Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Csak néhányan ismerik a Pick szalámi titkát

Szeged - A Pick szalámi nem közönséges szalámi. Az elkészült rudak ugyanis a füstölőben és az érlelőtoronyban további 100 napot töltenek el, hogy a különleges szegedi klímán megkaphassák a jellegzetes fehéres-szürkés penészbevonatot. A Pick-titok nyomában jártunk.
Nem lehet bármikor bejutni a Pick Szeged Zrt. Szabadkai úti üzemébe, olyan szigorúak az élelmiszer-higiéniai előírások. Ezért szerdán rendhagyó, gyárlátogatással egybekötött sajtótájékoztatót szervezett a Pick Szeged Zrt.: az újságírók a szalámigyártás állomásait járták be védőköpenyben, hajhálóban, lábzsákban.

Több olyan ellenőrző ponton haladtunk át, ahol még a lábzsák talpát is fertőtlenítették, az ajtók pedig csak akkor nyíltak automatikusan, ha a kezünket fertőtlenítettük.

Láttuk, hogyan bontják darabokra a beérkező, kabát – azaz szalonna – nélküli félsertést, hogyan rakják a különböző részeket tálcákba, továbbítják a hűtő-, majd töltőalagútba, és juttatják el a töltőüzembe. Kiderült: 100 kiló sertéshúsból 61 kiló szalámi lesz, a hús 39 százaléka ugyanis víz. A több mint 140 éves híres szegedi termékbe, a Pick szalámiba csak kiváló minőségű alapanyag kerülhet. Napi 20–40 tonna szalámi hagyja el a Szabadkai úti üzemet.

A fehéres-szürkés penészbevonat nyomában. Fotó: DM/DV
A fehéres-szürkés penészbevonat nyomában.
Fotó: DM/DV

Voltunk a fűszerkeverőben, és megtudtuk: az ízesítés titkát mindössze 2–3 ember ismeri. A másik hétpecsétes titok az érlelésé, amelynek módszerében szintén csak néhány ember jártas, a lassan másfél évszázados tudást egymásnak adják át szakemberek. De ők is csak ezt a részfolyamatot látják át, a teljes technológia ismerete – hogyan lesz a félsertésből celofánba csomagolt szalámi – néhány vezető kiváltsága.

Az érlelés előtti jelentős állomás a füstölés: egyedül Szegeden alkalmazzák azt a módszert, hogy szárított bükkfahasábokon 14 napig füstölik a szalámit. A 64 méter magas érlelőtorony pedig a technológia utolsó állomása, ahol egyszerre 2,5 millió rúd Pick szalámi lóg 3 hónapon keresztül. Szegedi specialitás az, hogy ezen a különleges klímán hagyják elszaporodni a penészspórákat – sőt kicsit még be is segítenek nekik –, így legvégül egyenletes fehéres-szürkés penészbevonat lepi be a szalámit. – Ez egy élő flóra, nem művi: mi csak hagyjuk a természetet dolgozni – mondták. És még azt is: a szalámi eteti a penészréteget, amely hálából megvédi.

