Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 6°C Még több cikk.

Csatak részegen fegyverrel hadonászott a buszon

Szeged–Hódmezővásárhely - Barátnője mellé akart ülni az 50 éves T. József a hódmezővásárhelyi buszon, kérésének egy gáz-riasztó pisztollyal adott nyomatékot. A férfit a rendőrök elfogták. Egy szegedi vadászboltban megtudtuk, gázpisztolyhoz minden 18 év feletti vásárló hozzájuthat, viselni viszont csak engedéllyel lehet.
Fegyverrel hadonászva követelt barátnője mellett magának ülőhelyet vasárnap délben egy 50 éves férfi a Szeged–Hódmezővásárhely közötti buszjáraton. A megszeppent utasok értesítették a rendőröket, akikkel még szembeszállt a randalírozó férfi.

– Csatak részegen szállt fel a férfi Algyőnél a deles buszra. Miután a barátnője helyet foglalt egy fiatal mellett, odalépett, és követelte magának az ülőhelyet. A tabletező fiatal rá sem hederített a részeg utasra, aki feldühödött, és fegyvert rántott. A fiatal megrémült, felpattant, a részeg pedig beült a barátnője mellé – mesélte lapunknak egy buszon utazó férfi. Hozzátette, a részeg Hódmezővásárhelyig ordibált, letolt minden utast, aki ránézett, arra ráripakodott: „Ne nézzél már hátra!" – A Vásárhely táblánál már a rendőrök várták a „buszfoglalót". Az ablakból azt láttuk, hogy az egyenruhások rövid ideig beszélgettek a részeggel, majd megbilincselték, és a rendőrautóba tették – mesélte a szemtanú.

Illusztráció: Segesvári Csaba
Illusztráció: Segesvári Csaba

Nincs nyilvántartás a gáz-riasztó fegyverekről

2004 őszéig csak egy rendkívül bonyolult, és nagyon drága engedélyezési eljárással lehetett gáz-riasztó fegyvert megszerezni és tartani Magyarországon. A törvény változásával szabaddá vált a fegyverek beszerzése, a
viselés viszont rendőrségi engedélyhez kötött. Mivel a gáz-riasztó fegyverek eladásáról nem vezetnek nyilvántartást, megbecsülni sem lehet, hány darab pisztoly lehet Csongrád megyében. A fegyverviselést kizárja és a pisztoly bevonását eredményezi, ha a kérelmező büntetett előéletű, vagy éppen bűncselekményt követett el.

A gáz-riasztó fegyver viselése engedélyhez kötött, vásárlásánál viszont csak a 18. életév betöltése a feltétel. – Engedéllyel is csak rejtve lehet a pisztolyt tartani, se fenyegetni vele, se elővenni nem lehet indokolatlanul. Egy hozzáértő is csak nehezen különbözteti meg a gáz-riasztó fegyvert az éles lőfegyvertől, ugyanis a gázpisztolyok az eredetiek másolatai – árulta egy szegedi vadászbolt alkalmazottja.

