Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Családias volt a búcsú Alsóvároson

Szeged - A hét végén tartották a Dél-Alföld legjelentősebb és legrégibb vallási ünnepét, a szeged-alsóvárosi Havasboldogasszony országos nagybúcsút. Közel ezren vettek részt két eső között a püspöki nagymisén. Erősödött az összejövetelek családias lelki jellege, kiszorult a vurstli.

Több ezer hívőt vártak az alsóvárosi Mátyás térre, ahol hagyományosan a püspöki nagymise végén tartották a körmenetet. Becslésünk szerint közel ezren jöttek el a Kiss-Rigó László celebrálta szertartásra. Nyilván közrejátszott, hogy reggel esett az eső. A szabadtéren imádkozó tömegnek végül a mise elejére megkegyelmezett az időjárás, a körmenetre kisütött a nap, de a záró Mária-himnuszt újabb zápor verte el. Az egybegyűltek a templomba menekültek, vagy behúzódtak a fák alá.

Molnár József és családja a kegytárgyárusok karéjánál várta össze a kalocsai és a szőregi rokonokat. Addig emlékbe a felnőtteknek rózsafüzért és naptárt, a gyerekeknek angyalfigurát választottak. Az árusok gyengébbnek értékelték a forgalmat a tavalyinál. Idén vurstlit egyáltalán nem állítottak fel, a vásári hangulatot a „Kapca" udvarán két cukorka- és játékárus, egy vattacukros és egy ugrálóvár testesítette meg.

A többször is eleredt esőben ernyők alá húzódtak a hívők Fotó: Segesvári Csaba
A többször is eleredt esőben ernyők alá húzódtak a hívők Fotó: Segesvári Csaba

Zalaegerszegről, Nagykanizsáról, Bajáról, a fővárosból és az erdélyi Sepsiszentgyörgyről várta a legtávolabbi zarándokokat a középkori ferences rendház. A helybeliekkel együtt még a mise után a parkban ácsorogtak, beszélgettek fiatal családok és idősebbek. A felsővárosi Tóth Antalné fogalmazta meg találóan: az alsóvárosi búcsú régi lelki és a családias jellege erősödött fel idén újra. A nyugdíjas asszony megnyugvást keresett és talált.

A hazatérés ünnepe

A több mint ötszáz éves templom országos búcsújának hagyománya a török hódoltság idejére nyúlik vissza. A Szűz Mária-kegytemplom mindig a városból a tanyákra, valamint Vajdaságba és Bánságba kirajzott szegediek találkozóhelye volt, ahol együtt ünnepelték a hazatérést. Az évszázadok során egyre több hiedelemmel ruházták fel Máriát, vagyis a napba öltözött asszonyt ábrázoló Szögedi Segítő szentképet, a fekete Mária-festményt és a templom előtti barokk szobrot. A kegytemplom szerepe 1924-ben tovább erősödött, amikor a trianoni határhúzás lehetetlenné tette a radnai zarándoklatot, és azt is Alsóvároson tartották.

Bűnbocsánat

A búcsú összekapcsolódik a zarándoklattal. A hívek kilépnek megszokott környezetükből, útra kelnek, ezzel kiszolgáltatottá teszik magukat. A zarándoklat a lelki békéhez vezető út, a búcsú pedig a célja, a bűnbocsánat elnyerése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ágyúdörej és csatazaj

Szeged-Szőreg - „Nehéz a rézágyú, felszántja a hegyet-völgyet" – énekelték pattogósan… Tovább olvasom