Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Csak százasával hozzák a műanyag palackot

Néhány PET-palackkal legjobb esetben is csak a szelektív gyűjtőig mennek el az emberek Szegeden, de százasával már visszaviszik a Tescóba, ahol február óta fizetnek érte. Egyre többet gyűjtenek be így a hipermarketben, de a szelektív kukákban sem csökken a mennyiségük.
– Nem, uram. Egy forintért én vissza nem hozom a szemetet, inkább a kukába dobom – vetette oda nekünk csütörtök délután egy férfi a Rókusi körúti Tesco üvegvisszaváltójánál, miközben éppen elbiciklizett az ablaktól.

Szerencsére egyre többen gondolják az ellenkezőjét – tanúsítják azok a kétharmad részt teli, ember magasságú zsákok, amelyek a visszaváltóban sorakoztak egymás mellett. Az ott dolgozók szerint amióta január végén bevezették, hogy 5 PET-palackért 5 forintot, ugyanennyi alumínium italosdobozért pedig ennek a dupláját fizetik, egyre többen viszik vissza a műanyag és fémhulladékot. Egy-egy délutáni műszakban akár 3-5 zsák is megtelik: a legtöbben százasával hozzák, de előfordult már, hogy egy nyári tábor teljes PET-készletét is beszállították, kisteherautóval. Amiatt viszont még mindig szólni kell, hogy tapossák is össze – így ugyanis több fér a zsákokba, amelyek később az udvarra, majd onnan a bálázógépbe kerülnek. Most hetente egyszer viszik el az így előkészített hulladékot Szegedről – egy fuvarral úgy 5-6 tonnát –, de ez kezd kevésnek bizonyulni.

Eddig összesen 9 millió PET-palackot és 23,5 millió alumíniumdobozt gyűjtött össze a szegedi hipermarket. Fotó: Frank Yvette
Eddig összesen 9 millió PET-palackot és 23,5 millió alumíniumdobozt gyűjtött össze a szegedi hipermarket. Fotó: Frank Yvette

– Napi 200-300 szétdobált dobozt is össze lehet szedni a városban, pedig Újszegedre csak akkor megyek, ha valamilyen rendezvény van – magyarázta Barta István, aki csütörtökön is egy nagy szatyornyi laposra taposott sörösdobozzal állított be. Sokan szidnak, hogy csörgünk vele, de legalább összeszedjük a szemét egy részét a városban – tette hozzá a hajléktalan férfi. Azt mondta, PET-palackot nem gyűjt, mert nem éri meg: túl sok helyet foglal, és ehhez képest keveset kap érte.

Az áruház előtti szelektív gyűjtőbe belenézve mi is bőven láttunk PET-palackokat – valószínűleg mások sem mennek további 20 métert néhány palacknyi pénzért. Az ablaknál sorban álló Kovács Mónika és Nagy Ibolya sem gyűjti ezeket. Azt mondták, egyszerűen nem férne el náluk, 5-6 műanyag üveget pedig nem váltanak vissza – inkább a szelektívbe dobják.

9 millió palack Szegeden

– Egyre sikeresebb a PET- és aludoboz-visszaváltó programunk, Szegeden pedig az átlagnál is jobban emelkedik a visszagyűjtött hulladék mennyisége. Eddig összesen 9 millió darab PET-palackot és 23,5 millió darab alumíniumdobozt hoztak vissza hozzánk Szegeden – mondta el Hackl Mónika, a hipermarketlánc szóvivője. A hulladékgyűjtés további népszerűsítésére Zöld Suli-buli néven pecsétgyűjtő akciót is indítanak iskoláknak, értékes nyereményekkel. A különféle programokat kínáló kampány nyitányát Szegeden tartják – szombaton 10 és 18 óra között az áruház parkolójában.

Nem csökkent a mennyiség

– Nem érezni a Szegeden begyűjtött szelektív hulladék mennyiségén a Tesco akcióját. Sőt az eddigi adatokból úgy tűnik, idén még több is lehet az összegyűjtött műanyag palack és alumíniumdoboz, mint a szokásos 350, illetve 15 tonna – mondta el Lovász Roland, a környezetgazdálkodási kft. másodnyersanyag-ügyintézője. Tehát a Tescótól, illetve az önkormányzati cégtől kapott információk alapján úgy tűnik: növekszik a szegedi háztartásokban szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége.

Olvasóink írták

 • 14. Léni 2009. szeptember 14. 14:48
  „Ne legyen igazam, de én az emberek "szemétgyüjtési" szokásait elnézve nem vagyok túl bizakodó!”
 • 13. cikicakk55 2009. szeptember 13. 19:16
  „Tücsök, 1-es hozzászólás! Igazad van,nagyobb reklám kellene neki,mert például én is most tudtam meg, hogy ilyen van.”
 • 12. mucu 2009. szeptember 13. 18:01
  „Flexsnake mit tudsz, amit mi nem?”
 • 11. flexsnake 2009. szeptember 13. 13:29
  „volt nállunk is visszaváltható petpalack.... volt.... oka van hogy nincs.”
 • 10. E! 2009. szeptember 13. 12:59
  „Horvátoknál fél/egy kuna volt bármilyen múanyag palack betétdíja. Nem igazán láttunk kóbor pet palackot az utcán, a tengerparton vagy bármely egyéb olyan "élőhelyén", ahol kis hazánkban megszokott látvány. 20/40 Ft palackonként kissé többet ér, mint a Tecsó által fizetett 1Ft...”
 • 9. micsibucsi 2009. szeptember 13. 10:04
  „Kérdés? Ezen dolgok gyüjtésére is vannak szabványosított zsákok?”
 • 8. web 2009. szeptember 12. 23:54
  „5. hozzászólás persona -és strand papucs, valamint óvszerből készült hajgumik,amik különböző színűek stb...”
 • 7. tüsök 2009. szeptember 12. 18:01
  „Kicsit félre értettetek.
  Ha ösztönöznék valamilyen módon az embereket a hulladék normális kezeléséről esetleg hasznáról,nem kellene lépten-nyomon üres flakonokban bugdácsolnunk meg házunk elől naponta összetakarítani mások által eldobált mindenféle hulladékot.
  Bocs felébredtem,Magyarországon élek.”
 • 6. Túróvarázs 2009. szeptember 12. 17:03
  „A parlagfüvet is visszaválthatnák...”
 • 5. persona 2009. szeptember 12. 16:48
  „1. van szemmel látható eredménye! és tudod mi az? a Kínában gyártott polárpulcsid. na, az pont ilyen PET palackokból készül..:D”
 • 4. Pinaman 2009. szeptember 12. 16:25
  „moderálva”
 • 3. flexsnake 2009. szeptember 12. 14:02
  „pénz nélkül? álmodsz? Én szeretném látni azokat a dolgokat amit belőle csináltak :D
  Van egy érzésem hogy nem fogom :D”
 • 2. katcsi72 2009. szeptember 12. 12:40
  „igy van”
 • 1. tüsök 2009. szeptember 12. 11:39
  „Mint mindennek,a szelektív hulladékgyűjtésnek is a reklám lenne a legnagyobb mozgató rugója.
  Ha a normál átlag ember látná a TV-ben az újrahasznosítás eredményét,pénz nélkül is szívesen összegyűjtené és megfelelő helyre juttatná a hasznosítható csomagolóanyagokat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyüdi: Közszolgálati színház vagyunk

A Szegedi Nemzeti Színház közszolgálatiságát hangsúlyozták az évadnyitó társulati ülésen. 13… Tovább olvasom