Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Csak két árus volt talpon a piacon

Szeged - Sok őstermelő nem tudja vállalni az este 8 óráig tartó árusítást a Mars téri piacon, és az üzletek többsége is bezár már a délután közepén. Két hete vezették be a hosszított nyitva tartási rendet: a piacigazgató szerint egyre több vásárló talál vissza délutánonként a Marsra.
Két, csak két árus volt talpon a vidéken – tapasztaltuk csütörtök késő délután a Mars téren.

Június 4-étől hivatalosan este 8-ig tart nyitva a piac, de a gyakorlatban a legtöbb árus még a 18 órát se várja meg: a hosszított nyitva tartás bevezetése előtt eddig az időpontig lehetett vásárolni. A piacigazgatóság szerette volna, ha minél több üzlet és kofa él a „túlórázás" lehetőségével: ha a bevásárlóközpontokban van vevő este, akkor miért ne lenne a piacon is – vélekedett Erdei Péter igazgató.

Csak két árus volt talpon a piacon. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Csütörtökön késő délután az árusok egyik utolsó mohikánja Nagy Lajosné volt. – Reggel 5-kor pakolunk ki, és délután fél 6-ig vagy 6-ig vagyok kint. Általában utolsónak csomagolunk – mondta az idős asszony. Tudott az este 8 óráig tartó nyitva tartásról, de – mint mondta – a piacozás nem merül ki az áru kitételével és elrakásával. – Algyőn lakunk, a földünk pedig Domaszéken van. A másnapi zöldség és gyümölcs nem szedődik le és kerül be magától az autóba. Ha 8-ig maradnánk, az előkészítésre már nem maradna idő. Vevő pedig nincs annyi, hogy estére órabérbe vegyünk fel valakit – magyarázta. A többi őstermelő is hasonló véleményen van: elmondásuk szerint egyedül a viszonteladóknak vagy az üzletek tulajdonosainak érné meg a túlórázás, de ők sem élnek ezzel a lehetőséggel. A nagycsarnok összes üzletét lehúzott rolóval találtuk, az Irén csarnokban pedig csak a lottózó volt nyitva.

Pedig lenne igény a kései piacozásra. Nagy Lajosné standjánál negyedóra alatt tucatnyi vevő fordult meg. – Olcsóbb, frissebb és biztosan magyar az áru. Nagy kár, hogy alig van kint eladó, így a választék is csekély. Budapesten a Széna téri és Lehel téri piacon nagy az élet este: mindent meg lehet venni, amit egy bevásárlóközpontban – mondta Körmöczi Petra, aki a fővárosban egyetemista.

– A vásárlók az elmúlt években hozzászoktak ahhoz, hogy mindent a nonstop bevásárlóközpontokban vegyenek meg. Az árusok ezért egyre hamarabb mentek el a piacról. Most személyesen is beszéltünk a legtöbb kereskedővel: próbáljanak kitartani legalább 16-17 óráig, mert azt látjuk, hogy ha lassan is, de visszatérnek a vevők délután a piacra. Többen jelezték, hogy akár este 7-ig is szívesen kint maradnának: két hónapon belül szeretnénk befuttatni a hosszított nyitva tartást. Kezünkre játszhat a kánikula: ha az emberek a napjukat a strandon töltik, és hazafelé észreveszik, hogy sok árus van kint, talán beugranak vásárolni – mondta Erdei Péter.

