Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Csak személyesen szavazhatnak a külföldön dolgozó magyarok

Szeged - Legkevesebb 2 órájába és 4000 forintjába kerül Svédországban élő kollégánknak, Gonda Zsuzsannának, ha április 6-án élni kíván a választójogával, és voksolni akar egy magyar pártra és képviselőjelöltre a stockholmi nagykövetségen.
„Ugye ahhoz, hogy április 6-án szavazhassak, nem kell hazamenni, és személyesen kérni, hogy a Rókusi általános iskola helyett a stockholmi nagykövetségen ikszelhessek? Mert azt nagyon nem szeretném!" – írta Svédországból újságíró kollégánk. Gonda Zsuzsanna másfél éve él a párjával és kisfiával Svédországban, Märsta városában, ami mintegy 40 kilométerre található Stockholmtól. Kollégánknak számítása szerint legkevesebb 2 órájába és 4000 forintjába kerül, hogy leadja szavazatát április 6-án a stockholmi nagykövetségen.

Tamás Angliában, Manchesterben dolgozik már negyedik éve, és élni kíván a választójogával. Még akkor is, ha a számára legközelebbi szavazóhelyiség Londonban lesz, ami közel nyolcórányi autóút oda-vissza.

– Mi nem megyünk szavazni. Nem szólunk bele egy olyan ország ügyeibe, ahol nem akarunk már élni. Éppen ezért semmit sem tudunk a szavazási procedúráról. Portsmouthban élünk, a déli parton. Innen egy fél nap lenne elmászni Londonba – mondta Dia, aki barátnőjével dolgozik Angliában.

Sportcsarnokban is szavazhatnak Londonban

2010-ben Londonban szavaztak a legtöbben a külföldön élő magyarok közül a magyar parlamenti választások alkalmával. Tavaly év végén a Nemzeti Választási Iroda (NVI) éppen a fentiek miatt úgy tájékoztatott, hogy 2014-ben a magyar külképviseleten kívül más helyiségeket is megnyithatnak Londonban a parlamenti választásra a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok számára. Pálffy Ilona, az NVI vezetője azt mondta, az elképzelések szerint kulturális otthont vagy szükség esetén akár egy sportcsarnokot is igénybe vehetnek majd a szavazás lebonyolítására.

A Bécsben élő Klára ugyanakkor tervezi, hogy leadja a szavazatát a magyar parlamenti választáson. Neki az a szerencséje, hogy nem kell hosszú órákat utaznia a voksolásért, hiszen Bécsben van a magyar nagykövetség. Nyolc éve Brüsszelben dolgozott és szavazott. – Emlékeim szerint akkor nem volt olyan macerás a voksolás, mint most. Magyarországon nem kellett semmilyen papírt intéznem, egyszerűen elmentem Brüsszelben a nagykövetségre az okmányaimmal, és szavaztam – mondta Klára.

Az Orbán-kormány alapjaiban változtatta meg a választási rendszert. Így például már nemcsak azok a magyar állampolgárok szavazhatnak az április 6-i parlamenti választáson, akik magyarországi lakcímmel rendelkeznek (a számuk mintegy 8 millió), de regisztráció után a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok is voksolhatnak. Igaz, a határon túli magyarok csak az országos pártlistára adhatják voksukat, egyéni országgyűlésiképviselő-jelöltre nem szavazhatnak. Ám amíg a kettős állampolgárok levélben is voksolhatnak, addig a magyarországi lakcímmel rendelkező, de ideiglenesen külföldön élő, dolgozó magyar állampolgároknak a magyar külképviseleteken, nagykövetségeken és konzulátusokon személyesen kell leadniuk a szavazatukat.

Ám a magyarországi lakcímmel rendelkező, külföldön tartózkodó úgynevezett kis-magyarországiaknak – akik közül a legtöbben, nagyjából 200 ezren Angliában élnek és dolgoznak – legkésőbb március 29-éig kérniük kell felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe a magyarországi lakóhelyük szerinti jegyzőtől. Ez az aláírásukkal hitelesített kérelem benyújtható személyesen és levélben. (Bővebb információ a valasztas.hu honlapon olvasható.) Ez a feltétele annak, hogy a magyarországi lakóhellyel rendelkező, külföldön élő magyarok szavazhassanak az április 6-i parlamenti választáson.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A személyes meggyőzést tartják üdvözítőnek

A személyes találkozókat tartják a legfontosabbnak azok a lapunk által megkérdezett megyei országgyűlésiképviselő-jelöltek, akik indulnak az április 6-i parlamenti választáson. Tovább olvasom