Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Csaknem 400 ezer hallgatónak csöngettek be a felsőoktatásban

A Szegedi Tudományegyetemen rendezett szombati országos felsőoktatási tanévnyitóval hivatalosan is megkezdődődött a 2009/10-es tanév.
Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter 2009. szeptember 5-én Szegeden hivatalosan is megnyitotta a 2009/10-es felsőoktatási tanévet, ezzel országosan több mint 386 ezer hallgatónak csöngettek be az egyetemeken és főiskolákon is. A miniszter a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitóján bejelentette, hogy biztosan tíz alatt lesz azon kutatóegyetemek száma, amelyek pályázati úton kiemelt finanszírozást kapnak a felsőoktatási költségvetésből.

Az idei évben összesen mintegy 106 ezren kerültek be valamely felsőoktatási intézménybe, közülük több mint 9200 első éves szeptembertől a Szegedi Tudományegyetemen folytathatja tanulmányait.
Az ünnepségen többek között részt vett és köszöntőt mondott Botka László polgármester, és Dr. Hiller István oktatási miniszter is, aki a minőségfejlesztés terén elért kiemelkedő eredményeinek elismeréséül a tanévnyitón Felsőoktatási Minőségi Díjjal tüntette ki a 10 éves integrációját ünneplő Szegedi Tudományegyetemet.

Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter az országos tanévnyitón elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy a Szegedi Tudományegyetem az elmúlt évek fejlődésének egyik nagy nyertese, mert képes volt hagyományaira építve megfelelni a minőségi fejlődés kihívásainak, és magasan átlag feletti teljesítményt nyújtani az oktatás és a kutatás területén is. A miniszter azoknak az intézményeknek, amelyek kevésbé voltak sikeresek az elmúlt években azt ajánlotta, hogy „csatlakozzanak azokhoz, akikkel együttműködve a siker és a fejlődés részeseivé válhatnak". A politikus a bolognai rendszerrel kapcsolatban felmerülő kételyek kapcsán úgy fogalmazott, hogy „javításra, kritikára szorul, de nem szabad az egész rendszert negligálni" –hozzátette, hogy „2010-ben Ausztriával együtt mi rendezhetjük a Bologna Csúcskonferenciát - ami egyfajta elismerés, hiszen több mint 40 ország oktatási vezetői érkeznek hozzánk tapasztalataikat egyeztetni".

Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora az intézmény sikerei és jövőbeni tervei kapcsán kiemelte: „A Felsőoktatási Minőségi Díj elnyerése is azt bizonyítja, hogy a tömegképzést is lehet hatékonyan, a nemzetközi minőséghez igazodó elvárásoknak megfelelően működtetni. A tavalyi évhez képest csaknem 20%-kal, szám szerint több mint 17 ezerrel több hallgató jelentkezett a szegedi egyetemre, közülük tízezren első helyen jelölték meg az intézményt. Ugyancsak az SZTE eredményességét mutatja, hogy a magyar felsőoktatási intézmények közül a Szegedi Tudományegyetem nyerte el a legnagyobb összeget – összesen 20,2 milliárd forintot – a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség eddig lezárult pályázatain".

Olvasóink írták

 • 6. vogyo 2009. szeptember 07. 07:07
  „Kétkezi munka van-e? Esztergályos állást láttatok-e hirdetni pl.Szegeden?
  Diploma gyárakat be kell zárni, és olyan diplomát kell szerezni ami ér is valamit, nem pedig valami fantom munkára képez. Évi, több mint 100 politológusra mi szükség?”
 • 5. Mil 2009. szeptember 06. 16:26
  „És mert nem divat a 2kezi munka.. A mai ifjúságnak már légkondicionált iroda kell, titkárnővel, havi netto 300e ft-os fizuval, és lehetőleg egész napos körömreszelgetéssel meg telefonálással, netezéssel. A BKV-nál van is ilyen poszt, nem is egy. Meg a minisztériumokban.”
 • 4. persona 2009. szeptember 05. 20:25
  „mert még nem jutott el a tudatukig, hogy a BA diplomájuk csak annyit ér, mint az érettségi. az MA-ra csak keveseknek lesz esélyük.”
 • 3. török 2009. szeptember 05. 18:54
  „minek ennyi diplomás munkanélküli? inkább képeznének több szakmunkást, azokra legalább van szükség. déli apró tele van hirdetésekkel, és nem jogÉszt keresnek, meg közgazdÉszt, hanem kőművest, hegesztőt stb...”
 • 2. Gazficko 2009. szeptember 05. 16:55
  „A magyar oktatási rendszerhez kapcsolódik a vicc:

  Az oktatási miniszter elmegy a borbélyhoz. Mikor belép, a borbély felkiált:
  - Jó napot kívánok, drága miniszter úr!!! Milyen frizurát parancsol?
  - Hát maga ismer engem?
  - Persze miniszter úr, tudja, én azelőtt tanár voltam, de kevés volt a fizetés, nem tudtam eltartani a családot, így hát elszegődtem fodrásznak.
  Kész a frizura, a miniszter megy haza taxival, ahogy beszáll, a taxis így szól hozzá:
  - Jó napot kívánok, drága miniszter úr! Hová lesz a fuvar?
  - Hát maga is ismer engem?
  - Persze miniszter úr, tudja, én azelőtt tanár voltam, de kevés volt a fizetés, nem tudtam eltartani a családot, így hát elszegődtem taxisnak.
  Hazaérnek, kiszáll a taxiból, odamegy hozzá egy rongyos koldus:
  - Jajj, aranyos drága miniszter úr! Adjon egy pár forintot, otthon éhen hal az asszony, meg a gyerekek.
  - Ember, csak azt ne mondja, hogy maga is tanár volt!
  - Jajj, dehogy, drága miniszter úr! Én még mindig az vagyok, csak lyukasórám van.”
 • 1. 620829 2009. szeptember 05. 14:56
  „azt még jó lenne megélnem, hogy szegeden is a leendő értelmiség például a közlekedésben valóban a ÉRTELMISÉGIKÉNT VISELKEDNE........FÉKTÁVON BELÜL LELÉP AKKOR ÉS OTT AHOL ÉPPEN VAN-SZÉTNÉZÉS NÉLKÜL!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minőségi díjat kapott az egyetem

Magas rangú kitüntetéssel ismerte el a Szegedi Tudományegyetemen zajló minőségfejlesztést az Oktatási és Kulturális Minisztérium. Tovább olvasom