Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Csak saját területükön járhatnak el a polgárőrök

Csongrád megye - Módosította a parlament a polgárőrökre vonatkozó törvényt: ezentúl az önkormányzatokkal is írásbeli együttműködési megállapodást kell kötniük, és csak a saját területükön járhatnak el. Batiz István, a Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke szerint a törvénymódosítással megerősítették tevékenységüket.
Elfogadta a parlament a polgárőrökről szóló törvény módosítását. Ennek értelmében csak a rendőrséggel kötött írásbeli együttműködés alapján végezhetik ezután tevékenységüket, és kötelesek együttműködni a többi hatósággal is. Így a helyi önkormányzatokkal, az állami és önkormányzati szervekkel, a katasztrófavédelemmel, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszervével, a környezet- és természetvédelmi szervekkel, a hivatásos önkormányzati és az önkéntes tűzoltóságokkal, a mezei és természetvédelmi őrszolgálatokkal. Kizárólag helyi polgárőr szervezet tagjaként járhatnak el a saját területükön, és ezt igazolniuk is kell. A működési területükön kívül csak akkor járhatnak el, ha ezt a rendőrséggel és a fent említett többi hatósággal kötött együttműködési megállapodásban írásban rögzítik.

– Eddig sem volt jellemző, hogy a polgárőrök átruccanjanak a szomszédba, hiszen a saját településük közbiztonságának megóvása a cél. Ilyen „partizánakciók" nincsenek – hallottuk Batiz Istvántól.

A Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke elmondta: a törvénymódosítás egyfajta kiegészítés, amely megerősíti a tevékenységüket, fokozott ellenőrzéssel támogatja munkájukat. Korábban is megvoltak a megállapodásaik a felsorolt szervekkel, újdonság mindössze annyi, hogy ezentúl az önkormányzatokkal is meg kell kötniük. Erre a törvény hatályba lépésétől egy hónap áll rendelkezésükre. Így ha egy település például nagyszabású rendezvényt szervez, segítségül hívhatja a biztosításához más település polgárőreit.
A törvénymódosítás szerint a polgárőrök nem viselhetnek olyan egyenruhát, amely hasonlít rendvédelmi szerv vagy más hatóság tagjainak egyenruhájához, és olyan jelzés sem lehet az öltözetükön, ami hatósági jellegre utal. Erről Batiz István elmondta: a Csongrád megyei polgárőrök formaruhát viselnek. Közterületen kötelezően viselniük kell a láthatósági mellényt is. Minimális eltéréssel általában minden településen hasonló a formaruha: sötét nadrág, világos ing, sötétkék vagy fekete dzseki – „POLGÁRŐRSÉG" felirattal.

 Szegeden 9 polgárőr egyesület működik – a legnagyobb területen a képen látható tápéi egyesület polgárőrei járőröznek. Fotó: Karnok Csaba
Szegeden 9 polgárőr egyesület működik – a legnagyobb területen a képen látható tápéi egyesület polgárőrei járőröznek.
Fotó: Karnok Csaba

Csongrád megyében 59 polgárőr egyesület működik – majdnem minden településen egy. A 2075 polgárőr tavaly 288 ezer órát teljesített társadalmi munkában. Az egyesületek fő stratégiai partnere a rendőrség, a helyi önkormányzatok és a katasztrófavédelem. Pénzügyi támogatást a belügyminisztériumtól és az önkormányzatoktól kapnak, a támogatás összege teljesítményfüggő. A legtöbb egyesület a rendőrség által üzemen kívül helyezett autóval járőrözik, néhányuk az önkormányzat tulajdonában álló gépjárműt használja, vagy sajátot vásárolt. A legtöbb polgárőrt számláló egyesület Csongrád megyében a Csongrád és Térsége Polgárőr Egyesület, itt több mint százan vállalnak önkéntes munkát – 2000 tanyát járnak be és figyelnek. Segítenek az idős embereknek. A szegediek közül a röszkeiek a legeredményesebbek: tavaly száznál is több illegális határátlépő elfogásában segédkeztek a határrendészeknek.

Százezres bírság

A kormány módosította a jogszabálysértésekről szóló rendeletet is, így akár százezer forintra is bírságolhatják azokat, akik a polgárőrség feladatait együttműködési kötelezettség teljesítése nélkül látják el, vagy jogszabályi felhatalmazás nélkül végeznek közbiztonsági tevékenységet. Dúró Dóra jobbikos képviselő szerint a kormányrendelet egyértelműen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, illetve a Tiszavasváriban működő úgynevezett csendőrség ellen irányul.

Olvasóink írták

 • 15. bánki 2011. május 21. 19:19
  „A rendszám tényleg gány !

  LMP-964 !

