Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Családi napközi bölcsi helyett - havi 30 ezerért

Szeged - A bölcsődei várólistások számára megoldást jelenthet - akár átmenetileg is - a családi napközi. Szegeden 17 közül válogathatnak a szülők, mi kettőt kerestünk fel, és egyet Deszken. Ott ugyanis még bölcsőde sincs.
Mondókáktól és énekléstől volt hangos az újszegedi Tündérkert családi napközi, mikor beléptünk az ajtón. - Itt vannak a legkisebbek, most csak hárman, mert négyen épp betegek - mutatta Széllné Fógel Erika tulajdonos a szivárvány csoport szobáját. A mellette lévő helyiségben öt idősebb, 2-3 éves fiú angolozott. Az ovis korúak az emeleten kaptak helyet.

Március elején írtuk: több szegedi bölcsődében már csak 2011 őszétől van férőhely. A várólistások egyik megoldása a családi napközi lehet: az országban 214, ebből Szegeden 17 közül válogathatnak a későn eszmélő szülők, nálunk ennyi kapott működési engedélyt az önkormányzattól.

Fotó: Frank Yvette
A legkisebbek a szivárvány csoportban játszanak.
Fotó: Frank Yvette

A családi napközikben kisebb csoportokban vannak a gyerekek, az óvodapedagógus így több figyelmet tud fordítani egy-egy csöppségre. Nem kis segítsg lehet a szülőknek az is, hogy ha kell, elmennek a gyerekekért és haza is viszik őket.

- A legkisebb 1 éves és két hónapos, ő hetente egy-két napot tölt nálunk. Egy hónapra 35 ezer forintba kerül az alapellátás annak, aki naponta hozza a gyermekét. Vigyázunk rá akár reggel fél héttől este fél nyolcig is - magyarázta a szakember.

Széllné Fógel Erika tanárként végzett, vállalkozásban fogott hozzá a családi napközi beindításának, 2008 szeptemberében nyitottak. A családi ház egyik fele és az udvar a gyerekek birodalma - játékok, háromkerekű járgányok, nyáron medence várja a kicsiket. Az épület másik felében a tulajdonos és családja él.

Fotó: Frank Yvette
A 2-3 éves fiúk éppen angoloztak, mikor ott jártunk.
Fotó: Frank Yvette

A Tündérkert a tanárképző főiskola egyik gyakorló helye. A piciket úszni, korizni és lovagolni is elviszik, minden nap van kinti foglalkozás. A csöppségek között nem csak magyarok vannak: többek között ír, francia és amerikai gyerekek a visszatérő vendégei az angol-magyar nyelvű napközinek - amíg szüleik elintézik ügyes-bajos dolgaikat a városban, ők itt játszanak.

Alsóvárosi játszóház

Délelőtti játszóház várja a gyerekeket Alsóvároson: a Csicsergő családi napközi idén januárban nyitotta meg kapuit. A nap első felében az 1-3 éves csemetéket várják, akár 15-en is elférnek a családi ház erre kialakított részében. Az udvaron homokozó, hinta és csúszda biztosítja a felhőtlen szórakozást.

A gyerekekre ketten vigyáznak. A havi bérlet 24 ezer forint, naponta 8-12 óráig. - Délután a nagyobbakat várjuk a tanulószobánkba. Maximum öt gyerekkel tudunk foglalkozni, segítünk a házi feladat megoldásában, a tanulásban - mondta Hegyi Rita, a napközi vezetője.

