Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Csákányos adósság behajtók Szegeden

Szeged - Csákányokkal felszerelkezett munkások és a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének próbálta behajtani egy építési vállalkozó több mint 20 millió forintos kintlevőségét egy szegedi fővállalkozótól.
Egy hete ultimátumot adtak a vállalkozónak: amennyiben nem fizeti ki adósságát, úgy vállalkozása telephelyét elkezdik lebontani.

Csaknem ötven, az ország minden pontjáról érkezett, csákányokkal és baltákkal felszerelt munkás kísérte a Vállalkozók Országos Érdekvédelmi Szervezetének elnökét annak a vállalkozónak a szegedi telephelyére, aki 22 millió forinttal tartozik egy siklósi építkezésekkel foglalkozó cég tulajdonosának, és hónapok óta nem hajlandó kifizetni a munkáját.

A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége éppen azért alakult, hogy segítsen az ilyen bajba jutott vállalkozásokon. "Ha kell, az összefogás erejével fogjuk visszaszerezni a nekik járó fizettséget, és nem hagyjuk, hogy a körbetartozások tönkretegyék őket" - mondta a szervezet elnöke, Éliás Ádám.

Az elnök először békésen próbált bejutni a vállalkozó telephelyére, de senki nem nyitott neki ajtót. Ekkor kerültek elő a csákányok és a balták. A telephely kapuját először megpróbálták szétverni, majd a nagykapu egyik felét leakasztották a sarkáról, úgy mentek be a telepre, ahol nem találtak senkit, akivel érdemben tudtak volna beszélni.

A szegedi székhelyű Fehér T. és tsa Kft. ellen azért léptek fel ilyen drasztikusan, mert már több hónapja tartozik: egy siklósi és harkányi nyaralókat építő beruházás után nem fizette ki az építést végző Gold Építő Bt.-t. Szűcs László a bt. tulajdonosa szerint összesen 22 millió forinttal tartozik neki a szegedi cég. Hiába próbálkozott már mindenféle módszerrel, hogy egyességre jusson a kft. vezetőjével, nem született megállapodás. Ekkor karolta fel a vállalkozót a Vállalkozók Országos Érdekvédelmi szervezete.

A szervezet elnöke egy hete először telefonon, majd e-mailben felvette a kapcsolatot a fővállalkozóval, akit figyelmeztetett: amennyiben nem rendezi tartozását, szeptember 25-én munkásokkal érkezik a cég szegedi telephelyére és elkezdik lebontani az épületet. A bontott anyag árából pedig enyhíteni próbálják a siklósi vállalkozó kárát. Ehhez azt kérte a szervezet elnöke a kft. vezetőjétől, hogy gondoskodjon róla: az épület üres, bontásra alkalmas állapotban legyen. Mivel a telephelyen csütörtök reggel is dolgoztak, a szervezet elnöke úgy döntött, újabb egy hét türelmi időt ad a kft. vezetőjének. Amennyiben jövő csütörtökig nem fizeti ki a 22 millió forintot, már senkire és semmire nem lesznek tekintettel és szétbontják a kft. telephelyét.

Az akció végére megérkeztek a helyi rendőrök is, akik meghallgatták, a szervezet elnökét, hogy miért gyűltek össze az épület előtt, majd hagyták, hogy békésen elsétáljanak.

A szegedi fővállalkozó nem akart nyilatkozni.

Korábban:

Egy kapuszárny kiemelése után azonban az akciót egy hétre felfüggesztették, mert az ingatlant felszólításuk ellenére nem ürítette ki a tulajdonos.

Szűcs László, Baranya megyei vállalkozó négy turisztikai építmény építőmesteri munkáit végezte el az év elején a Dráva-projekt keretében. A munkáért 44 millió forintot kellett volna kapnia, de a fővállalkozó csak 22 milliót utalt át.

Többször felszólította a cég tulajdonosát a tartozás rendezésére, aki erre nem volt hajlandó, mondta el a vállalkozó. Ezért bírósághoz fordult, ám az eljárás évekig tarthat, vállalkozását pedig a teljes ellehetetlenülés fenyegeti.

Éliás Ádám, a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének elnöke a szegedi ingatlan előtt közölte, telefonon és levélben is megkereste a fővállalkozó cég tulajdonosát és felszólította, vegye fel a kapcsolatot Szűcs Lászlóval és egyezzenek meg a munka kifizetéséről.

Azt is tudatta, hogy amennyiben ez nem történik meg, a követelést kiterjesztik a fővállalkozó valamennyi céges és magán ingatlanára, elkezdik azok bontását, s addig folytatják, amíg Szűcs László nem jut munkája ellenértékéhez.

Éliás Ádám úgy fogalmazott: a hazai építőiparban általános jelenséggé vált az, ami Szűcs Lászlóval történt.


Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a holnapi Délmagyarországban és Délvilágban is!

