Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Csarnok van, parkoló nincs

A jó időnek kellett megérkeznie ahhoz, hogy újra nekilendüljön a Mars téri építkezés. Az elmúlt héten ugyanis a havazás, a fagyok miatt mindennel le kellett állni. A K2-es csarnokot holnap avatják szerkezetkész állapotában, a március 1-jén átadott kiscsarnokban a bérlők csempéznek, szigetelnek. Az üzletek akkor nyitnak, ha az ideiglenes parkoló is elkészül.
A szakiparosoké a terep a csarnokban. Fotó: Frank Yvette
Gép gép hátán, ember ember mellett dolgozott tegnap a Mars téri, ahogy ma még hívják, K1-es és K2-es csarnoknál. (Botka László polgármester az első csarnok átadásán mondta, jó lenne, ha majd a szegediek adnának nevet az építményeknek.) A nagy sürgés-forgás oka az volt, hogy holnap a K2-est is szeretnék átadni a kereskedőknek, addig pedig még az utolsó simítások hátra vannak, nem beszélve a térburkolat lerakásáról. Ha nem szól közbe a múlt heti tél és hófúvás, már jóval előrébb lennének a munkálatokban.

A K1-es kiscsarnokban a bérlők csak azért bukkannak fel időnként, hogy ellenőrizzék mestereik munkáját. A kis üzletekben ugyanis mára a szakiparosoké a terep: szigetelnek, burkolnak, a vizet és a villanyt szerelik. Szabó Lajos zöldség- és gyümölcskereskedővel is itt találkoztunk. A férfi egy évvel ezelőtt még úgy nyilatkozott lapunknak, hogy nem tudja vállalni a bérleti jog kifizetését, ezért valószínűleg – tízéves árusítás után – elhagyja a Mars teret. Arra a kérdésre, miért nyit mégis üzletet az új csarnokban, azt válaszolta, vagy a munkanélküliséget választja feleségével együtt, vagy megkockáztatja a beruházást.

A 36 négyzetméteres üzletért ötmillió forint plusz áfát fizetett a vállalkozó, a burkolás, a pult kialakítása és a berendezés pedig még egymillió forintot felemészt. S hogy mikor nyithatja meg boltját a jelenleg a nagycsarnokban árusító kereskedő? Ezt még nem tudni: a helyiség kialakításával március végére elkészül, utána beszerzi a szükséges engedélyeket, de sok múlik azon is, mikor adják át a lakossági parkolót. „Egy zöldségesnek mindenesetre a nyári kezdés nem tenne jót" – jegyezte meg a kereskedő.

Pusztai Lajos, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatója is a parkolóban látja az üzletnyitás neuralgikus pontját. A csarnokok használatbavételi engedélyét akkor adják meg, ha kész az ideiglenes parkoló. Annak kialakítását viszont gátolja, hogy a területen még mindig állnak bódék, amelyek tulajdonosai fellebbeztek a bontási határozatok ellen. Az igazgató abban bízik, hogy a hatóság rugalmasan áll hozzá a kérdés rendezéséhez. Hiszen nem zöldmezős beruházásról van szó, hanem egy olyan rekonstrukcióról, amely úgy valósul meg, hogy közben működik a piac.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sándor Klára és a pult

Sándor Klára, az SZDSZ–MSZP szegedi jelöltje a Klauzál téren és a mórahalmi vásárban… Tovább olvasom