Deszken nincs bölcsőde

Kocsmából alakították ki a deszki családi napközit. A Ringat-lak 2008. január elseje óta várja a gyerekeket. Deszken nincs bölcsőde, ezért az itt élők külön örültek a napközis lehetőségnek. - A szülők közcélú adományt fizetnek nekünk, aminek a 30 százalékát leírhatják az adójukból - magyarázta Battyányi-Fehér Mária tulajdonos. Telt házzal működnek, két csoportban összesen 14 gyerek van. A szülők eddig havonta 30 ezer forintot fizettek, a március elsejétől érkező csöppségek ősei már 34 ezret. Az árban itt minden benne van, az étkezés és a pelenka is.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. randok 2010. március 30. 07:21
  „Én is először megretentem az áraktól mikor körbenéztem, de igazából csalósak a netes árlisták is.
  A Tündérkertbe 38 ért szerintem nem szörnyüség az ára. Persze ez nem a minimálbéreseknek van kitalálva, azoknak a karierista nöknek akik féltik a jó munkahelyüket és nem akarják kockáztatni. A csoportok kis létszámúak és szakember foglalkozik velük. Aki akarja állami bölcsibe is betudja adni a gyereket, a város valamelyik pontján csak van üresedés, lehet nem a szomszédben de akkor is van megoldás. Csak ott 16 fös a csoport. A magán bölcsi egy szolgáltatás, étkezni is lehet menzán és étterembe ki mit tud megengedni magának! tudjátok ha mindenki össze vissza oszt szoroz de lehet egyszer úgy megváltoztatják a rendszert hogy 1 év útán mindenki mehet dolgozni, amin gondolkodtok az is valamilyen szinten egy luxus. Én 30 éves vagyok édesanyám 6 hónapos koromtól dolgozott, akkor ez igy volt rendjén, a két három évre még csak gondolni se mertek. Igaz nehéz munkát találni ezt aláirom ez az a rész amin változtatni kell.”
 • 23. szilmaril2 2010. március 29. 08:22
  „Szakmabeli vagyok, bölcsiben dolgozom. Nem ellenzem a csanákat, csak azt, hogy 2x40 órás gyorstalpaló
  után megkapja a csana nyitás lehetőségét, aki elvégzi ezt. Tisztelet a kivételnel, de én is tudok olyan csanást, aki előtte főkönyvelt, aztán hirtelen csanát nyitott. Aztán előadást tartott arról, hogy milyen nehéz, nem erre gondolt, ezekkel a gyerekkel fopglakozni kell! Nem elég a tanulás ehhez, a gondozónók minimum 2 évig tanulnak, pontosan azért, mert ez a korosztály nagyon nagy odafigyelést igényel! Az ugyanis, hogy valaki felnevelt egy két gyereket nem biztos, hogy elég ehhez. Más gyerekénél nem lehet hibázni, mégha a sajátodnál hibáztál is!”
 • 22. bambinaXX 2010. március 28. 22:01
  „pedig 58e nem kevés.. ha több gyereked van (ikrek v kicsi a korkülönbség) ezt még nehezebb kifizetni..”
 • 21. kitty1984 2010. március 28. 14:53
  „A mi magán bőlcsödénk havi 58.000ft lett volna,de szóltak hogy bár beírattuk a gyereket és elvileg mehetne is valamilyen oknál fogva mégsem kerülhetett rá sor hogy oda járjon...:S vagyis a fejlesztés is ugrott ami meg nagyon kellett volna neki a minden napi bőlcsödei ellátás mellett és nem heti 2 óra fejlesztő központban...szóval ebből csak azt akartam kihozni hogy nekem jöhetnek ezzel a fizetős dologgal,akkor sem tudtuk biztosítani a gyermekünknek a helyét ott.még havi 58.000ft-ért sem...kész röhely....más lehet többet fizetett..nem tudni.”
 • 20. soligor 2010. március 28. 09:48
  „17.19 igazatok van”
 • 19. bambinaXX 2010. március 28. 08:05
  „17! pont erre gondoltam én is: ha a korábban dolgozó (adózó, TB-jogosult) szülő magánbölcsibe kénytelen adni a gyermekét, kapna támogatást erre (amit nem is közvetlen ő, hanem a bölcsi kapná) -ennyivel is könyebb lehetne a szülőnek. nem egyszerű több kicsivel otthon, v gyerek mellett állást keresni, esetleg betegen gyereket nevelni..
  Viszont azt is gondolom, hogy csak valóban aktívan dolgozó/nappalin tanuló adja az ingyenes államiba - a munkáltatói igazolás csak egy papír, ami azt jelenti, hogy szülés előtt papíron alkalmazásban állt vki.. Szükséges lenne a bölcsőde nyilvántartását összehangolni a TB-vel, hogy aki igénybe veszi a bölcsit: kap-e GYED-et; mert ha igen, akkor nem dolgozik hivatalosan. Sokan dolgoznak feketén a GYED mellett, míg a gyerek állami bölcsiben van, vagy vannak otthon a következő picivel - míg aki valóban dolgozna nem tud, mert ha munkát vállal és kifizeti a magánt-ugyanott van, mintha GYESen lenne otthon..
