Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Csak nálunk marad itt a német szemétdomb

Csak két Csongrád megyei településen, Mindszenten és Balástyán marad a német szemét: nem veszélyes, elenyésző mennyiségű a régi szeméttelepek hulladékához képest, ezért ezzel együtt temetik be, így a legolcsóbb. Egyszer majd park lehet fölötte.
2006 végén Pest, Bács-Kiskun megye után Csongrád megyében is illegálisan lerakott szemétbálákat találtak. Mint többször beszámoltunk róla, 19 településen összesen 4100 tonna préselt műanyagot, rongyot raktak le két német tartományból. A 180 kamionnyi import szemetet zárolták, 17 ember ellen indult büntető eljárás, 700 millió forint bírságot szabtak ki a hatóságok.

– A német szemét háromnegyedét a szállítók saját költségükön visszavitték a feladónak. A maradék 1000 tonna sorsa rendezetlen még 7 településen – közölte Olt Boglárka, a környezetvédelmi minisztérium sajtófőnöke.

Ezek közül 5 településről, ahol raktározták eddig a szemetet, állami pénzből elszállítják, és hulladékégetőben megsemmisítik. A költséget behajtják a szemét „tulajdonosától"– vagy legalábbis ezt tervezik.

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

A fönnmaradó két „rendezetlen szemetes" település Csongrád megyei. A mindszenti 26 tonna és a balástyai 20 tonna német szemét egyaránt a már bezárt és rekultivációra váró önkormányzati telepeken van – és ott is marad. A szakemberek szerint semmiféle környezeti veszélyt nem jelent a talajvízre vagy a növényzetre, ezért az adóforintokból nem érdemes további milliókat költeni rá, ez a legolcsóbb megoldás. A két szeméttelep két különböző regionális rekultivációs programban vesz részt, vagyis uniós támogatással helyreállítják a jövő év végéig. Ez egyszerű eljárást jelent: tömörítik a szemetet, szigetelik, egy méter magas talajréteget hordanak rá, és így adják vissza az anyatermészetnek. Parkosítani lehet, de mezőgazdasági művelésbe nem vonható. A balástyai régi szeméttelep – a szegedi regionális hulladéklerakó programhoz csatlakozott másik 26 település lerakójával együtt – 4,8 milliárd forintból tűnik el. A mindszenti az orosházi önkormányzat vezette konzorciumban vesz részt, nagyjából a szegedihez hasonló nagyságrendű uniós támogatásért pályáznak a közeljövőben. Vagyis a német szemét eltüntetése pluszköltséget egyik településen sem jelent.

2006-ban 24 tonna szemét került Mindszentre Németországból. Archív fotó: Tésik Attila
2006-ban 24 tonna szemét került Mindszentre Németországból.
Archív fotó: Tésik Attila

A környezetszennyezők ellen indított büntetőeljárásban a nyári szünet előtt várható az első ítélet a kecskeméti városi bíróságon.

Szeméttörténet

2006. december 24.: 24 egyenként 1 tonna súlyú bálát találtak a mindszenti Mihási úti bezárt önkormányzati lerakóban.

2007. január 15.: Guberálók fedeztek fel a hivatalosan lezárt balástyai önkormányzati szeméttelepen 20 tonna iszappal letakart német szemetet.

2007. október 18.: Folynak a tárgyalások Baden-Württemberg tartománnyal, ahonnan a két megyei szemétszállítmány is érkezett.

2007. december 17.: A környezetvédelmi felügyelőség szerint nem jelent veszélyt az import hulladék. A kezelés és elszállítás költségét a tulajdonos német társaságok, magánszemélyek kötelesek kifizetni.

2008. szeptember 25.: Ígéret sincs, mikor viszik el a német szemetet.

Olvasóink írták

  • 1. SP 2009. április 29. 14:37
    „DM: """Csak nálunk marad itt a német szemétdomb"""
    Buta magyarok vagyunk, minket mindenki átbaltázhat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hétig ballag a 4680 végzős

Az ünneppel háromnaposra duzzadt hétvége miatt egy hétig ballagnak a megye középiskoláinak végzősei… Tovább olvasom