Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Csányi Sándor - A színész, aki megmaradt gyereknek

A Csak szex és más semmi szegedi díszbemutatójára eljött a film férfi főszereplője, Csányi Sándor is. A vetítés előtt többek közt arról faggattuk a nemrégiben a kontinens legjobb színészének választott fiatalembert: miért nem vágyik külföldi karrierre, és miért veszi a színészetet olyan komolyan, mint amennyire ma már nagyon kevesen.
Fotó: Frank Yvette
Csányi Sándor jelenleg Magyarország egyik legnépszerűbb férfi színésze. Tavaly elnyerte a Súgó csiga díjat, valamint a Filmkritikusok díját legjobb színész kategóriában, idén pedig Nagy-Britanniában őt választották meg Európa legjobb filmszínészének. Pedig ha annak idején nem ilyen kitartó, talán nem is ismerhetjük meg tehetségét. Három sikertelen felvételi sem tudta azonban eltántorítani elképzelésétől, hogy a Színház és Filmművészeti Főiskolán szerezzen diplomát.

– Tulajdonképpen négy éves koromban eldöntöttem, hogy színész leszek. Nagy szerencse, hogy az égvilágon semmihez nem értek ezen kívül, tehát tudtam, hogy nincs más lehetőségem – mesélt a kezdeti időszakról a sármos fiatalember. Azt is elárulta: ahogy felvették, egyből elhitte magáról, hogy iszonyú tehetséges, és ahogy sok más színésztanonc, ő is meglehetősen nagy mellénnyel járkált az épületben. – Most sem vagyok szerény, csak álszerény – tette hozzá mosolyogva. – Ez jobban áll.

Csányi Sándor úgy fogalmazott: nagyon elégedett azzal, ahogy pályája alakul. Bár a magyar színészeknek kevés lehetőségük adódik filmforgatásra, ő idén nyáron két szerepet is eljátszhatott a kamerák előtt, és már jövőre is vannak munkái. Mindezt pedig a Kontroll című filmnek köszönheti, melyben felfedezte magának a szakma, holott eredetileg nem is ő kapta volna a főszerepet.

– Negyven éjszaka alatt forgattuk le a filmet úgy, hogy 1-2 óránál soha nem tudtam többet aludni a többi munkám miatt. De hálát adok az Istennek, hogy ez összejött, és annak, hogy amikor felkértek, a várható nehézségek ellenére is igent mondtam.

A BKV-ellenőrös film hozta meg számára a nemzetközi sikert is, ennek ellenére eszébe sem jutott, hogy a hullámot meglovagolva külföldön próbáljon meg karriert építeni. – Nem akarok kimenni és egy nagyon hosszú sorba beállni, amíg itthon ennyi dolgom van. Lehet, hogy egyszer eljön az a pont az életemben, amikor új környezetre vágyom és én is egy kicsit új ember akarok lenni, de most úgy vagyok vele: nyerő szérián nem szabad változtatni, úgyhogy maradok.

Nyerő szériája pedig folytatódik, hiszen most bemutatott filmje, a Csak szex és más semmi is hatalmas siker. – Nagyon szeretem a vígjátékokat és a romantikus filmeket – mondta. – Lehet, hogy egy férfinak ez nagyon gáz bevallani, de ezeket szívesen nézem is, mert romantikus alkat vagyok. Amikor például néztem a Schell Judittal közös szerelmi jelenetünket, teljesen ellágyultam. Remélem, ez történik a nézőkkel is.

Csányi Sándor egyszer úgy nyilatkozott: számára a színészet hivatás, mellyel szeretné szebbé tenni az emberek életét. – Hiszek benne, hogy egy jó film hatással van az ember életére. Mutat egy követendő utat, vagy erőt ad – magyarázta. Hozzátette: egyedül a munkáját veszi ennyire komolyan. – Ezzel kompenzálom, hogy az élet minden más területén komolytalan vagyok – nevette el magát. De munkáját sem tekinti másnak, mint játéknak. – Játszani pedig könnyebb, mint élni – mondta. – A színészetben nincsenek adóellenőrök, nincsenek számlák, nem lopják el az autódat, hiszen minden meg van tervezve, ráadásul úgy, hogy a legjobban hozhasd ki magadból. Szeretek ezekben a fiktív világokban élni. Olyan, mint amikor a gyerekek játszanak: amit kitalálnak, számukra az a valóság. Én azóta is így maradtam, imádok játszani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentő gázolt halálra egy nőt Szegeden

Személyautóval ütközött egy beteget szállító mentőautó, majd elsodort egy gyalogost is, aki életét… Tovább olvasom