Olvasóink írták

 • 13. Zotya100 2012. június 16. 19:02
  „Én többször jártam a piacon fél 4 körül: szinte minden zárva volt a csarnokban is, kivül se volt senki.”
 • 12. merenge 2012. június 16. 18:12
  „A mostani nyári meleg miatt még emberségesebb is lenne. Én is 4-5 között szívesen vásárolnék, és biztosan lennének még olyanok, akik dolgoznak.”
 • 11. virág25 2012. június 16. 15:40
  „Én minden nap délután 5 körül vásárolnék a piacon, ha lenne kitől. Szerintem reggel is lehet szedni bármit a kertben és délután árulni.”
 • 10. masikrozsa 2012. június 16. 14:25
  „Kedves Erdei Úr! Tessék mondani honnan kellett volna tudni a piac esti nyitva tartásáról? Meggyőződésem, a megkérdezettek nagyon nagy része nem is tud erről a lehetőségről! Csak egy ötlet: A buszokon, trolibuszokon csúcsidőben be lehetne mondatni a hangos bemondóval (mondjuk ahelyett, hogy váltsuk meg a jegyet, vagy a végállomásnál óvatosan szálljunk le -mert ugye amíg ezekre nem figyelmeztettek, mindenki jegy nélkül utazott és felelőtlenül ugrált le a végállomáson!) az estig tartó piaci nyitva tartást, ez a módszer sokkal hatékonyabb, mint akár a plakátolás vagy az újságban való hirdetés.
  És igen, mire egy üzlet beindul...”
 • 9. SP 2012. június 16. 13:43
  „Környezetemben lakótelepen
  kb. 50 méterenként van kocsma hivatal, ahol szinte folyamatosan van ügyfélfogadás.

  Minden 5. vagy 10. kocsma után lehetne 1 kis piac.

  Minden 5. vagy 10. kis piac után lehetne 1 könyvtár.”
 • 8. SP 2012. június 16. 13:35
  „Sokkal több kis piac kellene!
  Lakótelepekről, Szőregről
  kinek van kedve bebuszozni a Marsra főleg hét végén, de munka után sem hétköznap.

  Pár sarokra
  esetleg elugrik a proli egy kis gyümölcsért, amikor megkívánta azt, a körzeti kis piacra pl. keróval.”
 • 7. SP 2012. június 16. 13:27
  „""Csak két árus volt talpon a piacon ""

  Érthetetlen,
  pedig jár petíciós buszjárat Szőregről a Mars térre.”
 • 6. Suvegj 2012. június 16. 09:46
  „Őstermelő is van a piacon? Szerintem csak viszonteladó. Érdemes lenne megvizsgálni hol is termett a portéka!!”
 • 5. mango1 2012. június 16. 09:23
  „sok vásárló még nem tudja a hosszitott nyitva tartást--- ki kellene plakátolni a piac több részén ----hogy a vevők lássák”
 • 4. öregvegyész 2012. június 16. 09:19
  „Soha nem volt Szegeden egésznapos piac? viszont a Belvárosban nem csak bankok voltak.Kíváncsi lennék arra ez helypénz emelést jelent-e? Valamint én nem látom annak a lehetőségét (pl. hűtőterek,raktárak),hogy nagyon gondoltak volna erre. Ez megint egy röppentyű. Nem is szólva arról amit 2.. info mond!”
 • 3. aquila0126 2012. június 16. 09:13
  „Két hét??????? Hát röhögnöm kell! Idő! Maradjon meg a lehetőség, idővel beindul az. Aki azt várta, hogy másnap már tolongás lesz este 8-kor annak nem sok fogalma van a piacról. Csak türelem, pár hónap múlva kialakul!”
 • 2. info 2012. június 16. 07:29
  „A zöldség kiugrik a földből beszalad, hogy el tudják adni, az alma begurul a piacra magától- ennyi észlényt!”
 • 1. joy 2012. június 16. 07:25
  „A 13 óra után is piacozó árusok kapjanak 50-80% díjkedvezményt, akkor talán többen lesznek akik maradnak.
  Értelmetlen dolog, hogy az egész tér kihasználatlanul, üresen áll napi 10-14 órában.
  Zöldség-gyümölcsöt érdemesebb a piacon vásárolni, mint a hiperekben, mert -ha nem is mind- a magyar termék, frissebb, érettebb, ítletesebb, mint a szuper-hiperek fenetudjahunnanvaló portékája.
  Azért az ár nem mindegy!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kicsöngettek!

Nincs több dolgozat és felelés szeptemberig, jöhet a táborok és a kikapcsolódás ideje. Tovább olvasom