Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Csaknem duplájára nőtt az alapdíj

Szeged - Évi 15 ezer forintra emelkedett január 1-jétől a gáz alapdíja a korábbi 8 és fél ezerről. A drágulás okát nem indokolta a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt., mivel nem az ő hatásköre, hanem a minisztériumé.
Ember legyen a talpán az, aki kiismeri magát a gázszámláján. A szolgáltató fűtőértékben, MJ-ban számol, a mérő viszont köbméterekkel dolgozik, így a számla felér egy keresztrejtvénnyel. Ez az oka annak, hogy olvasóink csak most „ébredeznek": megkapták ugyanis az első idei számlákat, még zömmel a tavaly decemberi fogyasztásról, de már az új, felemelt alapdíjjal. Csörög rovatunkat egyre többen hívják telefonon, és reklamálnak a drágulás miatt.

Gallyas Sándor székkutasi olvasónk – műszaki emberként – naprakész a témában, minden számláját archiválja, és minden összegről tudja, milyen tartalom áll mögötte. – Január 11-i dátummal kiküldték a 2010-es első gázszámlámat – mondta a férfi. – A fogyasztásomat „arányosították", de az alapdíj már az idei volt, ez ugyanis minden hónap elsejétől számít, akárcsak egy előfizetés. Így vettem észre, hogy az alapdíj havi bruttó 711-ről 1250-re, az évi pedig 8535-ről 15 ezer forintra emelkedett.

Csaknem duplájára nőtt az alapdíj – Keresztrejtvényt kapnak a fogyasztók. Fotó: Fotó: Schmidt Andrea
Csaknem duplájára nőtt az alapdíj – Keresztrejtvényt kapnak a fogyasztók.
Fotó: Fotó: Schmidt Andrea

Vagyis csaknem dupla annyit kell idén fizetni anélkül, hogy egy köbméter gázt elfogyasztanánk – állapította meg indulatosan Gallyas Sándor.

A székkutasi férfi észrevette, hogy úgynevezett biztonsági készletezési díj is szerepel a számlán – korábban ilyet nem fizetett. Felhívtuk telefonon a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. – a régi Égáz-Dégáz – ügyfélszolgálatát, és arra kértük a munkatársat, adjon felvilágosítást. Megtudtuk, hogy a biztonsági készletezési díj, valamint a tavaly júliustól bevezetett import korrekciós tényező a fogyasztásunktól függ. Ezek régebben beleszámítottak a gázárba, most külön tételt képeznek.

A székkutasi Gallyas Sándor nem érti a cég filozófiáját. Fotó: Schmidt Andrea
A székkutasi Gallyas Sándor nem érti a cég filozófiáját.
Fotó: Schmidt Andrea

Az alapdíj emelésével kapcsolatban megkerestük a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt.-t, ahol megerősítették információinkat. A drágulást nem indokolták, mivel miniszteri hatáskörbe tartozik. Megkérdeztük azt is, mi a biztonsági készletezési díj. Erre a következő választ kaptuk: a biztonsági készletezésre fordítandó, a felhasználók által fizetendő hozzájárulás a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter rendeletével bevezetett módosítás értelmében 2010. január 1-jétől önállóan jelenik meg a számlákon. Így a felhasználók részére egyértelmű és látható, hogy a gázszolgáltatásért az általuk fizetendő összegből a földgáz biztonsági készletezésére mekkora összeg jut. Ez az összeg tehát nem új eleme az árképzésnek.

Mi mennyi?

A gázszolgáltatónál adták telefonon azt a felvilágosítást, hogy egy köbméter földgáz ára jelenleg körülbelül bruttó 111 forint, 117 forint lenne a készletezéssel és az import korrekciós tétellel együtt, de ezeket most külön sorban szerepeltetik. A biztonsági készletezési díj egy köbméter földgáz árát 2,3 forinttal, az import korrekciós tényező – itt nincs áfa – 3,128 forinttal dobja meg. A földgáz köbméterének átlagos fűtőértéke 34 MJ.

A számtengerben a régi és az új alapdíj összegét nehéz felfedezni. Fotó: Schmidt Andrea
A számtengerben a régi és az új alapdíj összegét nehéz felfedezni.
Fotó: Schmidt Andrea

A becsületes ügyfelek fizetnek

Az RTL Klub híradójának Győrösi Pál, a Tigáz Zrt. sajtószóvivője a következőket nyilatkozta az alapdíj drágulásáról: „Éves szinten 4 milliárd forint veszteséget okoznak a gáztolvajok, akik különböző trükkökkel próbálják manipulálni a gázórákat. Ennek a költségei nemcsak a szolgáltatókat, hanem a becsületes ügyfeleket is terhelik." A híradó által megkérdezett elemző szerint pedig azért is drágult az alapdíj, mert itthon több óriástározót építettek az elmúlt években, s a költségekbe a fogyasztóknak is be kell szállniuk.

