Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Csak két ház van Szeged legrövidebb utcájában, Alsóvároson

Szeged - Alig ötven méter hosszú, és csak páros oldala van. Szeged legrövidebb utcájában jártunk, ami a Szabadkai út és a gyálai vasúti átjáró között található. Az alsóvárosi Szajáni utcában mindössze két házra leltünk.
Péter László Szeged utcanevei című könyvéből kiderül: a Szajáni utcát a vajdasági Szaján községről nevezték el, amelynek lakói a 18–19. században Szegedről rajzottak ki. Hogy a kitelepülés pontosan milyen mértékű volt, arról nincs pontos adat, de a szegedi utcába való költözés igencsak korlátozott. Szeged legrövidebb utcája a Szabadkai út és a gyálai vasútátjáró között van: az alsóvárosi utcában mindössze két házat találtunk.

– Nem ismerem őket. Annyit tudok róluk, hogy albérlők – magyarázott a majdnem három évtizede itt lakó Mészáros Józsefné egyetlen szomszédjáról. Azt mondta: amikor 1980-ban ideköltözött, már ez volt az utca neve. Tudomása szerint itt korábban tanítói kiskertek voltak.

A leghosszabb

A világ leghosszabb utcája Torontóban van: a Young Street a belvárosból indul ki, harminc kilométer távolságban. Olyan hosszú, mint a 43-as út Szegedet Makóval összekötő szakasza.

A férjével élő nyugdíjas asszonyra egyébként duplán igaz a párosan szép az élet megállapítás: utcájuknak csak páros oldala van. Mészárosék a kettes szám, a már említett albérlők, akik egyébként nem voltak otthon, a négyes szám lakói.

Az alig ötven méter hosszú utca legnagyobb előnyeként annak csendességét emelte ki az asszony. A postáson kívül nem sokan tekernek be ide, a gyalogosok pedig még ritkábban fordulnak erre. – A hivatalokban és az orvosnál mindig hitetlenkednek: létezik egyáltalán ilyen nevű utca Szegeden? – beszélt Mészáros Józsefné, aki Szajánról egyébként nem sokat tudott.

A két ház egyikének lakója Mészáros Józsefné. Szereti a csendet.
Fotó: Miskolczi Róbert

Miután elmondtuk, hogy egy alig másfél ezres lélekszámú kis vajdasági településről van szó, úgy vélte: egy ilyen kis helynek logikus, hogy csak egy ilyen kis utca dukál Szegeden.

Keresztapák és a matek

Az utcák nevére az utcanévadó bizottság tesz javaslatot. Az érintett területen ezután közmeghallgatást tartanak, végül a közgyűlés dönt. Hogy milyen jó szeműek a bizottsági tagok, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy Kecskéstelepen, a Négyház utcában valóban csak négy darab porta található. Az egy utcával feljebb levő Ötház utcában azonban már hét házat számoltunk össze.

Olvasóink írták

 • 4. Alfoldi Magyar 2008. március 11. 22:55
  „Tisztelt Szerkesztoseg!

  Szeretnem megkoszonni ,hogy a Szeged legrovidebb utcaja Alsovaroson cimu cikket tovabbitottak reszemre ,mivel az Edesanyam es a haz amiben laknak lathato a kepen,es ez miatt nagyon jo erzes volt Amerikaban az interneten keresztul a cikket olvasni .
  Halas Koszonettel”
 • 3. Mese 2008. március 11. 18:33
  „Aranyosak az ilyen pici utcák :)”
 • 2. NTK 2008. március 11. 10:11
  „No meg ott van még Petőfitelepen a Só utca. Tavalyig páros oldala nem is volt. Csak az 1. és 3. szám volt kiosztva. Az 1. ráadásul sarokház, aminek a Búzavirág utca felől van a bejárata. A hosszát nem tudom, de szerintem nem éri el az ötven métert. Majd lemérem!”
 • 1. Horváth Attila 2008. március 11. 09:34
  „A mi utcánkban csak 1 ház van, és az utca hossza 43m. Tehát a fenti cikk cime nem teljesen igaz. (Szeged, Varga utca. (Kecskés telep))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élet a tandíj eltörlése után

Szeged - A pénzről és az elvekről szólt a vasárnapi referendum – vélik a szegedi egyetemisták. A megszólított diákok közül csak minden harmadik adta a nevét is a tandíjról kialakított véleménye mellé. Tovább olvasom