A vadászboltban megtudtuk, a pisztolyok patronjaiba – ami külsőre lőszerekre hasonlít – többféle hatóanyag is kerülhet. – Irritáló anyagokat töltenek a patronba, egy lövés 5 méteren belül köhögést, könnyezést okoz – folytatta az eladó. – Ha a buszon elsült volna a fegyver, az egész busz köhögött volna – mondta az eladó. Hozzátette, a gáz-riasztó fegyver torkolattüze 30-40 centiről már egy kartonlapnak sem okoz sérülést. Akkor veszélyes csak, ha rászorítjuk lágy testfelületre, mert akkor a gáznyomás 4-6 centiméter mély sebet okozhat.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatától megtudtuk, a vásárhelyi buszon fegyverrel helyet foglaló középkorú férfi ellenállt a rendőröknek. Úgy tudjuk, hogy amikor az egyenruhások megpróbálták átvizsgálni a férfi ruházatát, hadonászni kezdett, ezért fogták le a rendőrök a részeg utast. – Az 50 éves T. Józsefet a Szegedi Rendőrkapitányságra előállították. Ellene felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás – közölte Szenti Szabolcs. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, a bűncselekményt három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. queenmargareth1 2013. október 08. 16:13
  „18, elhiszem, én azt írtam le, amit anno 90-es évek közepén VASÚTBÓL tanultam, lerövidítve.Azért is nem írtam, hogy autóbuszon ez a teendő.Teljesen jogos a "hótrészeg" fel nem engedése, pláne, ha hőbörög.Mert még bizonyos vonatokon még arrébb lehet menni, de buszon?És Igen az is ott volt, hogy fegyvert (lő) ki viselhet és hogyan és milyen engedéllyel.pl vadász.
  Az utasok nagyon megrémülhettek, szintén jogosan.Remélem a büntetése ennek megfelelően lesz súlyos!
  A fertőző beteg rész ismerős szintén és erre most írhatnék példát, de leszednék rólam a keresztvizet is, pedig igaz.
  Na, jó:leírom:Két kisgyermekkel két nagyszülő a totál zsúfolt reggeli 8:22-es 8-as trolin. Zsúfolt, mint a heringek és sokan le is maradnak-szóval felszállnak, megmozdulni nem tudunk, de a nagymama elkezdi mondani, hogy szégyen, hogy nem adják át a helyet a lázas beteg gyermekeknek...Nos, átadta a szegény kis srác, akit kispéciztek, mert a 30 éves 100 kg-os nőhöz nem mertek szólni és nagy forgások, lökdösések, taposások után leültek a gyerekek.És 3 megálló keresztül hallgattuk, milyen betegek és végigköhögték zsebkendő alig használatával az egész trolit, majd ugyanilyen tortúrával leszálltak.Mindenki más össze lett taposva, de nyertek.Én nagyon sajnálom a beteg gyermekeket, de a hiszti amit kivágott a nagymama fölösleges volt.Egyszerűen nem volt hely, ennyi.Amúgy is az ölében kellett volna utazni a gyermeknek...hát, reménykedjünk, hogy nem szedtünk össze semmit.Tisztelt idősek!Sokszor látom, ha élére állítva állunk, nem biztos, hogy oda tudjuk engedni az ülőhelyhez és felállítani, akit akarnak.Akik egyedül utaznak idősek, vagy párjukkal, miért nem a teljes csúcs előtt vagy után szállnak fel max 20 perc!!!Én szeretem és tisztelem az időseket, de némelyik pimaszabb, mint egy tini.Bocs, a kitérőért.Ja, sosem azok az idősek hisztiznek, akik segítség (bot)-el tudnak csak közlekedni.”
 • 21. vélemény 2013. október 08. 16:01
  „10. 140
  Az alkohol legális, ...
  - Közterületen már azt sem fogyaszthatod.”
 • 20. vélemény 2013. október 08. 15:58
  „das Schlackerwetter: csatakos, latyakos idő,
  sweltering: verejtéktől csatakos
  csatakos = latyakos (idő)
  - Ezek szerint nagyon izzadt a jóember?”
 • 19. geza 2013. október 08. 15:56
  „Lehet az USA-ban a kommandó SWAT várta volna, és kérdés nélkül agyonlőtték volna...”
 • 18. pachakuti 2013. október 08. 15:26
  „11.) 12.) hsz!
  1. Az autóbuszjáraton - a következő kivételekkel és feltételekkel - bárki utazhat:
  a) Az utazásban fertőző beteg nem vehet részt.
  b) 6 éven aluli gyermek, valamint magatehetetlen személy csak kísérővel utazhat 20/1981. (VI.19.) Mt. r.. 6 éven aluli gyermekek csoportos utazásánál minden 10 fő gyermekhez legalább egy fő kísérőt kell biztosítani.
  (...)
  2. Az utazásból kizárható
  a) az ittas személy,
  b) aki botrányosan viselkedik, vagy más hasonló okból utastársai terhére van,
  c) aki az utazási feltételeket nem tartja meg. 20/1981. (VI.19.) Mt. r. (...)”
 • 17. Ebgondolat 2013. október 08. 15:00
  „14. MarcusPhoenix 2013.10.08. 13:40
  Valóban érdekes mind a felvetés, mind a párhuzam.
  Az egyik esetben egy békésen üldögélő Skywalkerre küldik rá a teket egy műanyag pisztoly miatt, míg egy tömött buszon fegyverrel fenyegetőző részegre kiküldenek egy járőrt. A magyar rendőrség napról-napra bizonyítja dilettantizmusát, ad hoc jellegű intézkedéseit.
  A lényeg, hogy orbáncot már kitüntette a who a dohányzás elleni harca miatt, az, hogy félőrűlt részegek fegyverrel fenyegetnek egy buszt, már senkit sem érdekel.”
 • 16. Mike3 2013. október 08. 14:27
  „11: "én is szoktam ittasan felszállni buszra, mégsem hordok magamnál fegyvert, fenyegetőzök vagy kezdek el randalírozni" mert nem érsz rá vezetés közben igaz? :)))

