Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Csata a fürdőben és a kórházban

Szeged - Két fontos témában születhet döntés holnap, a nyári szünet utáni első szegedi közgyűlésen. A betegellátó intézmények integrációjára vonatkozó szerződést a városvezetés támogatja, az ellenzék kifogásolja. Hasonló a helyzet a Ligetfürdő hatmilliárdos fejlesztésével is.
Az egyetemi szenátus augusztus végi támogató határozata után most a városon a sor, hogy döntsön a szegedi betegellátás integrációs szerződéséről. Ha holnap a közgyűlés megszavazza, októbertől az egyetem működteti a szegedi városi kórházat és a rendelőintézetet is.

Mint Ványai Éva, az egészségügyi bizottság elnöke elmondta: az integráció célja a jelenleginél magasabb színvonalú ellátás, amire az egyetemi klinikai háttér a garancia. A párhuzamosságok megszüntetésével, a telephelyek számának csökkentésével, az adminisztráció ésszerűsítésével, a közös beszerezésekkel olcsóbb lesz a működés. Az egészségügyi fejlesztésekre fordítható uniós forrásokat a pólusvárosokban csak integrált rendszerű ellátással lehet elnyerni. Az ellenzéki aggályokról elmondta: a jogutódlással a kórház és a rendelőintézet dolgozóit teljes létszámban átveszi az egyetem, privatizációról pedig nincs szó, hiszen két költségvetési intézmény egyesül a hatályos jogszabályok alapján.

Hüvös László, a Fidesz frakcióvezetője szerint viszont a szerződéstervezet az alapellátás kivételével nem szavatolja a jelenlegi ellátási színvonalat, hanem lehetőséget ad annak csökkentésére. A dolgozók további foglalkoztatását illetően pedig csak arra kötelezi az egyetemet, hogy átvegye a jelenlegi állományt, de meghatározott idejű foglalkoztatási garanciát nem tartalmaz. A frakcióvezető hozzátette: a közgyűlés elé kerülő szerződésben nincs kikötés a járóbeteg-szakellátásra és fekvőbeteg-ellátásra vonatkozóan sem, így annak színvonala akár csökkenhet is.

Napirendre kerül a pénteki közgyűlésen a hatmilliárdos fürdőfejlesztés is. Mint megírtuk: a Forrás Hotel tulajdonosa, a Hunguest Hotels Zrt. az önkormányzattal közösen projekttársaságot hoz létre, ez uniós pályázaton kívánja elnyerni a beruházási összeg felét, hárommilliárd forintot. A projektcégbe az önkormányzat a Ligetfürdő 15 ezer négyzetméteres területét és az azon lévő vagyontárgyakat apportálná, mintegy 1,3 milliárdos értékben. A beruházás másik hárommilliárdját a Hunguest Hotels állná.

Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke kifogásolja, hogy a bevitt önkormányzati vagyont a hotelcég nem a fejlesztést követő piaci értéken, hanem csak a vagyontárgyak inflációval növelt értékén vásárolná meg. Ezért módosító indítványt nyújtottak be: a város egyedül valósítsa meg a beruházást, majd az új fürdőt a Hunguest Hotels vegye bérbe. Gyimesi szerint a fejlesztésre Szeged egyedül is képes lenne, hiszen ha működésre tud hitelt fölvenni a város, akkor fejlesztésre is lehetne. A fürdőkomplexumba való befektetés pedig jelentős forgalomnövekedést ígér.

Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester szerint a legalább 3 plusz 1,3 milliárdos „önrész" befeketetése a városnak nem érné meg. A fürdőkomplexum ugyanis egyedül nem, csak a szállodai szolgáltatásokkal közösen tudná kitermelni ezt a költséget – azt is csak hosszú évek múlva. A Ligetfürdő jelenleg évi harmincmilliós veszteséget termel. Az előterjesztésben szereplő módon viszont kockázat nélkül nyerhetne a befektetésen a város. Az önkormányzat óvatosságát mutatja az is: csak akkor apportálják az 1,3 milliárdos vagyont, ha a projektcég megnyeri az uniós 3 milliárdot. Amikor a komplexum – a tervek szerint 2009 végére – elkészül, a város eladja tulajdonrészét, amiből fedett sportuszodát építene az Etelka soron. Emellett évi 100-150 milliós pluszbevételre számítanak az idegenforgalmi és egyéb, gyógyászati és wellness-szolgáltatáshoz kapcsolódó adókból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatástalan maradt a szegedi koldusrendelet

Szeged - Szegeden láthatóan nem érte el a célját az úgynevezett koldusrendelet. Reggelenként a… Tovább olvasom