Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Családi önellátás – önkormányzati segítséggel

Kistelek - Családok gondozásában nőnek idén a Kistelek közterületeire szánt virágok. A Start munkaprogramnak nem csak a város megszépítése a célja: az érintettek saját maguknak, sőt piacra is termeszthetnek, nemcsak virágot, hanem zöldséget is.
Hatalmas fóliasátor épül Kisteleken, a kollégium mögötti területen. Az önkormányzat önfenntartó rendszer kiépítésébe fogott: a geotermikus hulladékkezelő visszasajtolójánál keletkező 40 fokos vizet használják fel a fűtésére, benne pedig virágokat és zöldségeket termesztenek majd. A 420 négyzetméteres fóliában azonban csak elkezdik a palánták növesztését – az önkormányzat 20 családdal szerződött arra, hogy a növényeket kiültessék és gondozzák.

A 420 négyzetméteres fóliasátorban jövő héten kezdődik meg a növénytermesztés. Fotó: Karnok Csaba
A 420 négyzetméteres fóliasátorban jövő héten kezdődik meg a növénytermesztés. Fotó: Karnok Csaba

– A virágok egy részét arra használjuk majd, hogy szebbé tegyük a várost: a családok által nevelt virágok közterületekre kerülnek majd ki – mondta el Somodi Lilla jegyző. – A saját portájukon kialakított veteményes- és konyhakertből azonban arra is jut majd, hogy magukat ellássák: előkertjüket bevirágosítsák, és a mindennapi szükségleteikhez elegendő mennyiségű zöldséget megtermeljék. A programban alacsony jövedelmű családok vesznek részt, akár még piacra is jut majd. Az érintettek egy része a közmunkaprogramban is benne van, és mezőgazdasági képzést is kap, így minden feltétel adott, hogy az önellátásra való áttérést sikeresen megkezdhessék.

A munka várhatóan a jövő héten indul, a vetőmagok már a tápkockákban vannak. Nyár közepén az érintett családok már saját kertjük terményeit élvezhetik. Az pedig, hogy mekkora hasznot hoz számukra, rajtuk múlik.

Olvasóink írták

  • 2. katalin 2012. április 07. 10:52
    „Ki tudja hol van a mag elvetve? Látta már valaki?”
  • 1. katalin 2012. április 05. 20:24
    „Ha úgy dolgoznak mint a Jegyző asszony, akkor semmi hasznot nem hoz, sőt csak visz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rétesház a városközpontban

Különleges gasztronómiai élményben lehet részük a Mórahalomra látogatóknak április közepétől a Rétesházban. Tovább olvasom