  15: d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net/photo/3696034_700b.jpg”
 • 15. axon 2013. október 08. 14:09
  „10: Teljesen egyetértek. Az utóbbi időben csak a dohányosokat, kutyatartókat piszkálják. (Ez azért érint érzékenyen, mert kutyám van és dohányzom.) Rengeteg részeg vagy elmebeteg (sokszor nehéz megkülönböztetni) mászkál az utcákon. Belekötnek mindenkibe, undorítóak.”
 • 14. MarcusPhoenix 2013. október 08. 13:40
  „Bocsánatot kérek az előttem szólóktól, hogy nem az alkohol hatásait elemzem, de felmerült bennem egy kérdés a leírtak alapján.
  Azt írták, hogy fegyver. Tehát a cikk szerint az elfogás pillanatáig nem tudták, hogy éles, vagy nem. Valaki megállapította a pisztolyról menet közben, hogy gáz? Ha nem, akkor miért küldtek járőrt a helyzet rendezésére. Amennyiben éles lett volna és kialakul egy túszhelyzet, akkor mi van?
  Az egyetemi műanyagpisztolyos srácnál lerohanták az egyetemet, itt meg egy járőr várta a "buszfoglalót".
  Személyes véleményem, de itt az elkövető viselkedése miatt valószínűsíthetőbb lett volna a lövöldözés, mint az egyetemi esetnél.”
 • 13. zehn 2013. október 08. 13:35
  „Elképesztő. Szerencse, hogy "csak" gázpisztoly volt nála. Mi lett volna, ha igazi és mondjuk egy zsúfolt buszon valaki véletlenül meglöki, vagy ne adj Isten rálép a lábára? Fejbe lövi?”
 • 12. queenmargareth1 2013. október 08. 12:57
  „jogában felszállni, így igaz, ha nem mocskos a ruhája, tehát nem piszkítja be iszonyatosan a környezetét, jogában áll felszállni, kivéve, ha beokádással kezd, mert lehet vinni fertőtlenítésre a buszt, jogában áll, de csak eddig.Mind viselkedésével, mind ruházatával (mocsok) KIZÁRHATÓ AZ UTAZÁSBÓL!”
 • 11. angryMan 2013. október 08. 12:00
  „én is szoktam ittasan felszállni buszra, mégsem hordok magamnál fegyvert, fenyegetőzök vagy kezdek el randalírozni. Nem az alkoholt kell hibáztatni, hiszen akiből ezt hozza elő, annál már józanul is komoly gondok lehetnek”
 • 10. 140 2013. október 08. 11:38
  „Ebgondolat
  Az alkohol legális, viszont a dohányzás már tiltott egy csomó helyen, pl. járműveken és megállókban.
  Pedig még olyat nem hallottam, hogy valaki elszívott egy fél doboz cigit, aztán - ennek hatására - randalírozott volna, vagy megverte volna a gyerekék/feleségét/szomszédját, stb.”
 • 9. pachakuti 2013. október 08. 10:13
  „<moderálva>”
 • 8. DMagóg 2013. október 08. 10:04
  „Elveszítette a maradék eszét az alkohol mámorától. Érdekelne, hogy józan pillanataiban -ha van- hogyan látja?
  Vannak akikkel, a hatalom mámorában ugyanez történik. Veszélyessebbek!”
 • 7. bambulla 2013. október 08. 09:39
  „helyes
  <moderálva> az ilyennek”
 • 6. Ebgondolat 2013. október 08. 09:21
  „Ha a "kedves" utasról az derült volna ki, hogy nem részeg, azaz alkohol hatása alatt van, hanem mondjuk más, kábítószernek minősülő "termék" eredményezte viselkedését, már vagy 50 hozzászólás lenne, hogy miért kell betiltani a drogokat. Ez az eset is kiválóan példázza, hogy az alkohol semmivel sem "legálisabb" kábítószer, mint pl. a marijuana! Persze ilyenkor nem csattan fel senki, hogy börtönbe minden alkoholfogyasztóval...”
 • 5. geza 2013. október 08. 09:10
  „# 3 Mert neki joga van utazni :D

  Akkor most mennyire káros is az alkohol? A tegnapi közteres alkoholos cikk jutott eszembe...”
 • 4. Krampampuli 2013. október 08. 08:04
  „Ismét egy értelmetlen rendelet:
  "A gáz-riasztó fegyver viselése engedélyhez kötött, vásárlásánál viszont csak a 18. életév betöltése a feltétel."

  majd valakinek baja esik és akkor tele lesz a média a szigorításokkal, hogy még dugós puskát sem lehet venni a búcsúban...”
 • 3. Laura82 2013. október 08. 07:50
  „Egy keresztkérdés:
  Ha láthatóan "csatakrészeg" volt, mért is engedték felszállni a buszra?!?!?”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik a rókák veszettség elleni vakcinázása

Októberben zajlik a rókák őszi, veszettség elleni immunizálása: a vakcinákat repülőgépes kiszórással és kézzel helyezik ki az érintett területekre. Tovább olvasom