  Én nem találtam hivatalosan működő magánbölcsit 45.000 alatt.. és tudok 60.000-ről is - ami biztos jó, de számomra kifizethetetlen.”
 • 18. katicaa 2010. március 27. 09:44
  „Nagyon megéri minimálbérért dolgozni,fele a bölcsőde a másik fele meg a pici többi szükséglete......Csoda hogy nem születnek gyerekek???Aki ezzel egyet ért az még nem nevelt gyereket.”
 • 17. Sz.Erika 2010. március 26. 22:25
  „A cikk, úgy tűnik, ellenséges indulatokat gerjeszt. Nem ez volt a szándék.
  Családi napközik több, mint 10 éve működnek hazánkban, és terjedőben vannak.
  A jól szervezett, szakemberekkel dolgozó csanák, a családok életének segítésére jöttek létre. A mindenórás anyuka, a gyermekét egyedül nevelő, reggeltől estig dolgozó szülő, nem azért hozza pl. a Tündérkertbe gyermekét, mert nem akar vele lenni, hanem azért, mert segítségre szorul. A szülő lehetőség szerint, szükség esetén, olyan helyet keres kisgyermekének, mely az otthonhoz a legjobban hasonlít. Egészséges, inger gazdag környezetben, fejlesztő, szórakoztató, az egész napot kitöltő, jól képzett szakemberek által irányított programokat adó helyre a kicsi szívesen megy és boldog, ha ott lehet. Kis közösségben gyorsabban fejlődik, hisz a legfogékonyabb életkorban van.
  Szegeden 6 családi napközi működik úgy, hogy az interneten keresztül bemutatkozva hirdetik szolgáltatásaikat, és képekkel dokumentálják környezetüket, az ott folyó életet.
  Biztos vagyok benne, hogy mind a hat, nyilvánosságot vállaló csanában szeretettel, tisztelettel gondozzák, fejlesztik a rábízott kicsiket.
  Az árak valóban sokkolók a szegedi keresetekhez képest. De lehetne másképp. A gyermekvédelmi törvény lehetőséget ad, hogy az önkormányzatok ellátási szerződést kössenek a családi napközikkel, ezzel lehetne csökkenteni a szülők terheit, de biztonságosabbá tennék a csanák gazdálkodását. A csanák munkahelyeket teremtenek és megtartanak, keményen adóznak, az állam felé elszámolnak, ellenőrizhetők és számon kérhetők, épületet, karbantartást nem igényelnek és lehetne még tovább sorolni előnyeiket a mamut beruházásokkal szemben.”
 • 16. deszkás 2010. március 26. 20:06
  „Az én önkormányzati képviselőm azt mondta:"nem is olyan sok az a harmincegynéhány ezer ft".Mondom:"figyelj neked még gyereked sincs meg nem is lessz ahogy elnézem".”
 • 15. AN 2010. március 26. 16:49
  „Észre sem veszitek, hogy pillanatnyi érdekek miatt saját magatok alatt vágjátok a fát.
  Nézzük már meg, hogy MOST vajon hány anyuka veszi igénybe a gyest, úgy,hogy tényleg otthon marad?
  Már bocsi, de ha dolgozik, akkor miért kellene két helyről pénzt kapnia?
  Ugyanez vonatkozik a nyugdíjasokra is. Ha valaki nyugdíjba megy, akkor legyen nyugdíjas, ésne vegye el a munkalehetőséget a fiataloktól.
  Pontosan az a baj a magyar gazdasággal, hogy egyszerűen elfolyik a pénz.”
 • 14. soligor 2010. március 26. 14:13
  „ja, énnekem 10nap miatt jelentös összeggel csökkent a gyesem, gyedem, bokros úr megszorító intézkedése miatt, mert április 15 után szültem,
  de nem mertem belemenni ilyen elörehozott, programozott szülésbe
  s csodák .csodájára , az elesett összeg más forrásbol visszajött, annyivel megemelték a férjem fizuját:)”
 • 13. soligor 2010. március 26. 14:06
  „12
  de akkor többe kerüLhetl a szülés!!! TAPASZTALAT!!!! :(
  még a Bokros idejéből tudom
  az ugynev. bokros csomag esete............”
 • 12. EgEdina 2010. március 26. 13:37
  „Gyed-em 55eFt, ha elmegyek dolgozni, lemondok a gyed-ről a fizum kb 90eFt lesz. persze a gyerek beteg lesz stb., táppénzre kell mennem, így már nem kapom csak a fizum 60%-át csak. Plusz felmerűlő költség a gyerek oda-vissza szállítása, korán kell kelnie, 10 hónapos tehát szoptatásról is le kellene mondani , nem beszélve arról, hogy én szeretném megtanítani mászni, járni, beszélni, nyomon követni a fejlődését. És nem kevés kiadás a havi 30-35 eFt családi napközi. Nem a napközivel van gondom, hanem a politikával.
  Virágozzék a fekete munka! Nincs más lehetőség!”
 • 11. kiokushyn 2010. március 26. 13:10
  „Ja! A klinikán meg folyamatosan kérdezgetik az orvosok "ne indítsuk meg hamarabb a szülést.."-mert akkor még marad a 3 év. Gusztustalan.”
 • 10. K.B. 2010. március 26. 13:01
  „Kedves ASDF!

