Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Csak szép gyümölcsöt kapnak a diákok

Szeged - Az iskolagyümölcs-programban leszállított zöldség minőségére panaszkodott vásárhelyi olvasónk. Észrevétele nyomán utánanéztünk, mivel etetik az egészségesség jegyében a gyerekeket. Mindenhol csak pozitív tapasztalatokról tudtak beszámolni. A termelőknek egyébként nem is éri meg hibázni.
– Milyen program ez? – kérdezte felháborodottan vásárhelyi olvasónk az iskolagyümölcs-akció kapcsán. Mint mesélte, fiát a Kozmutza Flóra iskolába hordja, nemrégiben pedig éppen akkor érkeztek az intézménybe, amikor meghozták az aznapi szállítmányt, így látta, mit visznek be.

– Sárga színű paradicsommal volt púposan megrakva egy nagy láda, amelynek az aljából csöpögött a lé. Nyilván a súly összenyomta az alul lévő zöldségeket. Azt gondolom, annak kellene ezt megenni, aki ilyen minőségű terményt és így szállít.

Mint ismeretes, a programban nemcsak almát, hanem egyéb idénygyümölcsöket, gyümölcslét, sőt nyers zöldséget is szállítanak az iskolákba. Így kerülhetett paradicsom is a kínálatba. Az eset azonban valószínűleg kirívó volt, mert az iskolában megdöbbentek a probléma hallatán.

Nemcsak egészséges, szép is az iskolagyümölcs. Fotó: Schmidt Andrea
Nemcsak egészséges, szép is az iskolagyümölcs.
Fotó: Schmidt Andrea

– Soha nem volt még ilyen tapasztalatunk – mondta el Megyesi Istvánné intézményvezető. – Múlt héten kaptunk éppen ellenőrzést, és mindent rendben találtak.

Nemcsak itt, máshol sem tapasztaltak még hasonló jellegű problémát.

– Kifogásolható minőségű áru szállításáról nem érkezett hozzánk észrevétel sem az intézmények, sem a szülők részéről – mondta el Plesovszkiné Ujfaluczki Judit szegedi tankerületi igazgató. Az intézményvezetők is elégedettek a programmal. – Korábban voltak negatív tapasztalataink, de ebben a tanévben még csak szép almát és körtét kaptunk – mondta el Gulyásné Szabó Klára, a Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola intézményvezetője.

Több ezer diák vesz részt a programban a megyében

Megkérdeztük a megyei tankerületi vezetőket, az állami fenntartású iskolák közül hány vesz részt az iskolagyümölcs-programban. Szegeden 17 intézményben összesen 5511 diák kap hetente legalább négyszer zöldséget, gyümölcsöt. Szentesen valamennyi, a jogszabályban meghatározott korcsoportban érintett részt vesz a programban: ez 8 intézményt és 1461 gyereket jelent. A KLIK Mórahalmi Tankerületében négy iskola érintett az iskolagyümölcs-programban, összesen 849 gyermek vesz benne részt. A többi tankerülettől lapzártánkig nem kaptunk választ.

– Az iskolagyümölcs-programban szállított termékek minőségével kapcsolatban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz ez idáig nem érkezett bejelentés. Az MVH a termékek kiosztásakor tartott helyszíni ellenőrzése során azonban már tárt fel minőségi problémát – mondta el a programot koordináló Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kommunikációs szakreferense, Farkas Csilla. – Az adott tételhez kapcsolódó támogatást ez esetben természetesen nem fizettük ki, és a szabálytalanság miatt további összeget is levontunk.

Az iskolagyümölcs-program rendeletében az áll, ha az átvételért felelős személy úgy látja, hogy a termények minősége nem felel meg az előírtaknak, köteles a minőségi kifogást jegyzőkönyvben rögzíteni, és azt a szállító képviselőjével aláíratni, valamint a jegyzőkönyv másolatát a szállítónak átadni. A szállító köteles együttműködni a köznevelési intézménnyel és fenntartójával vagy annak képviselőjével a minőségi kifogás jegyzőkönyvezése során. A minőségi kifogásról a fenntartó köteles az MVH-t értesíteni, és az értesítéshez a jegyzőkönyv másolatát mellékelni. Ha helyszíni ellenőrzés során megállapítják, hogy a kiszállított termék nem felel meg a feltételeknek, akkor a termelő nem kapja meg az érte járó pénzt. Második alkalom után a programban jóváhagyott teljes mennyiség értékének 3 százaléka jogosulatlanul igénybe vett támogatásnak minősül, és az MVH 12 hónapra visszavonja a kérelmező iskolagyümölcs-programban való részvételét. A rendelet egyébként még a méretet is meghatározza: az almának legalább 65, a körtének 60, a paradicsomnak 47 milliméteresnek kell lennie.

– Nem éri meg silány terméket szállítani, tavaly bennünket például kétszer is ellenőriztek – mondta el a program Csongrád megyei résztvevője, a Dél-alföldi Kertészek Zöldség-Gyümölcstermelő és -értékesítő Szövetkezet ügyvezetője. Ledó Ferenc hozzátette: mivel hetente csak egyszer szállítanak, ők arra is gondot fordítanak, hogy felhívják a figyelmet a szakszerű tárolásra, illetve arra, hogy a gyorsabban romló terményeket adják a gyerekeknek először. – Az iskolákon is múlik, hogy milyen állapotban kerülnek a zöldségek és gyümölcsök a gyerekek tányérjára – tette hozzá.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a bérlakásokat

Hat, alacsony fenntartási költségű bérlakást adtak át pénteken Újszentivánon. Tovább olvasom