Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Családi csődvédelem: ˝Cigi, pizza van, de fizetni, azt nem˝

Szeged - A panellakók tizede halmoz hatalmas közösköltség-tartozásokat. A fizető lakók védelmében a társasházkezelők állami csődgondnokot rendelnének ki a renitens családok mellé.
– Több mint egymillióval tartozik a házunknak pár renitens lakó. Van, aki 3-4 éve nem fizet közös költséget, a villanyt is kikapcsolták nála. De van olyan is, aki 300 ezerrel lóg, közben itt a kocsija a ház előtt, mindennap azzal jár. A legrosszabb, hogy a rendes lakók szívnak, ők fizetik helyettük a szemétszállítást, vizet, villanyt. A nem fizetők meg élnek, mint Marci Hevesen – panaszkodott egy Űrhajós utcai 60 lakásos panelház lakója.

A szomszéd tízemeletesben rosszabb a helyzet, ott a lakók többmilliósra becsülik a közös költség hiányát. Azt is látják, ki az, akinek van pénze, mégis úszik az adósságban. „Cigi, pizza van, de fizetni, azt nem" – mondták a tartozókról. Becsöngettünk két eladósodott családhoz is, de nem álltak szóba velünk.

A renitens lakók ellen a magáncsőd intézményével harcolna a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége.

Tavaszra törvénymódosítást készítenek elő. – Kisebb összeggel nem érdemes tartozni, az ilyen adósságok meg is szűntek, mert a fizetési meghagyás nagy költséggel jár, aki tehát megteheti, fizet. Aki képes lenne rá, mégsem fizet, azt a végrehajtás, jelzálogbejegyzés és az árveréssel fenyegetés rákényszeríti. Gond azokkal van, akik valóban csődbe jutottak. Náluk jöhet szóba a magáncsőd – mondta Kaplonyi György, a testület elnöke.

Adósságkezelés most

Adósságkezelési szolgáltatás eddig is létezett az önkormányzatnál. Szeged – bár az állam kivonul a finanszírozásából – a közgyűlés döntésének megfelelően március után is megtartja. Települési ellátás lesz belőle, hátralékcsökkentési támogatás néven. Ez is benne van a 400 milliós szociális alapban. Az elmúlt években havonta átlagosan 135 család kapcsolódott be a szolgáltatásba – tájékoztatott Novkov Veszelinka, a polgármesteri hivatal humán közszolgáltatási irodájának vezetője.

Az adós akkor kerülhet be, ha a kistérségi többcélú társulás egyesített szociális intézmény családsegítő szolgálata megállapítja, megbírkózik-e a törlesztéssel. Egy másik feltétel, hogy a hátralék legalább 6 havi, és 50–500 ezer közötti. Az adós vállalja, hogy 1–18 hónap alatt törleszti az elmaradását, és rendezi a havi számláit. A támogatás abból áll, hogy az ügyfél fizeti a hátralék 25 százalékos önrészét, a fennmaradó 75 százalékot pedig az önkormányzat utalja át közös költségre vagy más rezsiszámlára. A családsegítő dolga figyelni, hogy az adós eleget tesz-e a kötelezettségeinek. Ha bármelyikkel elmarad, a családsegítő kezdeményezésére az iroda kizárja a programból, és négy évig nem vehető vissza.

Átlag 3 százalékos a lemorzsolódás. Sikeres programzárás után legkorábban két év múlva lehet újból bekerülni. Az önkormányzat egy évben 38-40 millió forintot fizetett ki erre a támogatási formára; a pénz 90 százaléka állami forrásból érkezett, 10-et tett hozzá a város – eddig. Ezután a teljes összeget az önkormányzatnak kell előteremtenie. Adósságkezelést a kistérség Gáspár Zoltán utca 8., Alsó kikötő sor 5., Sás utca 2. és Vám tér 5. alatti irodájában lehet benyújtani.

– A környező országokban több verzióban létezik már. Magyarországon az elképzelésünk szerint nem egyénre, hanem családdal szemben alkalmaznák. Az állami csődgondok nem szabadon választható lenne, hanem a végrehajtó iroda mellett működne. Az adós és családja mellé kötelezően rendelnék ki, szembesítené őket a tartozásaikkal és költéseikkel, sőt még a bankszámlájuk felett is rendelkezne. Ez alapján a pénzügyi tapasztalattal nem rendelkező háztartásnak tervet készítene, mire mennyi pénzt adhat ki. Így segítené az újrakezdésben azt, aki például hirtelen egyedül maradt, vagy elvesztette a munkáját, és csak napról napra él. Közben a szakember tárgyalna a követelésekről a társasházzal, bankkal, szolgáltatókkal. Nem mindenkinek megoldás, de az 1 millió hazai panellakásban 70-100 ezer ilyen renitens tartozó van. Ha csak 20 ezer ügy rendeződne, az már nagy előrelépés. Addig is marad a tehetetlenség érzése. Vagy a rendes lakókat is sújtó lift- vagy villanykorlátozás – tájékoztatott az elnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt a pénz, hol a pénz?

A szentesi kórházberuházás viszontagságai. Tovább olvasom