  2010. május 01 után született gyermekek esetében már csak 2 éven át jár majd a GYED vagy GYES! A szülőnek meg fog szűnni a lehetősége arra, hogy a GYES mellett dolgozzon, így tényleg nagy terhet jelent egy család számára a családi napközi finanszírozása!”
 • 9. randok 2010. március 26. 12:37
  „Az én fiam itt a legkisebb a Tündérkertbe, és nagyon szereti, úgyan tényleg csak heti két napot viszem igy anyagilag se megterhelő. Sosem hittem volna hogy ennyire jó hatással vanak rá a többiek, sok mnindent másképp tanitanak neki mint én itthon és igy sokkal több mindenel kerül kapcsolatba. Nekem olyan a munkám amit tudok irányitani időbe igy ez fantasztikús megoldás lett. Sajnos nem sok olyan munkahely van ahol egy munkahelyre két kisanyukát venének fel pedig a 2-3 éves gyerekkel rendelkező anyukáknak ez lenne a tökéletes. Inkább erre kellene támogatást kitalálni, mert teljes időre még ilyenkor senki se szeretné lerakni csemetélyét, viszont a gyereknek is jó a társaság.”
 • 8. ASDF 2010. március 26. 12:03
  „A bölcsődét helyettesítő családi napközi azoknak jó, akik tényleg elmennek dolgozni. A szülőnek munka mellett jár a GYES a gyerek 3 éves koráig, meg a családi pótlék, ami egy "olcsóbb" családi napközi kiadását bőven fedezi. A teljes fizetése megmarad. Legyetek szívesek a hozzászólásomba nem keverjetek bele semmiféle politikát, egy egyszerű közalkalmazott szülő vagyok, akinek csanába jár a gyereke!”
 • 7. KolompárRómeó 2010. március 26. 10:56
  „2. hozzászólás knana 2010.03.26. 07:52

  "egyik párt sem igért több bölcsis helyet, lehetőséget"

  Dehogynem. Bajnai kitalálta, hogy egy csoportba most már törvény szerint x százalékkal több gyerek járhat és már kész is, megnőtt a kapacitás. Pontosan olyan jellegű intézkedés ez, mint amikor Kóka azt hazudta, hogy lesz vasút Ferihegyig. Lett is, minden vonat megáll Ferihegy 1-nél. Holott nem egészen erről volt szó...”
 • 6. kisscitrom 2010. március 26. 09:28
  „Hát ha oda lekell szurkolni 30at, akár ne is dolgozzak....”
 • 5. Moagim 2010. március 26. 09:22
  „Köszönjünk MSZP, hogy "összevonták" a bölcsődéket, napköziket, iskolákat a "hatékonyabb és költségtakarékosabb" megoldás nevében!”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új létrás autó a szegedi tűzoltóknál

Új létrás autót kapott a szegedi tűzoltóság – ez annak a hároméves fejlesztési programnak a része, amelynek keretében összesen 360 millió forintból megfiatalodott a testület gépjárműparkja. Tovább olvasom