Délmagyar logó

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -1°C | 7°C Még több cikk.

Csapó Balázs újabb frontot nyitott

Miután elérte, hogy az önkormányzati temetkezési cégnél a rendőrség nyomoz, most a környezetgazdálkodási kht. és a városkép kft. gyanús ügyeit ismertette Csapó Balázs. Az önkormányzat lakossági érdekvédelmi megbízottja ezúttal kivár, szerinte a polgármesternek kellene följelentést tennie.
Újra összehívta a város újságíróit Csapó Balázs. Az önkormányzat lakossági érdekvédelmi megbízottja beszámolt arról, hogy feljelentése nyomán a rendőrség nyomoz a város temetkezési cégénél tapasztalt visszaélések ügyében.

Ezúttal viszont a környezetgazdálkodási kht.-nál talált, bűncselekmény gyanúját fölvető esetekről szólt. Többek között azt mondta, a kht. egyik vezető állású munkavállalójának magánvállalkozása, az ő általa alapított betéti társaság, saját kft.-je, és a közeli hozzátartozója birtokában lévő kft. folyamatosan – összességében tízmilliós nagyságrendben – állított ki feltehetően fiktív számlákat. Ezeket a kht. a cégeknek kifizette.

Szabó Ferenc, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. vezetője azt mondta, a kht.-nál elvégzett vizsgálata végén Csapó azzal búcsúzott: „Úgy látom, ennél a cégnél többé kevésbé minden rendben van." – A vizsgálat eredményéről azóta sem kaptunk semmilyen dokumentumot, jegyzőkönyvet, amelyre érdemben reagálhattunk volna. Az elmúlt 10 évben legkevesebb ötven vizsgálatot folytattak le a cégünknél a különböző hatóságok. Egyetlen egy esetben sem került sor visszaélés, gazdasági bűncselekmény, fiktív számlázás gyanújának megállapítására – közölte Szabó.

Régi ügyek?

A Szegedi Városkép Kft.-nél is gazdasági bűncselekmény gyanúját fölvető eseteket tárt föl Csapó. Példaként azt hozta föl, hogy a szegedi reklámtáblák megszámolására szerződtetett cég húszmillió forintot meghaladó összegért dolgozott a Városképnek. A munka eredménye néhány A4-es lap formájában megtekinthető. Szélpál Gábor, a cég igazgatója szerint Csapó a 2003. előtti időszak visszaéléseit tárta föl. Akkor a cég 85 százalékban magántulajdonban volt. A város később visszavásárolta a 85 százalékot, átvilágította és rendbe hozta a cég működését, azóta minden törvényesen zajlik.

Csapó a tájékoztatóján hangsúlyozta: az általa – polgármesteri megbízólevél birtokában – vizsgált hét önkormányzati cégből háromnál törvénysértéseket észlelt. Bízik abban, hogy a jelenlegi városvezetés megérti az idők szavát és lép. Ha nem, akkor esetleg egy civil szervezet vagy politikai erő kikényszeríti a törvényes működést. Amennyiben mindez nem valósul meg, akkor Csapó maga tesz följelentést. Szerinte a polgármester törvényi kötelessége, ha bűncselekmény jut a tudomására, akkor eljár. Márpedig ő még tavaly több jegyzőkönyvet adott át a polgármesternek a városi cégeknél tapasztalt visszásságokról. Mivel a város vezetői ezután nem léptek, fölmerül a bűnpártolás lehetősége – tette hozzá.

Solymos László alpolgármester megkeresésünkre csak annyit közölt: Csapó Balázs közéleti pályafutása és választási kampányai az elmúlt 16 évben vádaskodásról és feljelentésekről szóltak. Úgy tűnik, idén sem lesz ez másként, bízunk benne, hogy a szegediek már megelégelték ezt – szögezte le az alpolgármester.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező a pénteki tanévkezdés

A pénteki tanévkezdés miatt a kollégisták már ma beköltöznek a diákotthonokba. Az évnyitó időpontja… Tovább olvasom