Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Csak véletlenül találni parkolót a szegedi klinikáknál

Szeged - Nem egyszerű parkolóhelyet találni a belvárosban, a klinikák előtti rész pedig kifejezetten kritikus. Akik nehezen mozgó beteget visznek, behajthatnak, de nem parkolhatnak a klinikák belső udvarain. Van, aki egy órát is köröz, mire a közelben helyet talál, mások szabálytalanul parkolnak.
A pókoskocsira vártak a közterület-felügyelők, amikor tegnap 11 óra körül a Tisza Lajos körútról nyíló két nagy klinikai épületkomplexum közelébe értünk. Az Aradi tértől az árvízi emlékműig egyetlen szabad parkolóhelyet sem láttunk – ami pedig véletlenül megürült, azt szinte azonnal elfoglalták. Talán ezért állt meg az orvoskar gazdasági hivatala előtti mozgáskorlátozott-parkolóban két autó is rokkantkártya nélkül. Ezeket szállíttatták el. A felügyelők szerint itt naponta többször is megfordul a pókautó. Elmondták, hogy – nehezen mozgó betegek ide vagy oda – az egészségügyi intézmények előtt sem jobb a parkolási helyzet, mint általában a belvárosban. Nincs elég hely, ezért gyakran találkoznak szabálytalanul parkolókkal.

– Csak 11-re kellett vizsgálatra jönnünk a szemészeti klinikára, de már fél 10-kor a belvárosban voltunk. És milyen jól tettük. Ami itt van, az tragédia! – beszélt felindultan a csongrádi Serege Béla, aki egy órát körözött a környéken, mire parkolóhelyet talált. Bár feleségének van mozgáskorlátozott-kártyája, már elfoglalták – kártya nélkül – a számukra fenntartott helyet.

Az Aradi tértől az árvízi emlékműig egyetlen szabad hely sem volt. Fotó: Segesvári Csaba
Az Aradi tértől az árvízi emlékműig egyetlen szabad hely sem volt.
Fotó: Segesvári Csaba

Mivel a Pécsi utca parkolója megtelt, megkérdeztük a két klinikai épülettömb portását, hogy bemehetünk-e kocsival a tágas belső udvarra. Csak akkor, ha beteget viszünk vagy hozunk – felelték –, de parkolni akkor sem lehet. Ott csak rendszámra és konkrét helyre szóló egyetemi engedéllyel parkolhatnak a klinika dolgozói.

Ingyen nem vált be

– Hat-hét évvel ezelőtt a szegedi egészségügyi intézmények előtti fizetőparkolókat ingyenessé tette egy helyi rendelet, de ez nem vált be. Mindenki ingyen akart parkolni, ezért a klinikák előtt a mostaninál is nagyobb volt a tumultus. Ezért féléves próbaidő után visszaállt a régi, fizetős rendszer – mondta el Forrai Gábor, a Szepark vezetője. Az igazgató azt ajánlja: ha valaki szabályosan tud parkolni a környéken, de például egy elhúzódó vizsgálat miatt lejár a parkolójegye, SMS-ben vegyen újat, vagy váltson napijegyet – így elkerülheti a büntetést.

A Semmelweis utca új klinika előtti részén esélytelen parkolóhelyet találni reggel 7 után – mondta az ottani portás –, innen is gyakran viszi el a pókautó a mozgáskorlátozottak helyén jogtalanul várakozó kocsikat. A közeli Liliom utcában sem volt üres hely. A közterület-felügyelők szerint itt egyesek a gyepre, mások a forgalommal szemben állnak meg. Őket is megbüntetik, a kocsijukat elszállítják.

– Nem jókedvemben jöttem ide Baja mellől! Nem értem, miért nem lehet megnyitni a belső udvari parkolót, és miért kell fizetni a parkolásért, ha kórházba jön az ember. Most a kicsivel öt utcával odébbról, a sártengerben kellett begyalogolnunk idáig – mesélte az ortopédiai ambulancián a karjában négy és fél hónapos fiával várakozó Molnár Ferenc. Azt mondta, négy kört mentek a környéken, addigra találtak parkolóhelyet.

Mire visszaértünk a gazdasági hivatal előtti mozgáskorlátozott-parkolóba, újabb kocsi állt ott – kártya nélkül. A pókautó következő kuncsaftja. Távozóban végigmentünk a Semmelweis utcán: annak közepén-végén sok üres parkolóhelyet láttunk. Igaz, onnan több száz métert kell gyalogolni a klinikákig.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. őspolgár 2008. szeptember 23. 09:41
  „parkolóautomatákat szegedre!!!!!!!!!!!!!