Áll a megaberuházás tervezése

Megírtuk: 2009-ben kezdte el azt tervezni a Pick Szeged Zrt., hogy zöldmezős, mintegy 30 milliárd forintos beruházással a jövő húsfeldolgozó komplexumát, Európa meghatározó üzemét hozza létre Szeged határában, az Öthalmi laktanya és az autópálya-csomópont között. A cél az volt, hogy a jelenleg 5 gyárban termelő Pick logisztikai költségei csökkenjenek, technológiája pedig versenytársai közül a legkorszerűbb lehessen. Két évvel ezelőtt ígéretet kaptak, hogy az állami földeket a város megvásárolja, és eladja a húsipari óriásnak. A tárgyalásokat azonban megszakították a választások, és mára kiderült, hogy a terület nem eladó. Kovács László, a Pick Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatója a tegnapi sajtótájékoztatón azt mondta: most áll a tervezés, nem tudják, hogyan tovább. Kiderült, mintegy 40–80 hektárra lenne szükségük a megaberuházáshoz.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. patyik 2013. március 10. 08:42
  „w666w egyél belőle sokat”
 • 39. qrumpli 2011. június 21. 02:48
  „A 35ös beíró igen büszke lehet az édesapjára.
  Mint nyugdíjas Tmk lakatos bátran merem mondani hogy ,
  igazi technikai bravúrt hozott létre az édesapja.
  Szerintem igen soká lesz mikor felül tudják múlni ezt a technikát.
  Minden tiszteletem a családé!”
 • 38. joy 2011. május 24. 17:16
  „[35]!
  Igazad van!”
 • 37. joy 2011. május 24. 17:08
  „Hazugok, rágalmazók, gyalázkodók mindenhol vannak.
  :o(((”
 • 36. igazságkereső 2011. május 20. 08:33
  „Lehet,hogy csak néhányan ismerik a Pick szalámi titkát, mint ahogy azt is, hogy a Pick "húsgyárban" akár büdös húsokat is bedolgoznak, csak ezt a dolgozók nem híresztelhetik gyárkapun kívül, ami érthető ugyan, csak gyárkapun belül sem tisztességes az ilyen húsfeldolgozás!”
 • 35. martonarpad 2011. április 16. 14:11
  „Kiegeszites a szegedi teliszalami legendajahoz

  Tisztelt Szerkesztőség!

  A lapjuk 2011.április 7-i számában, Fekete Klára tollából megjelent, "A Pick szalámi titkát kerestük" című írás olyan tárgyi tévedést közöl, amelynek helyesbítése erkölcsi kötelességem. A szegedi szalámi ugyanis az utóbbi fél évszázadban nem "a különleges szegedi klímának" köszönheti világhódító hírnevét, összetéveszthetetlen minőségét. A termék nevében jelzett minősítés: "téliszalámi" világossá teszi, mekkora jelentőséggel járultak hozzá a világhíres szegedikum rangjához azon klíma- és érleléstechnikai újítások, amelyek a szegedi szalámigyár két, az 1960-as illetve 70-es években megvalósult rekonstrukciójának technológiai magját képezték és amelyek a Maros utcai illetve a Szabadkai úti érlelőtornyok képében mindmáig az évszázados húsfeldolgozói szaktudás és a nemzetközi élvonalba tartozó technikai innováció diadalát irdetik. 2010-ben elhunyt édesapám, Marton József okleveles gépészmérnök, az egész évben termelhető szegedi téliszalámi atyja az őt ért méltatlanságok ellenére halála napjáig büszkén gondolt mindazon szegedi húsiparosokra, akiknek partneri részvétele mindmáig egyik pillére a Szeged jelképeként ismert klímatornyoknak, és akik a Város egyik utolsó, talpon maradt termelőüzemeként gondolhatnak egykori vagy mai munkahelyükre. Soraim igazolásául hadd jelezzem, hogy a szegedi téliszalámi korszerű és tömeges előállítását lehetővé tévő Braun-Marton féle klíma tananyag az élelmiszer-ipari felsőoktatásban.
  Levelem kelte óta újabb írás született a témakörben, azonos szerző tollából. Az április 15-i lapszámban a Pick Rt. jelenlegi vezérigazgatójával közzétett interjú nemhogy nem helyesbíti, épp ellenkezőleg: nyomatékosítja az általam kifogásolt tévedéseket illetve csúsztatásokat. A "természetes körülmények" szókapcsolat újabb igazgtalan támadás a Pick világsikerét mindmáig biztosító, egyedülálló technológiai megoldások létjogosultsága ellen. Minthogy lapjuk még édesapám gyászközleményét is téves formában jelentette meg, nyomatékosan követelek elégtételt a számára, hivatkozással lapjuk egy dicsteljesebb korszakában, 1985. január 12-én, Bátyai Jenő tollából megjelentekre: "Marton József, aki a szegedi Pick szalámi hírnevéhez legalább annyit hozzátett, mint az egész Pick család."