Olvasóink írták

199 hozzászólás
 • 199. őrgróf 2010. február 01. 11:33
  „Miután az itt leírtak sem igazán érdekelnek senkit, ide is leírom:

  Megkezdődött végre a kampány, ami valószínű minden idők legmocskolódóbb, legszemélyeskedőbb, legsárdobálóbb kampánya lesz. Ez már most is látszik itt is, hisz a hozzászólások többsége nem a konkrét témáról, hanem egymás "cseszegetéséről" szól. Ezért én el is hallgatok minden fórumon, hisz tudjuk: " fegyverek közt hallgatnak a múzsák"...
  Azért még ajánlanám Mindenki figyelmébe Szent Pál apostol szavait: " ha szeretet nincs bennem, semmi vagyok!"
  Én pedig Valaki vagyok... Ég Veletek!”
 • 198. toxi-2 2010. január 31. 20:09
  „igen, le is írtam, hogy beküldtem, csak nem vették figyelembe”
 • 197. FIexsnake 2010. január 31. 16:54
  „be lehet küldeni havonta is az oraállást az interneten keresztöl !!”
 • 196. flexsnake 2010. január 31. 14:08
  „197. lop fákat vagy hogyan? Visszafizeti az elszámolatlan pénzeket? Ugyan.”
 • 195. Lúdasmatyi 2010. január 30. 21:35
  „Tetű lehúzás.Biztos a falopást akarják ezzel népszerűsíteni,mert aki ezt már nem tudja kifizetni az megfagyni úgyse fog.Majd a Jobbik rendet rak!”
 • 194. meki55 2010. január 30. 16:56
  „Ez a gaztarozo fogyasztokra valo raterhelese mar tenyleg olyan mint a LOTTO árának emelése mert a köcségek megnőttek és nagyobb lessz a nyeremény HAHAHAHAHA!!!!!!!!!”
 • 193. toxi-2 2010. január 29. 20:24
  „ezustbeka

  "Azzal, hogy voltak rendkívüli leolvasások az év végén (vagy az áremelés miatt vagy nem) csak a fogyasztóknak tettek szívességet, hiszen az eddig elfogyasztott m3-t még a régi áron fizetheted´

  Aki tud olvasni, az látja, hogy mit írtál.....
  Amúgy interneten lejelentettem az állást, fogadták is, viszont a leolvasó január harmadikán adta le a dec. 22-i állást, tehát felülbírálták az én leolvasásomat. Az egy dolog, hogy utána becsületesen le..... őket, de kérdem én, több tízezer fogysztóból hányat vágtak így át, és a sok apró hány millára rúg??”
 • 192. flexsnake 2010. január 29. 20:01
  „Most akkor mit engedünk a gázkamrákba? :(”
 • 191. ezustbeka 2010. január 29. 17:43
  „Estenem...toxi, nem ezen van a hangsúly. Te írtad, hogy dec.22-én olvastak le, nem? Én erre írtam, hogy te is bediktálhatod plusszban dec 31-én! ezek szerint te annak örültél volna, ha februárben, meg márciusban olvastak volna le, becsült állással...gratula!
  ***röhög”
 • 190. őrgróf 2010. január 29. 11:21
  „itt is megismétlem: annó volt Mezőhegyesen egy cukorgyár, ami rengeteg gázt használt, ezért saját mérőrműszereket épített a rendszerbe. Mhegyesen sokszor csak pislákolt a gáz, alig melegített valamit, de amikor a cukorgyár beindult,
  (miután ők mérték a fűtőértéket is!) rögtön kék lánggal éget és melegített a gáz!!!.
  egyébként is szemét az egész elszámolási rendszerük, az árképzésük, amit - többek között - a mérhetetlen jövedelmük is bizonyít.”
 • 189. toxi-2 2010. január 28. 20:52
  „igen, mert nem fűt, viszont sokat fizetsz érte.... :)))”
 • 188. mattil 2010. január 28. 19:57
  „Ha gázkonvektorom jelenleg a kék helyett sárga színű lángot ad az most nekem jó?”
 • 187. toxi-2 2010. január 28. 19:27
  „ezustbéka, egy kicsit nem vagy eltévedve??? hányas voltál matekból?? vagy logika?

  Ha korábban olvassák le, akkor az azt jelenti, HOGY ELŐBB EMELNEK ÁRAT, nem január elsejétől, hanem már december közepétől. GONDOLKOZZ!! Ha olcsób lenne, akkor lenne jó, ha előbb olvasnák, mert akkor előbb lenne az. Na, gondoltam is, hogy nehéz megérteni, de hogy ennyire.....

