Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Csákányi Eszter: A mérhetetlen gátlástalanság érdekelt a figurában

Szeged - Brezsnyev lányát, a "szovjet hercegnőt" alakítja a Dolcsaja Vita című darabban Csákányi Eszter. A párhuzam kettőjük között: mindketten híres apa lányaként nőttek fel. A politikum nem érdekelte az előadásban, de a jelenleg szabadúszó színésznő úgy véli, aktuális gondolat benne, hogy az ember sosem tanul a múltból.
– A közelmúltban mutatták be a pozsonyi Peter Pavlac darabjából készült Dolcsaja Vitát Brezsnyev lányáról, a „vörös hercegnőről". Hogyan találta meg Galina Brezsnyeva szerepe?

Szabó G. László Pozsonyban élő újságíró-fordító készített velem egy alkalommal interjút. Színházközeli ember, ő említette, hogy van ez a fergeteges darab, és nagyon nekem való. Elindult egy szép rózsaszín történet: elkészült a darab nyersfordítása, megmutattam Orlai Tibornak, a producernek, és kialakult egy csapat. Az előadást egy Hollandiában élő magyar művész, Ardai Petra rendezte. Vele még akkor kerültünk kapcsolatba, amikor előadták Magyarországon a Holland cunami című darabot.

Galina utolsó monológjából derül ki, hogy az apja soha meg nem simogatta. Fotó: Népszabadság, Reviczky Zsolt
Galina utolsó monológjából derül ki, hogy az apja soha meg nem simogatta. Fotó: Népszabadság, Reviczky Zsolt


– Miért annyira testhezálló ez a szerep?

Budapest, Kaposvár, Budapest

 Csákányi Eszter 1953. június 10-én született Budapesten. 1971–től 1973-ig a Nemzeti Színház Stúdiójának a növendéke volt, 1973-ban szerződött a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz. 1992-től a budapesti Katona József Színház, 2002-től a Krétakör Színház tagja volt annak feloszlásáig. Érdemes művész, megkapta többek között a Jászai Mari- és a Kossuth-díjat, a Páger-gyűrűt.

– Nagyon érdekelt maga az ember, érdekel az általam alakított figurák jó és rossz oldala is. Emellett én magam is híres ember lánya vagyok, és tényleg nem könnyű helyzet. Természetesen a sorsunk egészen másként alakult, de arról nem mindenki mer beszélni, hogy ennek a helyzetnek árnyoldalai is vannak, ez tabutéma. A hozzátartozók általában a híres emberről kialakított jó képnek akarnak megfelelni. Galina utolsó monológjából derül ki, hogy az apja soha meg nem simogatta, hogy a kérdéseit egy nagy könyve kellett beleírnia. Ekkor meg lehet érteni őt. A darab egyébként egy riportfilmből készült, amit én is láttam. Nagyon érdekelt az igazi Galina gátlástalansága, a mérhetetlen gátlástalanság mint színházi forma. Az, hogy meddig lehet elmenni.

– A darab magyar változatát Parti Nagy Lajos író készítette: jól tudjuk, hogy nem először dolgoztak együtt?

– Nagyon-nagyon régi a művészi barátságunk, akkorra nyúlik vissza, amikor a Sárbogárdi Jolán-féle A test angyalát megcsináltuk a Merlin Színházban. Nagyon szeretem őt, hasonlóan gondolkodunk a világról. Amikor elolvastam a Dolcsaja Vita nyersfordítását, éreztem, hogy neki való a darab. Szeret vájkálni a múltban és ért is hozzá, szarkasztikus humorral teszi. Az előadás végül az ő szövege és a próbafolyamaton kialakult szöveg alapján jött létre.

