akinek nincs semmije talán annyi öröm neki is kijár az élettől, hogy megigyon egy kávét... Nincs ebben semmi rossz, ez egy pozitív előrelépés, fejlődés!”
 • 41. agi50 2013. április 22. 09:23
  „40.Magdi- en ugy ertettem ezt az egeszet, hogy ha valaki bemegy egy ilyen vendeglato helyre, ott esetleg a pincer-pultos rakerdez szeretne-e egy ingyen kavet es ha valaki ugy reagalja le, hogy koszonom igen, akkor ott elfogyaszt egy kavet. Ez csak szamomra egy gesztus, semmi tobb. Nem kellene osszekeverni a szocialisan raszorultak megsegitesevel.Szerintem semelyik szolgaltatonak nem kotelessege eldonteni ki az igazan raszorult ezzel inkabb foglalkozzanak a szocialis halozat munkatarsai, ha meg Te meg akarsz valakit vendegelni akkor telefonon miert nem rendelsz neki etelt kiszallitassal, miert akarsz mast rakenyszeriteni az adakozasra. Kulonben is az ingyen kavet sem maga az uzlet allja, hanem valamelyik vendeg, aki elotte azt kifizette.. de lehet rosszul ertem.”
 • 40. vmagdi 2013. április 21. 20:29
  „Érdekes, azt írtam,hogy tudok olyan néniről, akinek hétvégente nincs kajája és azt sem tudja mi az a pizzéria, a házát sem hagyja el...úgy szoktuk összedobni, megadtam az emailcímem, gondoltam ebben a nagy reklámhadjáratban, majd csak kapok egy emailt, amelyben esetleg a Kaméleon pizzéria vezetője, aki itt nyilatkozgat - gondolom egy pizzériának kifutója is van dob egy emailt... de nem történt meg.... duma duma duma az van”
 • 39. macs 2013. április 21. 19:04
  „38. queenmargareth1,
  igazad van, ne legyen szaguk! mert mi a nap minden pillanatában illatosak vagyunk? Van olyan kolleganőm, akivel képtelen vagyok egy liftben menni, mert a parfümje nekem émelyítő, de van olyan férfi arcszesz, ami szintén bántóan erős. Az ismerősöm kocsijában valami elviselhetetlen szagú légfrissítő van.
  A múltkor ültem egy cukrászda teraszán és a közelemben valaki holland pipadohányt szívott, fel kellett állnom és el kellett mennem. És vannak olyan emberek, akik inkontinenciával küzdenek, nagyon figyelnek magukra, de akinek jó az orra az érzi. Múltkor a buszon iszonyú szag volt, mindenki egy kopottas ruhájú férfire pislogott, a végén kiderült, hogy a babakocsiban ülő gyerek volt a "bűnös". Folytassam?
  Igen vannak olyan emberek akiknek szaga van, de ők nem mindig hajléktalanok. :-)”
 • 38. queenmargareth1 2013. április 21. 18:00
  „37. macs 2013.04.21. 16:56 mennyi ilyen van!de, hogy be mernének-e menni kávéért azt nem tudom...de a lényeg, hogy ne legyen szaguk, ahogy itt írták.”
 • 37. macs 2013. április 21. 16:56
  „Kinek mi a véleménye a következőről? Ma délután kutyasétáltatás közben voltam szemtanúja az esetnek. Egy viszonylag jól öltözött bőven 40 + éves férfi a közelünkben lévő étterem kukája mellé rakott szemeteszsákokból válogatott ki ennivalót. Az átnézett zsákot visszakötötte, a kihullott szalvétákat visszarakta. Amikor elment, semmi nyoma sem volt. Kicsit távolabb egy padra leülve megterített és falatozni kezdett.
  Kircsi szavaival élve ő egy tisztességes ember volt, aki nem kérkedett a szegénységével? Nem gondoljátok, hogy egy másik ember által kifizetett, a tálcáról tányérra tett pizzaszeletet ő is megérdemelne? Lehet, hogy akiknek szüksége lenne erre a lehetőségre, azok nem is tudnak róla? Lehet, hogy sokan tudnak róla, csak nem mernek kérni, mert félnek, hogy lesz valaki, aki megjegyzéseket fog tenni rájuk?”
 • 36. tol 2013. április 21. 11:26
  „a puding próbája az evés. Az ajándékpudingé is. Mert ingyenpuding továbbra sincs!”
 • 35. skype66 2013. április 21. 09:15
  „Ennyi utálatos diszkriminatív, rosszindulatú hitvány gazembert , mint itt a nagyhangú többség.... még jó, hogy nem ezeken a kételkedő majmokon múlik a dolog. Nem mindegy neked ki viszi el ? Vigye a hajléktalan, vigye a kisebbség. Hogy is várhatná el a javulást az ország, ha ilyen beteges, kavarós, állandóan a szabályokat kereső társadalma van ? Sokat utazom külföldre. Adnak, és kérnek. A boltos nem nézi ki adott, ki kért,- tette a dolgát. Nincs itt ennél bonyolultabb folyamat... adj, azt viszont látás. Vagy ne, aztán kritizálgass- szíved joga.”
 • 34. nobody13 2013. április 21. 06:39
  „Ha látta vagy olvasta valaki a "jövő kezdete" című művet, annak ajánlom. Ez így nagyon is működhetne. Kellene is...”
 • 33. StencilAtya 2013. április 20. 23:06
  „majd lakatos hozéármándóék elfogyasztják az ingyen sört/szendvicset, nem lesz itt gond kérem..”
 • 32. Rubicon 2013. április 20. 21:22
  „Érdekes kísérlet.
  Holnap bemegyek a DÉGÁZ (GDF Sues)-hoz, hátha van egy kifizetett gázszámla, amit jóváírnak a részemre.
  Vagy ez csak egy kávéra érvényes?”
 • 31. kvendi 2013. április 20. 20:32
  „30. queenmargareth1 2013.04.20. 19:43