  Lehet, hogy ezért van ott az ország, ahol???? :(((((”
 • 186. ezustbeka 2010. január 28. 18:15
  „Jut eszembe! Bármely szolgáltatónál, (ha ők erről külön nem is értesítenek, de a médiából megtudhatod) az adott áremelés előtt VAN LEHETŐSÉG mérőállás bediktálására. Ha ezt követően nem is kapsz elszámoló számlát, de az éves leolvasásnál ziher, hogy benne lesz amit bediktáltál:P Tudom, mert én minden szolgáltatónál megtettem legyen az gáz vagy villany.
  Én elhiszem, hogy fel vagytok háborodva, meg is értelek benneteket, de a nagy hajtás közepette, na meg az ócsárolások köpködése közben tartsatok szünetet és tájékozódjatok. Ha ordibálva fogod felhívni az ügyfélszolgálatot (akik az egészről nem tehetnek semmit, mert ők is csak a bürökrácia részei), akkor ne várj odaadó segítségnyújtást:)”
 • 185. ezustbeka 2010. január 28. 18:06
  „toxi-2. Igen csak téged zavar, hizsen ha belegondolsz és mint tapasztalhatod is a tél csak most kezdődik igazán. Azzal, hogy voltak rendkívüli leolvasások az év végén (vagy az áremelés miatt vagy nem) csak a fogyasztóknak tettek szívességet, hiszen az eddig elfogyasztott m3-t még a régi áron fizetheted. Esetleg jobb lenne, ha pl az április leolvasásnál 2009.12.31-ére becsülnének neked egy óraállást, hogy menniy lehetett áremelés előtt? Gondolkozzatok már emberek!”
 • 184. Ricsike 2010. január 28. 17:01
  „LEHET hogy üres volna a PARLAMENT?”
 • 183. Ricsike 2010. január 28. 16:59
  „Kínában a korrupt politikusoket kivégzik, onnét kellene példát venni”
 • 182. Zöldbalos 2010. január 28. 14:46
  „A DÉGÁZ az általuk mért, hitelesített és cserélgetett gázórák fogyasztását nem fogadja el, hanem az azon mért fogyasztást korrekciós tényezővel felszorozza. Magyarázatul a Boyl - Mariott fizikai törvényre hivatkozik, mondván, a gáz hidegben összehúzódik, melegben kitágul, ezért a mért érték nem azonos a fogyasztott értékkel. Ezzel kapcsolatosan az alábbi észrevételt teszem.

  1. A lakások többségében a hőmérséklet valóban állandóbb, mint a külső hőmérséklet. Ennek következtében nyáron hűvösebb van a fogyasztás helyén, mint a kinti hőmérséklet, de a számlán megjelenő korrekciós tényező ilyenkor sem 1 alatti, tehát akkor is többet számláznak a mértnél, holott a korrekciós tényező indokaként felhozott fizikai törvény szerint a mért érték több, mint a fogyasztott. (a lehűlő gáz térfogata összehúzódik).

  2. Lakásomon felszerelt gázmérő óra - régen épült lakásról lévén szó, a régi szabványok szerint felszerelt mérőóráról lévén szó - a lakásban, így fűtött helyiségben van, tehát a fogyasztás és a mérés azonos hőmérsékleten történik, a korrekciós tényező használata jogtalan.

  A DÉGÁZ számlázási gyakorlata nem változott a korrekciós tényezőt illetően, ügyfeleit folyamatosan megkárosítja. Ez igaz akkor is, ha lobbi nyomás hatására ezt esetleg jogszabályra való hivatkozással teszi, teheti.

  Megjegyzem, hogy a piacon vehetek mákot kg-ra és literre is. Ha én 1 kg mákot akarok venni, akkor a számlán nem szerepelhet átszámított mennyiség, mert nem ismert a hektolitersúlya az adott terméknek, a szóban forgó máknak. Ha a gáz fűtőértékét kell (?) a számlán számításba venni, akkor kéretik annak, vagyis a fogyasztott fűtőérték folyamatos mérése. Ennek technikai feltételei adottak, létezik olyan berendezés, mely azt méri, csak a szolgáltatónak nem éri meg ezekre átállni.”
 • 181. toxi-2 2010. január 28. 14:23
  „úgy látszik senki nem zavar rajtam kívűl, hogy 10 nappal korábban olvasnak gáz- és vízórát, ergo annyival korábban kezdődik a magasabb ár is. Tehát akkor nem élünk jól?? ?????????”
 • 180. Logaritmus. 2010. január 28. 13:33
  „174. hozzászólás N.P. 2010.01.28. 06:04
  Ha vetted volna a fáradtságot és tovább olvasod a hozzászólásokat, gyorsan rájöhettél volna, hogy az előttem levő hozzászólásra reagáltam.
  A véleményed a személyemről érdektelen, mivel mindenki olyan nick-et választ amilyet akar. A hasonlóság mindig a véletlen műve. Amit leírok az az ÉN személyes véleményem. Azután meg azt gondolsz magadban amit akarsz.
  Ne feledd a Te szavazatod is csak egyet fog érni ápr.11-én. Pont mint az enyém.”
199 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lankadhat a színházi súgó, Noémi figyelme

A próbák alatt olyan sokszor felolvassa a színészeknek a szöveget, hogy a premierre már kívülről fújja, pontosabban, ha kell, suttogja Szabó Noémi. Tovább olvasom