Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Családi pótlék: vacsora vagy pelenka

Szeged - Nőtt a családi pótlék összege, de kérdés, mire elég e támogatás. Változás a múlt évhez képest, hogy a juttatást ezentúl az államkincstár fizeti ki az arra jogosultaknak. Csongrád megyében összesen 114 munkahelyi kifizetőhely helyett a hónap 3. vagy 10. napjáig az államkincstár utalja a gyermekeseknek a családi pótlékot.
– Nem az állam feladata, hogy a család helyett eltartsa a gyerekeket. Ezért elfogadható mértékűnek tartom a családi pótlékot, de csak akkor, ha mindkét szülő keres. Például a gyes időszakában szűkösen élnek a gyerekes családok – véli Lele Brigitta. Három gyermeket nevelő családjukban eddig 44 ezer 700 forint családi pótlékra számíthattak, ami januártól 48 ezer forintra nőtt. Ez náluk legfeljebb a két iskolás és az ovis kicsi havi ebédpénzére, illetve a különböző fejlesztő foglalkozások díjára elegendő.

Fiatal szegedi anyukák futnak a pénzük után.
Fotó: Schmidt Andrea

Segítség a gyermek neveléséhez a családi pótlék. Eddig a támogatásra jogosultak harmada vette fel a munkáltatójánál a pénzt, a többieknek korábban is az államkincstár utalt. A cégek idén több lépcsőben vonulnak ki a rendszerből. Először, most januártól a 100-200 embert foglalkoztatók, februártól a 2-500, majd márciusban az ennél is nagyobb cégek. A sorozat végén Csongrád megyében összesen 114 kifizetőhelyet számolnak föl – tudtuk meg Sztán Györgytől. A Magyar Államkincstár regionális hivatala családtámogatási osztályának vezetője hangsúlyozta: a folyószámlára minden hónap 3. munkanapjáig utalják a juttatást, míg a postai kifizetés a 10. napon esedékes.

– Még a vacsorát, vagyis napi egy otthoni étkezést se fedez a családi pótlék – jelenti ki Éva, aki négy gyerekéről egyedül gondoskodik. A főállású anya elárulta: havi bevételeik 40-50 százaléka a családi pótlék, s bizony megesett, hogy a közüzemi számlák kifizetésével „sakkozott", vagy egy-két napig koplalt, hogy legalább a gyerekek jóllakhassanak.

A családi pótlék mértéke január elsejétől egygyermekes család esetén 12 ezer 200, egygyermekes egyedülálló szülő esetén 13 ezer 700 forintra módosult. Összehasonlításként két adat: az egykét nevelgető család – információnk szerint – például Ausztriában 123 eurót (mintegy 31 ezer forint), Szlovákiában 540 koronát (közel 4000 forint) és ezzel közel azonos mértékű adókedvezményt kap.


– A havi pelenka- és tápszeradagra se elegendő a családi pótlék – jellemzi helyzetüket Kancsár Orsolya, aki ugyancsak színész férjével egyetemben négyéves „nagylányukról" és másfél éves kisfiukról gondoskodik. A gyereknevelés költségeinek érzékeltetésére azt is elmesélte, hogy minden évszakváltás új gyerekcipőt is jelent: például lányuk téli csizmája 15 ezer forintba került.

A változás haszna

Az államkincstár egységes adatbázisának is köszönhető, hogy megszűnik több millió forintnyi jogtalan kiutalás. Az is változás, hogy nem a gyermeküket váró pároknak kell jelezniük jogosultságukat, hanem a rájuk vonatkozó dokumentumokat automatikusan küldi a hivatal. A jogosultak köre úgy bővült, hogy az a fiatal is fölveheti a családi pótlékot, aki elhagyta a szülői házat, 23 évesnél fiatalabb, de még a közoktatásban tanul. A változás garantálja, hogy azok is biztosan megkapják majd e juttatást, akiknek a munkahelye időközben megszűnt.

Olvasóink írták

  • 2. Misi 2008. január 28. 10:51
    „"- Nem az állam feladata, hogy a család helyett eltartsa a gyerekeket. Ezért elfogadható mértékűnek tartom a családi pótlékot, de csak akkor, ha mindkét szülő keres." Nagyon okos gondolat! Gratulálok az anyukának aki ezt kiejtette a száján.
    Csak halkan megjegyezném, hogy a tarósan beteg kislányom gyógyszereire sem elég az amit az állam nagy kegyesen méltóztatik adni. A másik szerencsétlent is nagyon tudom sajnálni,hogy 15000 volt a gyerek csizmája.... Hát igen a szegénység netovábbja... Bárcsak én is megengedhetném magamnak hogy 15000-ért vegyek egy csizmát a lányomnak! :(”
  • 1. Dékány Katalin 2008. január 25. 04:46
    „Ez mind szép, csak az a baj, hogy ha valami elméletben működik a gyakorlatban már annak zökkenők. Én három gyerekes anyuka vagyok, sajnos a középső tartósan beteg. Rendszeresen mindenféle kereseti igazolásokat kell beszereznem (közgyógyellátáshoz, közlekedési támogatáshoz,stb.). Eddig a munkahelytől megkaptam minden igazolást, most ezt több helyről kell beszereznem, évente akár több alkalommal is meg kell tennem ezeket a tiszteletköröket. Addig hova teszem a beteg gyerekem, esetleg viszem magammal?! Az egyszerűen, jól működő dolgokat nem kellene örökké variálni. Ez sajnos minden olyan esetben igaz ahol az államnak valami segítséget kellene adni. Valóban nem az állam feladata, hogy felneveljen egy gyereket, de ahol ez a gyerek ráadásul még beteg is, így az anyukának esélye sincs, hogy visszamenjen dolgozni, a kiadásaik viszont a betegség miatt többszörösére növekednek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy új műemlékké nyilvánított épülettel gyarapodott Szeged

Szeged - Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal javaslata nyomán 101 épület műemlékké nyilvánításáról döntött. Tovább olvasom