  Üdvözlettel

  Marton Árpád
  a médiaetika egyetemi oktatója
  SZTE JGYPK”
 • 34. johnconnor 2011. április 09. 07:22
  „te vagy az, akinek lövése sincs a dolgokról...
  én olyan témához szoktam hozzászólni, amiről van valami fogalmam...”
 • 33. johnconnor 2011. április 09. 07:14
  „www666 <moderálva>..amit írtam az szóról szóra igaz, A pick igazgatósága mondta!
  mivel az előállítás miatt ezeket az "egészséges" baktériumokat NEM LEHET 100%-ig sterilizálni, mert akkor meg kellene változtatni az "évszázados" füstöléses eljárást!!!
  tehát a pickben van VALAMI, ami ami az EU-szabályzatnak megfelel 100%ig(tehát minden eu-s országba mehet pick)
  De! Amerikában "tiltólistán" van az a "VALAMI" ami a pickben van ...egyenlőre. -erről folynak a tárgyalások most hogy az amerikaiak is fogadják el az UNIÓBAN elfogadott szaláminkat...nah...sötét vagy mint az éjszaka, ez nem higiéniai kérdés szerintem érthetően fogalmaztam az előbb is...”
 • 32. W666W 2011. április 08. 20:52
  „30. johnconnor 2011.04.08. 17:51

  akkorra butaságot írsz hogy az valami csuda..
  Hogy is írjam le hogy pl TE is megértsd....

  Na szóval amióta a Bonafarm a tulajdonosa a PIcknek / 2008 / azóta MINDEN ÉVBEN volt USA szemle..Tudod ez azt jelenti hogy ha sikerült a szemle akkor bizony vásárolnak is ....
  Brahiból nem mennek a Pickbe szemlézni ha nem akarnak vásárolni..A Mennyiség nem nagy DE és ITT JÖN A LÉNYEG

  nagyon sok megrendelö azt nézi, hogy az USA szemlézett-e és ha igen hogyan sikerült a szemle..Ha sikerült akkor ÖK azt elfogadják, és ÖK is rendelnek..
  Ergo ezért sem engedheti meg Magának a PICK azt hogy az USA szemle ne sikerüljön, és még ha igen kevés mennyiséget de ne szállítsanak.....

  De a PICK nél évente úgy 10-12 szemle szokott lenni pl a nagy élelmiszerláncok mint Pl TESCO, METRO, PENNY,
  LIDL rendszeres "látogatoi" a Pick nek hogy minden rendben van-e..Gondolod ezek a láncok árulnának PICK termékeket ha az USA nak nem megfelelö a higiénia?? Na ne viccelj már.....

  Nem tudom , hogy TE kitöl vetted az infóidat de az baromira átvert TÉGED nem is kicsit hanem nagyon nagyon..
  Szóval arra kérlek, hogy lehetöleg nagy butaságokat ne írjatok már le ha elötte nem tájákozódtok a valodiságtartalmáról.....

  Fel lehet menni a PIck honlapjára vagy ide http://5mp.eu/web.php?a=pickszi&o=UVGqDEIBFh

  Azt INNEN tájékozódj, és ne olyan ismerösöktöl akinek pl nem tetszik a pICK nél melózni azt mondd füt és fát....”
 • 31. johnconnor 2011. április 08. 17:56
  „azon van a pick hogy nyélbe üssék az üzletet az amcsikkal+ a japánokkal.
  300millió 200kilós amerikai azért tudna pick szalámit "fogyasztani"...
  hajrá, csak Szeged profitáljon belőle!”
 • 30. johnconnor 2011. április 08. 17:51
  „www.666
  menj el a pickhez dolgozni, vagy kérdezz meg egy ott dolgozót...én már leírtam mi a helyzet de moderátor úr törölte...
  a pick szalámit amúgy azért nem lehet az USA-ba küldeni, mert valami minimális mennyiségű baktérium! van benne
  na mielőtt törölnék a kommentem, leírom hogy az európai unióban ez határérték alatti!(természetesen "semmi baja" nem lesz az embernek tőle...
  ...szóval az amerikaiaknak sok ez a néhány "ártalmatlan baktérium" amit tartalmaz a pick szalámi.
  nem kell meglepődni a legfinomabb ínyenc sajtokban még élő! kukac is van...
  -de mondom a "szupersteril" amerikaiaknak csak a mű-gumiburger a JÓ kaja...”
 • 29. W666W 2011. április 08. 17:28
  „Ami még eszembe jutott JÓZSIKA, és ZEUSZKA ti véletlenül nem a lisztéria dologra gondoltatok???????