Ha úgy tudunk közelíteni a valósághoz, hogy a néző lent elneveti magát, az nagyon jó út. Fotó: Kováts Dániel, www.divany.hu
Ha úgy tudunk közelíteni a valósághoz, hogy a néző lent elneveti magát, az nagyon jó út. Fotó: Kováts Dániel, www.divany.hu

– Parti Nagy mondta Önről: nem véletlen, hogy a szerep megtalálta, hisz ezt a fajta, tragikomikus, groteszk humort, szentnek és profánnak ezt a kelet-közép-európai keverékét színészi anyanyelveként beszéli.

– A humor nagyon fontos. Ha úgy tudunk közelíteni a valósághoz, hogy a néző lent elneveti magát, az nagyon jó út. A megoldás nem az elszenvedésben van, hanem a humorban. Ebben az előadásban maga a figura is nevet magán, csak így lehet megoldani. Merjünk magunkon nevetni: ez a titok.

– Lehet a darabban aktuális mondanivalót találni, amely a mai korra is érvényes?

A „szovjet hercegnő"

Galina apja, Leonyid Brezsnyev a szovjet kommunista párt főtitkára, a birodalom tényleges vezetője volt. Galina, a család fekete báránya húszévesen megszökött egy nála 20 évvel idősebb cirkuszi artistával, zabolátlan életéről legendák terjedtek, de nem menekülhetett apja korlátozó hatalma elől, amely az ő életét is megnyomorította. 1998-ban roncsként halt meg egy idegklinikán. Peter Pavlac pozsonyi író és dramaturg valóságot és fikciót ötvöző darabot írt róla. Oleget, a fiatal dokumentumfilmest kettős szereposztásban alakítja Molnár Áron és Katona László.

– A politikum annyira nem érdekelt az előadásban, de az tény, hogy egy elképesztően szörnyű korszak, a kommunizmus végterméke a Brezsnyev família. Bizony egy-két gondolat nagyon aktuális, és a történelem legfurcsább hozadéka számomra, hogy az emberek soha nem tanulnak semmiből. Valószínűleg én sem. Mégis, meglepődve hallom vissza, hogy egyes gondolatok így, 30-50 év távlatából is érvényesek, de nem ez volt a célja a darabnak.

– Szintén Parti Nagy-darab volt A hét asszonya, amelyben hét teljesen különböző nőalakot jelenített meg. Mintha vonzanák az „átváltozóművész" szerepek...

– Korábban nagyon szerettem azt a színészetet, amiben mint egy kaméleon átváltozom, és ez a gyermeki dolog még mindig bennem van. A Dolcsaja Vita kapcsán volt egy olyan gondolatunk, hogy nem is húzok jelmezt, de akkor már nagyon komplikált, zavaros lett volna. A ruhámat egyébként, amit viselek benne, az Ecserin találtuk. Pontosan ugyanolyan „műfaj", mint amit Galina visel a riportfilmben.

– A Krétakör Színház tagja volt annak feloszlásáig, jelenleg szabadúszó. Nem hiányzik, hogy tartozzon egy társulathoz?

Egy elképesztően szörnyű korszak, a kommunizmus végterméke a Brezsnyev família. Fotó: Kováts Dániel, www.divany.hu
Egy elképesztően szörnyű korszak, a kommunizmus végterméke a Brezsnyev família. Fotó: Kováts Dániel, www.divany.hu


– Most nagyon élvezem a szabadságot. Persze vannak a szabadúszásnak árnyoldalai, de van nagyon sok jó része is. Tele vagyok tervekkel, vannak háttereim, dolgozhatok, segítenek megvalósítani az álmaimat. 2011 januárjában mutatjuk be például a Művészetek Palotájában a Bernarda Alba című zenés darabot, amelyben a címszerepet alakítom. Nagyon nyitott vagyok, ha olyan szerepre hívnak, ami érdekel, játszanék szívesen társulatban is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így szurkoltunk a Picknek a Dinamo Minszk ellen

Hihetetlenül izgalmas mérkőzésen győzte le a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata a Dinamo Minszket szombaton az Újszegedi Sportcsarnokban. Nézze meg képeinket, így szurkoltuk ki a győzelmet! Tovább olvasom