Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Családon belüli erőszak: a felszínt kapargatják?

Szeged - Hétfőn tárgyalja a parlament a családon belüli erőszak tényállásának büntető törvénykönyvbe való beemelését. Sok botrány és hosszú várakozás után érdekvédők szerint csupán a felszínt kapargató félmegoldás született.

– Amikor először megütött, egyből bocsánatot kért. Azt hiszem, akkor kellett volna továbblépnem. Azzal ugyanis, hogy elnéztem neki, felhatalmaztam arra, hogy ezt máskor is büntetlenül megteheti – beszélt évekig tartó kálváriájáról Ágnes. A 48 éves asszonyt éveken keresztül bántalmazta férje – előbb csak szavakkal, később tettekkel is. – Valahogy mindig úgy alakította a dolgokat, hogy úgy éreztem, igaza van, megérdemlem. Elfogadtam, hogy jogosan hord le mindennek, ha talál egy elmosatlan poharat az asztalon. Egy idő után már csak arról szólt az életem, hogy igyekezzek mindenben a kedvében járni, nehogy nekem essen.

Az asszony végül képes volt kilépni a házasságból, sokan azonban nem elég erősek, vagy egyszerűen csak kilátás nélküliek, ezért maradnak. Elég csak a közelmúlt eseményeit tekinteni: a vak komondoros politikus felesége is visszaköltözött a családi házba, pedig korábban még feljelentést is tett.

A bántalmazott családtagok védelmében módosítanák a büntető törvénykönyvet, ám már maga a parlamenti vita is számos botrányt keltett. A múlt héten végre benyújtotta a kormány a javaslatot, amely viszont sokak szerint nem elég alapos. A tervezet nem felel meg a nemzetközi elvárásoknak, nem elegendő az áldozatok megfelelő védelméhez – áll a NANE Egyesület, a Patent Egyesület, a Magyarországi Női Alapítvány és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség közös közleményében.

– A beterjesztett 8 soros szöveg egyértelmű előrelépés az eddigiekhez képest, hiszen 10 éve lobbizunk azért, hogy a családi erőszak egyáltalán említésre kerüljön a törvényben – mondta el Spronz Júlia, a Patent Egyesület munkatársa. – A tervezet azonban csupán egyetlen büntetőjogi tényállásról szól, miközben önálló törvényre lenne szükség a témában. Úgy érezzük, minél kisebb változtatást akartak, ezzel csupán a felszínt kapargatják.

Az erőszak és a diszkrimináció ellen küzdő szervezet képviselője kiemelte, hogy a tervezet csupán az együtt élő felekre vonatkoztat bántalmazást, miközben számos esetben volt barátnő vagy elutasított udvarló a sértett, illetve elkövető. Az elkövetési magatartások felsorolása pedig az érdekvédők szerint még a nemzetközi egyezményeknek sem felel meg.

– A szabályzásnak a testi, lelki, gazdasági és szexuális erőszak valamennyi formáját le kellene fednie, a mostani tervezetben azonban csak testiről van szó, illetve egyéb olyanokat említ meg, amelyek a családon belüli erőszakra nem jellemzők.

A beterjesztett tényállás különleges bűncselekményként kezeli a családon belüli erőszakot, amelynek köszönhetően immár a sértettnek nem saját magának kell képviselnie a vádat. Azt azonban, hogy nincs meghatározva minimális büntetési tétel, az érdekvédők hibának tartják.

– Vélhetően ez azt eredményezi majd, hogy elsősorban pénzbüntetést szab ki a bíróság – mondta Spronz Júlia. – Ez azon túl, hogy semmiféle visszatartó erővel nem bír, még a családi kasszát is sújtja, amellyel tehát a sértettet is büntetik.

A módosító indítványokról ma szavaz a parlament, az új Btk. pedig július 1-jén lép hatályba.

Olvasóink írták

 • 7. vakanyad 2013. május 28. 10:25
  „Mit lehet tenni egy örjöngő dolgozni nem akaró,lógós 25-éves gyerekkel aki csak a hasonló eltartott barátaival ért szót?”
 • 6. laalika 2013. május 28. 06:21
  „Előszöris deffiniálni kellene az erőszak fogalmát. Nem csak a kiabálás és a pofon az erőszak, a nők képesek másféle erőszakra is, pl. nem főz vacsorát, bár otthon van. Félrelép. Nem hajlandó a sexre, (ez az egyik legerősebb) Úgy neveli a gyerket, hogy a férj ellen legyenek.
  Millió mödja van, de ha az ember egyet elmondana, szégyellené, és ott van a verbális büntetés, megszégyenítés.
  Szóval meg kell fogalmazni, mi is számít erőszaknak? A pofon csak válasz ezekre, de az megfogható. Mi okozta?”
 • 5. queenmargareth1 2013. május 27. 17:50
  „bárcsak büntették volna:minimum két "férfi" csücsülne börtönben, <moderálva>”
 • 4. USB 2013. május 27. 14:50
  „Qllancs itt és most pontosan kire is gondolsz?”
 • 3. macs 2013. május 27. 13:11
  „Hát, ez az a téma, amit mindenki előszeretettel söpör a szőnyeg alá. :-(”
 • 2. info 2013. május 27. 12:00
  „képviselők sorakozó.....vagy inkább törvény módosítás lesz?”
 • 1. Qllancs 2013. május 27. 11:29
  „Vajon miért söpörték le a fideszesek már 2 X is a törvényt ???
  A vak komondor is benne lesz a 5. alkotmánymódosításba ! ?? v. nem ?
  Csak olyan törvényeket hoznak ..amik nekik jó, fidesznyikok, család..havernak kedvez.
  Az ,hogy otthon ki hogyan rendezi le a konfliktusokat..ezeket NEM nagyon érdekli ! Van még több képviselő..aki szintén bántalmazta!!!! a nejét..és másik megyébe vitte a korházba ...hazudjon a nő hogyan " szerezte " a kék-zöld foltokat. ő még ma is a felsővetető székében ül !! sajnos ! betig inkább börtönben kéne lennie !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utcai bábjáték, falak között

Vérszomjas, de vicces krokodilt, szerelmet, akasztást is láthattak – persze vér nélkül – a gyerekek a Mr. Punch című bábelőadáson. Tovább olvasom