  bocs az off miatt de éppen időszerű lenne ezt az őskori papírfecnmit kiváltani. persze fejleszteni már túl bonyolult lenne és pénzbe is kerülne. bár ha belegondolunk abba hogy a bünti közel 4x-ese a fővárosinak, talán beleférne a kihelyezés, nem?”
 • 44. Rokkantak előnyben (?) 2008. szeptember 18. 15:40
  „Imádom Szegedet! Mégis, Szegedről azonnal at a két kellemes eset jut eszembe, és erről álmodozom, amikor az Újklinkára jövet(háromszor operáltak, ez kb. 9 bemenetelt és szerencsés esetben ugyanennyi kijövetelt jelent), illetve innen menet, kétszer vitték el a gépkocsinkat, míg a férjem felkísért, ill. értemjött. Már nem kapott csak az Alsónyomás soron, a kerítés melletti tarackon helyet. A rokkantkártya is kint volt. Iszonyú érzés. Nemcsak a soronkívül kifizetendő rengeteg pénz miatt! Egyébként imádom Szegedet.”
 • 43. uszt 2008. szeptember 18. 12:26
  „T. Ifj Nagy Gábor!

  Nem tudom mindenkinek autóval kell-e menni a klinikákhoz...feltételezem, hogy betegek, látogatóba mennek munka után, előtt és nincs idejük, pénzük bicajozni, esetleg a klinikák környékén nem létező tömegközlekedést drága pénzért igénybe venni.
  Jómagam minden nap bicajjal járok dolgozni, esőben, hóban is 6-7 km-t tekerek. Amikor a gyerekem volt kórházban, a feleségemmel, akkor nem tehettem meg ezt a lukszust...időt és cipelkedést spóroltam az autóval.
  Ne mi döntsük el, hogy mire van másoknak szüksége, épp elég okoskodó ember van ebben az országban.
  A cikk a klinikák környékéről szól!!!!”
 • 42. Nornora1 2008. szeptember 17. 22:25
  „Én azt nem felejtem el soha, amikor a 3 hetes kisbabámmal (akinek szülés közben eltört a lába, és gipszben volt) mentünk vizsgálatra a klinikára, és több utcával arrébb találtunk csak parkolóhelyet, ami nem is lett volna akkora gond, ha mondjuk nem tél lett volna (hátha eltörik a keze is, ha elcsúszunk) Az meg nem volt járható út, hogy a férjem bevisz a klinika parkolójába, és ott hagy a gyerekkel, amíg parkolót keres, mivel egyedül nem tudtam a gipszes lábát is tartani nagykabátban, meg a gyereket is normálisan... Szóval, jól ki van találva.”
 • 41. ifj. Nagy Gábor 2008. szeptember 17. 21:43
  „qrumpli:
  "iszonyuan teccik nekem pár hozzászolás csak elképzeltem hogy 85 éves édesanyám bicajjal megy a klinikára combnyaktöréssel esetleg kocog odáig"

  Én meg azt képzelem el, hogy minden autóban, ami a klinika környékén parkol, csupa combnyaktöréses érkezett, de valahogy ez sem sokkal hihetőbb...”
 • 40. fülöpke 2008. szeptember 17. 18:42
  „HOLNAP A JOBBIK MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM SZEGEDI ALAPSZERVEZETE 17.00-TÓL AZ MSZP SZÉKHÁZ ELÖTT TART DEMONSTRÁCIÓT AZ "ÖSZÖDI-BESZÉD" MÁSODIK ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL!!!!
  GYERTEK!!!
  SZEGED NEM FELEJT!!!!!!”
 • 39. qrumpli 2008. szeptember 17. 17:31
  „iszonyuan teccik nekem pár hozzászolás csak elképzeltem hogy 85 éves édesanyám bicajjal megy a klinikára combnyaktöréssel esetleg kocog odáig”
 • 38. wass 2008. szeptember 17. 16:09
  „kedves E!

  Azért állt ott akkor, az építés előtt "csak egy-két Lada és Wartburg", mert akkor még nem volt meg a klinika.
  Féleszű tervezők és engedélyezők aztán megcsinálták a klinikát parkolónélkül.
  Elképesztő dilettantizmus, vagy sunyiság, vagy szakmai hozzá nem értés!
  Ez a mocskos Szepark meg akkor is büntet, ha nincs igaza, a fellebbezést nem fogadja el és fenyeget.”
 • 37. szegedilakos 2008. szeptember 17. 15:39
  „A rokkant kártya kiadását miért nem ellenőrzik? Boldog boldogtalannak van...
  "ahol álmomban jártam Magyarország..." :)”
 • 36. 36 2008. szeptember 17. 15:19
  „Miért drágább az sms-ben váltott parkolás? A nyomdaköltsége vagy a környezetterhelési díj miatt?”
 • 35. total 2008. szeptember 17. 15:08
  „a portásnak meg kellene nézni, hogy ki a jogosult, és az benne ül-e a kocsiban....ha nem akkor nem engedi be! Szombathelyen ez működik...
  jó lenne, ha a városvezetés végre kihelyezne parkolóautómatákat, azzal sokkal gyorsabb a jegyvétel, könnyebb megtalálni, mint egy bódét, ami épp zárva van...”
 • 34. felháborító 2008. szeptember 17. 14:59
  „Én úgy jártam, igaz kb 3 éve, hogy beteg, járni alig bíró szülőmet vittem a klinikára csontritkulás vizsgálatra. Természetesen megálltam a klinika előtt egy olyan helyen, ahol ki volt burkolva a járda és az út közötti terület, így alig foglaltam el az útból valamit.
  Felkísértem a beteget a klinikára, elkísértem a vizsgáló szobáig és visszamentem a kocsihoz, hogy távolabbra álljak. meglepetésemre a kocsi már nem volt ott, kivitték a város széli telepre. Ez kb 5 - 10 perc alatt zajlott le. Visszatérve a klinikára jött a portás, hogy tán elvitték a kocsimat, hívjak taxit? Szerencsémre egy taxi éppen ott állt, mert kb 1 perc múlva már be is ültem. Véletlen ez a gyors intézkedés sorozat? Nekem gyanús!