  DEha arra akkor meg a komplett TREMELÉS szünetelt .....

  Az USA -ba utoljára akkor nem szállított szalámit a PICK amikor Leisztinger "úr" volt a tulaj de akkor majdnem hogy sehova sem mert kishíján csödbe vitte a céget..Tök Gordon Gekko az az ürge csak Magyar kiadásba..mentalitás szempontjából gondoltam..”
 • 28. W666W 2011. április 08. 17:00
  „JÓZSIKA, ZEUSZKA !!!!!!

  Valaki mesélje már el milyen csíraszámmal volt gond meg milyen nemespenésszel ???
  CIKKET és TÉNYEKET szeretnék, mert amit összesükelteltek az valami félelmetes....Olyan Urban Legends szaga van a dolognak....

  Na elö azokkal a TÉNYEKKEL de Gyorsan mert kíváncsivá tettetek...”
 • 27. zeuszka 2011. április 07. 23:34
  „Nem csak a csíraszámmal volt a gond hanem a nemespenész is rajta volt azon a listán amik rákot okoznak.”
 • 26. Zsoltee0716 2011. április 07. 23:11
  „40-80 hektár az rohadt nagy!

  Hansa és az M43 között van elég hely.”
 • 25. okros1 2011. április 07. 19:33
  „Csak a fent látható szeletelő üzem, több mint 15 országba exportál (Amit hirtelen összeszámoltam)!! Köztük Szingapúrba, és Japánba is! Amerika? Nyilván minden megrendelés jól jön, de őnekik sok minden nem kell innen Európából. A párizsi mindenhol párizsi, akár Pick, akár nem, ugyanabból készül. Baj egész Magyarországon van, de az tény, hogy több pénzt érdemelnének a pickes emberek, de ebben az országban ki az aki nem mondhatja el magáról, hogy alulfizetett???”
 • 24. zöldbéka 2011. április 07. 19:14
  „zeuszka! Bennünket mit érdekelnek az amerikaiak?! A téli szalámi, a szegedi csípős nagyon jó termék. Nekem elhiheted!
  Az USA-ba nem hiszem, hogy számottevő lenne az export, tehát lényegtelen, hogy kell-e nekik vagy nem. A németek, osztrákok azért veszik már több 10 éve.”
 • 23. Józsika 2011. április 07. 18:43
  „mert Amerikában tiltott termék.

  Tényleg az VOLT. (Túl magas csíraszám miatt. De már nem az.”
 • 22. queenmargareth 2011. április 07. 18:12
  „Most baj van sajnos a Pick-nél is.bér stb.”
 • 21. W666W 2011. április 07. 17:51
  „19. zeuszka 2011.04.07. 14:44

  Nem is akarom megismerni a Pick titkát már csak azért sem mert Amerikában tiltott termék.

  Ez már megint milyen butaság ??? ha valamit állítasz azt talán Jó lenne valami TÉNNYEL !!!! alátámasztani..Az hogy hallottam valakiröl aki azt mondta hogy...na ezeket el kéne már felejteni..

  20. zsozso64 2011.04.07. 15:58 nagyon tetszik a HSZ-ed..:)

  Alapból meg talán azt kéne egy icikepicikét méltányolni, hogy itt Szegeden van egy cég aki alkalmaz 3.000 embert amit nem sokan mondhatnak el manapság...Minden hibájával együtt a PICK re igenis lehet büszkének lenni pláne a Lájsztinger "ÚR" ténykedése után amikor kishíján megszünt a PICK létezni ...”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálják a szegedi ügyvédeket a necces ügyek

Nagyon sok ügyvéd van Magyarországon, akik közül többen arra kényszerülnek, hogy saját magukat ajánlják az ügyfelek figyelmébe. Tovább olvasom