Olvasóink írták

 • 13. kks 2008. szeptember 28. 19:23
  „Gorombának teljesen igaza van !
  El kellene már kezdeni a nagytakarítást. A szemetet ki kellene rakni a szemétdombra.
  Ha pl. a Kamarák, akiknek ráadásul komoly tagdíjakat fizetünk, -mint szakmai érdekképviseleti Szervezetek - legalább egy csöppet is a helyzet magaslatán állnának, már régen csináltak volna 1 listát az inkorrekt, szándékosan nem fizető Cégek listájával.
  Ezzel szinte Minden, az adott területen dolgozó Vállalkozó tisztában van, de a "vidékről" jövőket rendkívűl ügyesen lehúzzák. Van olyan ismerősöm, aki 1993 óta, csak és kizárólag ebből él !!!! Ez a nem piskóta !
  Korábban azt mondtuk, hogy ez majd kiforrja magát, ma azt mondom, hogy rosszabb a helyzet mint valaha volt.
  Ezért elég furcsa helyzet, hogy olyan "Fővállalkozó cégek" nyernek meg több 100 mio.-s önkormányzati munkákat akiknek mindösszesen 1-2 építésvezetőjük van, és szakmunkásuk meg 1 sem ?!”
 • 12. Horton 2008. szeptember 26. 08:58
  „" valóság "

  Bármelyik építkezésen, ha az anyagszükségleted, és a munkadíjjad számlával, vagy teljesítési igazolással, tudod igazolni, akkor jogod van bontani, mert ott minden, amiért fizettél, és dolgoztál, az a tiéd.

  És ennek semmi köze az önbíráskodáshoz.......”
 • 11. <Virág> 2008. szeptember 26. 07:52
  „Szerintem nem önbíráskodás. De tök mindegy, hogy a bíróságon ki lesz majd a felperes, és ki az alperes. Mert ha nincs pénz, akkor az egyik jelenti fel, ha meg elviszi a házat bontva, akkor meg a másik.Én vinném az irodát. Akkor legalább visszajött a pénzem.
  Aztán a bíróságon bizonygassa a kapzsi multimilliomos az igazát.”
 • 10. valóság 2008. szeptember 26. 03:04
  „Komolytalan az égész!

  Egy újjal sem nyúlhatnak semmihez,mert ha megteszik,a rendőrségnek kötelező bevinni őket betörés miatt.Csak bíróság oldhatja meg az ügyet.”
 • 9. maci52 2008. szeptember 25. 21:33
  „Sajnos ezt a módszert Izraeli válalkozók hozták be hozzánk.Lefizetett polgármesterek halasztott fizetéssel telket adtak nekik,lakópark,stb.építésre,generál kivitelezőt a végén nem fizették ki,csőd,tönkre ment családok,több öngyilkosság,lásd DÉLÉPÍTŐ kft.Ezeket a zsidókat hozta az autópálya,kedves elvtársak.”
 • 8. rde 2008. szeptember 25. 20:09
  „Igen megérdemli a szarházi mert nem fizetett.”
 • 7. Mil 2008. szeptember 25. 20:05
  „2-es: akkor az lesz, hogy mindenki igyekszik majd perkálni, és nem a jog mögé fog bújni..”
 • 6. Nornora1 2008. szeptember 25. 19:27
  „És mi van akkor, ha ez önbíráskodás? Végül is a jogos érdeküket védik, ha már más nem teszi meg. Ölbe tett kézzel várjanak a semmire, vagy mi?”
 • 5. LukSzusz 2008. szeptember 25. 16:05
  „Vili bácsinak csak igaza volt a Szabadkai úton,a Főszer előtt.”
 • 4. goromba 2008. szeptember 25. 16:02
  „Ha a mocskos rezsim hagyja idefajulni a dolgokat, ez a megoldás!!! Ha az állam tartozik, bontsák le a Parlamentet is. A disznóknak ól való!
  2-es: Ne féljen az anarchiától, ez már az!!”
 • 3. rozsa58 2008. szeptember 25. 15:19
  „Ha a boltban nem fizeted ki a parizert, nem viheted el. Ha közüzemi számlát nem fizetsz, kikapcsolnak. Ez végül is ugyanaz.”
 • 2. honorus 2008. szeptember 25. 15:14
  „Teljesen igaza van a vállakozónakm;
  DEDEDEDEDEDE Kérdem én hova vezet mindez?????????? Ez az önbíráskodás egy fajtája, és ha ez elterjed nagyon komoly gondok lehetnek. Akorhogy is ez egyfajta önbíráskodás nem???? Ha ez eltrejed akkor bárki bárkihez oda mehet hogyha tartozás van és jogi úton nem tudja behajtani??? Mi lesz ha ezek a fővállakozók embereket fogadnak fel megvédeni azt ami az "ővék"?????
  Ha ez igy megy akkor kisebbfajta anarchia kibontakozását jelzik az események,aminek lehetőséget a jog és a törvények rossz volta. Ujra mondom megéremlik fizetni nem akaró vállalkozók, de a jelek szerint szerint ujra bebizonyosodott hogy katasztrófálisan hatalmas probléma van a jogi és törvényi szabályozással.”
 • 1. Horton 2008. szeptember 25. 13:59
  „Teljesen jogos a bontás.
  Nagyon- nagyon sok vállalkozást tettek már tönkre, drága kis hazánkban, pontosan az ilyen gerinctelen, senkiháziak , akik mások munkáján zsírosodtak meg.
  Remélem legalább ennek az embernek sikerül érvényt szereznie, és megkapja a ledolgozott munkabért, mert törvényes úton, ilyen esetben joga annak van, akinek pénze is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisposta a szegedi zsinagógában

Szeged - Ünnepélyes cermóniával és bélyegzéssel indította útjára délelőtt a posta az új, magyar… Tovább olvasom