  Kérdésem, ilyen esetben 3 főnek kell utaznia: 1 a beteg, 1 fő a sofőr aki rögtön elhajt, és egy betegkísérő?

  Szerintem nem jó a megoldás.”
 • 33. tokoli55 2008. szeptember 17. 12:50
  „Egyetemi kártyával?Na persze.
  Nekem van mágneskártyám.Be is mentem vele.De hiába van kártyám, hiszen az egyetemen dolgozom, bent sem tudok megállni.Ugyanis számozott parkolóhelyek vannak.Mikor megkérdeztem a portást ilyenkor mit tegyek csak ennyit mondott:Álljak meg kint, mert elviteti az autómat.Minden helynek van gazdája.
  Akkor most hogy van ez a dolgozói parkolás???”
 • 32. ifj. Nagy Gábor 2008. szeptember 17. 12:49
  „Uszt,

  ha jól értem, azt állítod, hogy a klinkát autóval megközelítők közül SENKI nem tehetné meg, hogy más közlekedési módot használjon?”
 • 31. perszeeee 2008. szeptember 17. 12:42
  „kedves total... ezek utan az összes JOGOSULATLAN rokikártyás a klinikakertbe menne parkolni”
 • 30. E. 2008. szeptember 17. 12:36
  „wass:

  az "újklinikát" valamikor 1988 körül építették. Emlékszem, szembe az akkori Juhász Gyula 1-esbe jártam általános iskolába. Akkor még csak 1-2 Lada meg Wartburg állt ott az utcában. Mivel autó is sokkal kevesebb volt, előírások sem voltak, hogy mennyi parkolóhelynek kell lennie... Sajnos az elmúlt 20 évben ránkzúdult egy csomó autó, több hely meg nem lett :( és nem is lesz :((”
 • 29. uszt 2008. szeptember 17. 12:25
  „Teljesen igazad vamn Vuk!
  Jöjjön csak a bajai, szolnoki, makói is gyalog vagy biciklivel!
  Az gondolom nem jöhet szóba nálad, hogy haldokló, járóképtelen beteget hoznak a rokonok és nem tud tömegközlekedni, gyalogolni, mert gyönge és beteg...végülis feleslegesen dumálok neked, mert életerős fiatal lehetsz...és leszarsz mindenkit, mert csak az a jó amit te mondasz, gondolsz.”
 • 28. csak egy tipp 2008. szeptember 17. 12:15
  „Igaz, nem érzem magam öregnek, és szerencsére beteg se vagyok, ezért nem megyek kocsival a belvárosba. Leteszem pl a nagykörúton, és nekem belefér egy kis séta, még esőben is. Betegen, vagy kisgyerekkel biztos nem megoldás ez.”
 • 27. wass 2008. szeptember 17. 12:13
  „Nem értem, még most sem értem, hogyan lehetett új klinikát építeni parkolóhely nélkül? Hogyan kaphattak engedélyt? A klinikára nem visznek beteg embereket? Nincs szükség utókezelésre, felülvizsgálatra?
  Valami elképesztő gennyes hülye törtétet: klinika parkolóhely nélkül!”
 • 26. kaky 2008. szeptember 17. 11:33
  „Hello,

  - céges éves parkolókártyám 186 ezer.... sose tudok rendesen parkolni,
  - évente 2-3x viszik el a kocsimat tilosban park miatt... még az üzletem előtt lévő rakodóhelyről is viszik...
  - a nagyposta előtt luxuskocsikban rokkantkártyák,
  - aki nem fizet, az a hozzátartozóját is magával viszi, beülteti a kocsiba, míg ügyet intéz.... teljesen legális..

  - klínikánál a kiskapu a csóróknak: bekell menni az újklinika udvarába (betegért megyek címszóval) és bent ingyenes a parkolás!

  És int marad hely a fizető vendégeknek!”
45 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fából készült Vajda Attila aranylapátja

Szeged - Buresch Zoltán lapátjával kenuzva nyert Pekingben olimpiai aranyérmet Vajda Attila. A szegedi lapátkészítő munkáit Szingapúrban és Brazíliában is ismerik. Tovább olvasom