  ...bemenni bemehet, csak akkor nem ártana előbb a hajléktalan szállón lefürödni és nem pisi szagúan beülni(tesztelni az emberek "szociális" érzékenységének a küszöbét), mert akkor az emberek inkább otthon - vagy máshol - isszák meg a kávájukat, az meg bevétel kieséshez fog vezetni hosszú távon a kávézó tulajdonosának, bérlőjének...! :(

  Tiszakécskén meg szabadtéren van a lángos sütödés(jártam ott), így "a szag" ott nem tud dominálni...!”
 • 30. queenmargareth1 2013. április 20. 19:43
  „Sajnos nem hiszem, hogy egy hajléktalan bemehet egy Kárász utcai kávézóba pl, leülhet és nyugodtan kikérheti kávéját:Mert, ugye belváros, oda nem mehet hajléktalan...

  Tiszakécskén ezt lángossütő vezette be.Talán többet ér egy kávénál és utcán fogyasztható.
  Én ezt örömmel vettem, de aztán elolvastam a hsz-okat.

  Ezek szerint én nagyon naiv vagyok.”
 • 29. x 2013. április 20. 19:09
  „17. vmagdi 2013.04.20. 12:09 "... A magyarok egyik fele a másik felének a naivságából és butaságából él, a becsület szó csak az értelmező szótárban létezik, kies hazánkban nem nagyon. ..."
  25. Kircsi 2013.04.20. 13:55 "... Tisztességes ember nem kérkedik a szegénységével, ..."
  Keserű tapasztalataim alapján sajnos igazat kell adnom mindkettőtöknek - visszaéléseket látok, amerre nézek.”
 • 28. tavimaszlag 2013. április 20. 18:32
  „na meg kávézás közben nem örülnénk, ha" homleszek" vagy a már említett aranyláncosok iszogatnának, rontják a városképet, szép lenne a város hírhedt hordájának beáramlása egy jobb helyre egy ingyé kávéra vagy fagyira!”
 • 27. tavimaszlag 2013. április 20. 18:23
  „mivel ez Mo. feltételezhető, hogy nem azoknak jut , akik rászorulnak, hanem egyszerűen lenyúlják mint minden mást, mint minden területen! Olaszországban, Ausztriában valószínű tényleg a rászorulók kapják, de ez Mo.!!!”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tisztára nyalták - krémesevő verseny Szegeden

Krémesevő versenyt rendeztek a szegedi A Cappella cukrászda teraszán. A résztvevőknek egy hatalmas, több mint fél kilós krémest kellett minél rövidebb idő alatt befalniuk. Tovább olvasom