  Szerényen jegyzem meg, hogy LMP és a Richard Field nevű ideiglenesen hazánkba tartózkodó - már elhúzott- zsidó ügynök finanszírozta a Gyöngyöspatai ,,bulit".”
 • 14. maros50 2011. május 21. 12:12
  „A polgárörségre szükség van,na nem a jobbik polgárörségére meg a betyárseregre meg a budaházi vonulatra gondolok,hanem bünmegelözési programokkal bíró,civil önszervezödésre,akik segítik a rendörség munkáját.Csak köszönöttel tartozunk azon polgárörök tevékenységének akik szabadidejükben,önzetlenül,fizetség nélkül a lakosság szolgálatában állnak.Azt kérem a polgárörség egyesületeit ne engedjenek soraiba nemzetszocialistákat.A kurucosoknak egyszerre és mindenkorra tudomásul kell venni,hogy vége az egyenruhásbünözésnek a bakkancsosok csattogtatásának.”
 • 13. Tralala 2011. május 21. 11:42
  „4. szgd-i 2011.05.20. 08:34
  Teljesen egyet értek veled!”
 • 12. rókus1 2011. május 21. 09:32
  „...bennem riadalmat egy mérhetetlenül sok száz millió Ft-tal feleslegesen megtámogatott jellegzetesen kreol bőrszínnel,össze nem téveszthető kinézettel, jellegzetes akcentussal párosuló,iskolázatlan,hazudozós,csaló, koszos ,szutykos, szemetelő,gátlástalanul lopós népcsoport tagjai váltanak ki és természetesen a fehér bőr színű társai is, akik hasonlótulajdonságokkal bírnak.
  Hozzájuk azonban a polgárőrök nem nyúlhatnak,ők csak a jelenlétükkel "riogathatnak" olyanokat akik még hisznek a mesékben....a mai elvadult viszonyok közt egy átlagos fent említettnek a zsaruk,sőt a rájuk rót "büntike" sem okoz gondot és a gyakori ismétléstől sem riadnak vissza.
  Polgárőrség nesze semmi fogd meg jól,hatáskörök ,jogkörök nélkül,szép lassan felesleges pénzkidobássá válik!”
 • 11. maros50 2011. május 21. 07:18
  „dodó! A képen látható polgárörök nem hordanak fehérfüzös bakkancsot,barnainget,árpádsávos sálat és ami fontos nem egyenruhásbünözök és ami még legfontosabb nem a nemzetszocialisták katonái!”
 • 10. Parttalan 2011. május 20. 22:39
  „Tiltakozom!

  A tápai gárdista ruhás nemzetőrök szolgálati autójuk rendszámával politikai hirdetést valósítanak meg.”
 • 9. magyarock1 2011. május 20. 14:51
  „Persze <moderálva> fidesz, ugye nem a bűnöző cigókat kell megfékezni, hanem aki tenni akar ellenük.”
 • 8. dodó 2011. május 20. 11:15
  „Ezek a tápaiak nem gárdára emlékeztető ruhában vannak?”
 • 7. bánki 2011. május 20. 11:04
  „A saját terület Magyarország !
  A rendőrök bénák. A 35 000 fős hadseregünk 1-2000 bevethető katonája meg az USA világbékéjét védi Afgánba, Koszóba, Cipruson és a Sinai félszigeten, ahelyett hogy Gyöngyöspatán és Szabolcsba rendezné az ,,etnikai" konfliktusokat.”
 • 6. Falcao 2011. május 20. 10:51
  „A bűnözök is egy helyen "járőröznek" ugye?”
 • 5. StencilAtya 2011. május 20. 09:33
  „fekete gárdísta melény!!!!!!!! rászízmús!!!!!!!!!!!!!! mink benünk romákban ez riádálmat kelt!!!!!!!”
 • 4. szgd-i 2011. május 20. 08:34
  „Az sem lenne ellenemre ha épp meg is szüntetnék a polgárőrséget. Tapasztalatom szerint csak hatalomra éhes emberek lépnek be, akik játszák csak a fejüket, kicsit olyanok mit az önkéntes rendőrök voltak (idősebbek jól emlékezhetnek rá), szereptévesztésben vannak, a rendőri ruházathoz, autók matricázásához kisértetiesen hasonló szinbólum rendszereket használnak. Ezzel nem csak élnek hanem vissza is élnek, az igazi rendőrök pedig nem mernek semmit tenni ellenük.
  A rendőrségnek kellene a pénzt, és egyéb feltételeket megadni, és ők jogszerűen tudnának működni.”
 • 3. szatyi 2011. május 20. 08:24
  „"2. achilleus 2011.05.20. 07:21 "

  Valami nem tiszta ebben a Lukács-féle tájékoztatásban. Az addig érvényes Polgárőr törvényt a kabinet nem tudja módosítani, csak a Parlament -mint törvényhozó szerv.”
 • 2. achilleus 2011. május 20. 07:21
  „Milyen törvényt is kellett módosítani?? http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=376918&_voteadmin_site=1202
  ".... miként volt lehetséges, hogy 2009 áprilisában olyan, Draskovics Tibor által előterjesztett módosítást fogadott el az akkori kabinet, amely lehetővé tette, hogy polgárőr büntetett előéletű személy legyen, hogy ne csak az illetékességi területen működhessenek a polgárőr egyesületek, illetve ezeknek az egyesületeknek nem kellett együttműködniük a rendőrséggel. Hol volt ekkor Gyur..... Felszólította a volt miniszterelnököt, számoljon be, mit csinált azon a kormányülésen, ahol döntöttek erről a módosításról. Lukács Tamás szerint akkor lemondtak az állami erőszak-monopóliumról, s ez vezetett a gyöngyöspatai eseményekhez."”
 • 1. papsajt 2011. május 20. 07:17
  „én bennem félelmet keltenek. ez a csúnya ruha és nézés. azonnal kérek egy másik ingyen lakást. meg segélyt,kiemelt családi pótlékot, gyermekvédelmi támogatást, ingyen kaját, ingyen közművet, védett fogyasztói státuszt és még pár apróságot ami nekem jár! Ja Pünkösdkor Hévízre vigyetek nyaralni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A dómba viszik az Angyali üdvözletet

Szeged - A világhírű Giorgio Vasari által festett Angyali üdvözlet című táblakép névadó ünnepségét… Tovább olvasom